Skocz do zawartości

Kleszcze 2005 !!!!!!!!!!!!

janushew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Koledzy !!! proponuję sygnalizować pokąsania przez kleszcze w tym roku, być może pozwoli to stworzyć mapę częstszego występowania tych insektów. Może będziemy wpisywać tylko nazwę powiatu w którym to wystąpiło - pozwoli to uniknąć podejrzeń o szpiegostwo.Czy już zdarzyły się w tym roku ukąszenia?? pozdr. J.
  • Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Potwierdzam w całej rozciągłości. To chyba jakaś cholerna inwazja. Północne okolice W-wy ( lasy i tereny zurbanizowane) są dotknięte tą plagą. Ja po akcji wykrywkowej wyciągam z mojego psa średnio pięć za posiedzeniem. Dwa do trzech ewakuują się po psim kocu. Żona wsiadając do naszego samochodu nerwowo rozgląda się na boki. Wyrzucałem znalezione kleszcze do zlewu ale te bestie wyłaziły jakimś cudem za wolność. Wtedy zacząłem je palić - pomogło ;-)
Kupiłem psiakowi obrożę antykleszczową - efekty są. Potwory słaniają się na czułkach nie mają siły już gryżć.
Natomiast jeśli chodzi o mnie to żaden sie jeszcze nie odważył mnie czepnąć na ostro, a próbowało wielu ....

P.s Pozdro dla dominica. Kuruj się chłopie bo fanty czekają. I koniecznie musisz więcej gazować. Mnie jak nawet się który czepnie i napije sie krwi to od razu rzyga i pada w konwulsjach prosto w ogień piekielny. ;-))

pozdrawiam - kocur !
Napisano
Kleszcze są praktycznie wszędzie :(
Optymalne warunki dla kleszczy i ich żywicieli stanowią biotopy. Większość dotychczas dokładnie zlokalizowanych naturalnych ognisk infekcji to obszary przejściowe między dwoma różnymi typami roślinności, jak np: brzegi lasów z graniczącymi łąkami, polany, błonia nad rzekami i stawami, zagajniki z zaroślami, obszary gdzie las liściasty przechodzi w iglasty lub odwrotnie albo wysoki w niski, obszary zarośnięte paprociami, jeżynami, czarnym bzem i leszczyną. Kleszcze spotyka się na trawie i w niskich krzakach. Wiszą na źdźbłach trawy i na spodzie liści, z tego powodu są niewidoczne.
Nie dajmy się.
Napisano
I trzeba pamiętać aby nie smarowac kleszcza masłem,alkoholem,eterem, gdyż kleszcz wtedy wymiotuje do organizmu żywiciela(czyli nas)toxycznymi substancjami.
Najlepiej go wykręcić jak śrubę,pencetą lub czymś takim.

Kurcze,zaraz medyczny wątek z tego wyjdzie :)
pozdrawiam
Napisano
Ale gafe napisałem. :(
Nie można wykręcać bo łeb zostanie a oderwiemy tułów. Pozostaje lekarz lub po prostu wyrwanie.
A aktywne są od maja do października,zatem teraz bez obaw.
Napisano
W poniedzialek wyrywalem pierwszego kleszcza w tym roku, fakt ze psa ale kleszcz to kleszcz... Ostatni z 2004 roku byl wyciagany w grudniu tuz przed swietami.
Napisano
Witam
Taka mala dygresja (nie zebym sie czepiał;)
do janushew: Kleszcze to nie sa insekty(owady) tylko pajęczaki nalezące do rzędu roztoczy(Acari) a i jak wszystkie pajęczaki nie posiadaja czułków.
A swoja droga nie znosze tego scierwa bardziej niz komarów, w zeszlymsezonie ubilem z kilkadziesat sztuk.
Pozdrawiam i zycze sezonu bez kleszczy
Red alf
Napisano
Bedzie ze robie reklame ale to tylko dobra rada, na komary, meszki, kleszcze, gzy i inne ssaco-gryzace jest jedyny na rynku skuteczny srodek nazywa sie OWADOREP produkuje go Polfa Grodzisk Maz. kosztuje jakies niewielkie pieniadze (ok. 7 zlotych w zaszlym roku)i jest naprawde rewelacyjny! Tylko uwaga zeby nim nieopryskac cyferek w telefonach itp. zalatwilem tak wszystkie napisy na swoim aparacie ale komary mnie niepogryzy i kleszcza wbitego w siebie caly sezon niezaznalem.
Napisano
Tu jest chyba wszystko o tych małych sukinsynach: http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=93416 a ja zapytam jeszcze raz: lepsze będa jasne ciuchy czy kamo? I jakie jeszcze środki są skuteczne?

Pozdrawiam

VW
Napisano
Już są :( Ja dwa tygodnie temu pierwszego wyciągnęłem z siebie, a właściwie wykręciłem, bo to najlepsza metoda Tylko pamiętajcie, konieczne w odwrotną stronę do ruchu wskazówek zegara.
Napisano
Już są :( Ja dwa tygodnie temu pierwszego wyciągnęłem z siebie, a właściwie wykręciłem, bo to najlepsza metoda Tylko pamiętajcie, konieczne w odwrotną stronę do ruchu wskazówek zegara.
Napisano
Mam nadzieję że i w tym roku jak w latach poprzednich unikne kleszczy. W tamtym sezonie miałem 4 sztuki ,ale wyłapałem je jeszcze na ubraniu.
Napisano
Piorek !

Kup psiakowi Bayer'owską obrożę antykleszczową - naprawdę jest skuteczna, koszutuje co praqda 50 zł ale warto bo szkoda psiaka

POzdrawiam - kocur !
Napisano
Kocur: najbardziej skuteczna jest obroża ściśle na kleszcze PREVENTIC..Też 5dych ale działa dłużej i skuteczniej, wiem bo miałem obydwie..

Pozdrawiam

VW
Napisano

Witam,
w weekend znalazlo sie takie cudenko (to biale co kleszcz trzyma w gebie to kawalek mojego psa)
Kocur, pies moj smiga w obrozy Bayera, jak widac bajer niezly;)Trzeba codziennie psa ogladac i wyciagac skurczybykow.
Pzdr.
Piorek

Napisano
Piorek: na serio polecam VIRBAC PREVENTIC.. Może trudniej dostać (weterynarz może Ci zamówić) ale działa skuteczniej a przede wszystkim 2 x dłużej od Bolfo Bayera.. A tu link dla wszystkich psiarzy http://www.molosy.pl/strona_glowna/wet/porady_wet/preparatyinsekt_azorek.htm

Pozdrawiam

VW
Napisano
VanWorden, spoko dam sobie rade:) Poza tym we wieczorne wiskanie futra wplywa kozystnie na wiezi miedzy psem a czlowiekiem :D
Pozdrowienia dla piarzy:)
Piorek
Napisano
No ja jednak wolę inne zabawy niż iskania:) Nie cierpię ani komarów ani kleszczy a że przy okazji lubię średniowiecze to ja i moja suka moglibyśmy cały dzień chodzić w zbrojach:)

Pozdroofka!

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie