Skocz do zawartości

[nie tak dawno] Polski Papa-mobile

cieciwa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wyszła taka książka:
Anna Zyskowska - Polski samochód dla Jana Pawła II.
Wyd. Sióstr Loretanek, Warszawa 2002. 88 str.
Napisano
Kolejny artykuł w tej materii dostępny jest na:
http://www.echo-dnia.com.pl/index.php?news=29583&mutacja=1&dzial=8&past=1

Aktualnie oryginalne podwozie stacjonuje w starachowickim Muzeum Przyrody i Techniki - jest udostępnione dla zwiedzających. Przy okazji najbliższego weekendu w trakcie imprezy Jarmark u Starzecha" odbędzie się sprzedaż cegiełek na odbudowę Papamobile. Odbudowa będzie wykonywana na podstawie zachowanych planów konstrukcyjnych z wiernym odwzorwaniem wszelkich detali i użytych materiałów. Jako ciekwostkę dodam, że pojazd ten wyposażony był w węglowy filtr spalin, który także zostanie odtworzony.
Napisano
Witam
Co do tego samochodu to moge powiedzieć że był odkupiony z Rejonu dróg i w rękach prywatnych przerobiony na 2 osiowy(obcięty tylny most,odwrócone resory) sprzęt do ciągania drewna z lasu. Panowie którzy to zrobili pochodzili z Wierzchowa koło Szczecinka zamontowali jakiś silnik z walca drogowego i poruszali się nim jako pojazd wolnobierzny. Widziałem to cudo będąc jeszcze bardzo mały. Finał był tak jak napisano w artykule-trafił z powrotem do huty i niema po nim śladu.
Pozdrawiam
Napisano

Informacje Radeg4x4 potwierdzają fakt przerobienia podwozia na krótki ciągnik. Fotografia pokazuje pojazd w chwili zakupu. Pojazd jak widać nie został zniszczony. Elementy tego podwozia były wyraźnie malowane na biało co widac do dziś.

Napisano
Witam
To jednak gdzieś przeżył. Na fotach to ten odkupiony od kogoś tam z Wierzchowa lub Grąbczyna? Widziałem go dawno a o zniszczeniu słyszałem od miejscowego-widocznie sie pomylił. Sorki za wprowadzenie nie potwierdzonej infomacji
Pozdrawiam
Radek
Napisano
Fotografie wykonano w dniu odnalezienia pojazdu 5 kwietnia 2006 (pierwsza) a drugą 6 maja 2006 (po przywiezieniu do Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach.
Napisano
Z tego co pamiętam to bardzo podobny pojazd widziałem w Muzeum w Otrębusach.Możliwe,że to kopia zrobiona na potrzeby filmu,gdyż w takim brała udział.
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie