gibki9 Napisano 29 Marzec 2005 Autor Napisano 29 Marzec 2005 cześć ,jestem pocztakujący i szukam jakichs miejsc ,gdzie mozna cos znależć,dzieki.
drag47 Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 A możesz dokladniej napisać skąd jesteś?Bo ciekawych miejsc trochę tu jest. I napisz też jaki okres naibardziej cie interesuje.Pozdrawiam
von Nogaj Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Myślę że w rejonie Częstochowy najlepiej szukać objawienia! Pozdrawiam
idiota Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 Fakt. Zalezy jakie okolice czewy...Coz... w zasadzie we wrzesniu niemce przyszli, nasi pooooszli na kielce ;) Pod koniec ruskie przyszli, niemce zostawili nieukonczone umocnienia i ... poooszli. W miedzyczasie jedynie partizannen sporo im mieszali. Ale jest tez wiele ciekawostek, jak Mokra itp. Dochodzi tez oczywiscie IWS i czasy troszku starsze... Napisz cos blizej :) Pozdro.Thunder33@op.pl
idiota Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 No i zapomnialem dodac miejsca, ktore szczegolnie mnie 'rajcuje'. Dla zainteresowanych wysle mape z dokladnymi instr.Najprosciej tam trafic przez glowna brame klasztoru miasta swietej wiezy, a dalej kierowac sie strzalkami z napisem skarbiec"...
gibki9 Napisano 31 Marzec 2005 Autor Napisano 31 Marzec 2005 nom może byc pierwsza wojna swiatowa,nie wiesz czy okolice herb za blachownia sa bogate w fanty znajduje sie tam troche okopow??.no i nie pogardze miejscami na monetki:)
Leuthen Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 Proponuję poczytać coś o obronie tzw. reduty częstochowskiej przez polską 7 Dywizję Piechoty (zniszczona 3 IX po wycofaniu się z tej reduty). PozdrawiamLeuthen
pzl Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 A może poszukasz bunkrów na przedpolu Częstochowy? Podobno kilka udało się wybudować przed wrześniem 1939 roku.Lub niemieckie umocnienia polowe w Podlesicach na górkach koło pewnego hotelu. Podobne podobno są także w okolicach Ogrodzieńca /tych jednak nie znalazłem.../W lasach koło Janowa i Złotego były zakopywane broń, elementy uzbrojenia, wyposażenie 7 DP....
gibki9 Napisano 31 Marzec 2005 Autor Napisano 31 Marzec 2005 bunkry sa ,ale zasikane:),pelno kapsli puszek kondomow:)a wydaje mnie sie ze te bunkry w wiekszosci nie uczestniczyly w zadnych walkach ,byly budowane na pocztaku wojny jakos system umocnien ktory nie zostal dokonczony.
miro5671 Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 Wyjazd z Podlesic trasą w kier. Zawiercia.Ok.100 może200 metrów za wioską,skręcić w prawo polną drogą i dojechać do zabudowań na skraju lasu.Można wjechać w las trzymając się bardziej używanej leśnej drogi.Ja wjechałem w to miejsce wieczorem i nie wiele schodziłem-zapadł mrok.Jest to bardzo ciekawe miejsce,stoi tam bunkier i jest niesamowita ilość okopów w których miałem głębokie sygnały.Było jednak ciemno i musiałem wracać...Następnego dnia rano wracałem w kier.Wrocławia do domu i nigdy nie miałem okazji tam wrócić.Przed wiazdem do lasu zapytajcie gospodarza z pierwszego zabudowania o bunkier-on wam wytłumaczy,spoko gość.pozdr. Miro.
torba5 Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 Wieś Mokra to tylko historia fakt chwalebna,ale z wykrywką pomyłka byłem w grudniu dwa razy kiepsko ale odwiedzić warto ,pomnik trochę lasu i w cholere myśliwych a jak kogoś spytasz to tylko ręką macha że takich to już wielu było pzdr Rafi
idiota Napisano 1 Kwiecień 2005 Napisano 1 Kwiecień 2005 Dlatego wole malo znane perelki, o ktorych jeszcze malo ludu wie, o ktorych wyczytam we wspomnieniach, czy zaslysze od spotkanego dziadka. Znam tez kilka wsi (w zasadzie osad), ktorych juz nie ma :) Przy jednej nawet baze wypadowa mial oddzial Ponurego (nie, nie tego z g.Swietokrzyskich)... Jak chcesz pozwiedzac, to przyjzyj sie lini bunkrow i umocnien Mstow - Ciecierzyn - Zarki - Kotowice - Podlesice... Ale poza zasiekami nie ma (w wiekszosci) tam wiele ciekawych sygnalow...Najwartosciowszy jest wywiad srodowiskowy... Wez brachu rower i jedz na wycieczke rozpoznawcza bez wykrywki :) Tereny przeciez w sam raz.Pozdro Thunder33@op.pl
drag47 Napisano 1 Kwiecień 2005 Napisano 1 Kwiecień 2005 Ta baza wypadowa to gdzieś w okolicach Bystrzanowice/Kacze błota? Słyszałeś o wąwozie Ponurego? Ja kiedyś czytalem ale nieudało mi się go odnależc.Udało ci sie znależc jakieś pamiątki po jego oddziale?Pozdrawiam
idiota Napisano 1 Kwiecień 2005 Napisano 1 Kwiecień 2005 Dokladnie tam... Ojciec mojej cioteczki byl radiotelegrafista w jego oddziale :) niestety dowiedzialem sie o tym dopiero w dniu pogrzeb7u :( A pamiatki? Coz... Chodze dopiero drogi sezon, ale troche sie tego uzbieralo. Co prawda nie jest na niczym napisane alezalem do partyzanta", ale dla mnie sa cenne. Np. maska p.gaz wz. 32 znaleziona u wejscia do ziemianki, manierka wrzesniowa nieopodal, ptaszek z furazerki... Szkoda tylko, ze jednak sporo ludu przewinelo sie przede mna :( A wawozu nie znam, ale moze inaczej go zwa :)Pozdrawiam.thunder33@op.pl
drag47 Napisano 1 Kwiecień 2005 Napisano 1 Kwiecień 2005 Idiota a możesz napisać skąd jesteś? Bo może wybierzemy się tam na dwie piszczały? Ja mieszkam w Lelowie a to niedaleko więc jak bedziesz się tam wybierał to daj znać.Pozdrawiam
gibki9 Napisano 1 Kwiecień 2005 Autor Napisano 1 Kwiecień 2005 no chlopaki nabylem dzis wykrywacz:)jak cos to piszcie to gdzies poszukamy nawet na 3 baty:)))))))))
drag47 Napisano 4 Kwiecień 2005 Napisano 4 Kwiecień 2005 Ja z Lelowa jestem to też mam niedaleko.Jak co to dajcie znać.
drag47 Napisano 4 Kwiecień 2005 Napisano 4 Kwiecień 2005 Niemam zainstalowanego gg.Może w czwartek się gdzieś wybierzemy? Proponuje okolice Złotego Potoka.Pozdrawiam
gibki9 Napisano 4 Kwiecień 2005 Autor Napisano 4 Kwiecień 2005 czwrtek odpada,wyklady koncze o 14,i krucho z transportem potem,damy rade innym razem,proponuje instalnac gg lub tlen,bardzo sie przydaje.
Mathew Napisano 4 Kwiecień 2005 Napisano 4 Kwiecień 2005 WitamW okolicach Złotego Potoku można by poszukac miejsca, w któtym niedobitki 7DP próbowały wyrwać się z okrążenia.Mathew będzie w Złotym Potoku w czwartek o 7 rano.pozdrawiamMathew
gibki9 Napisano 4 Kwiecień 2005 Autor Napisano 4 Kwiecień 2005 złoty potok to juz przekopany jak grządki mojej babci z marchewką:)
Mathew Napisano 4 Kwiecień 2005 Napisano 4 Kwiecień 2005 Nieźle się orientujesz jak na początkującego ;)Mathew
gibki9 Napisano 5 Kwiecień 2005 Autor Napisano 5 Kwiecień 2005 hehe,słyszalem co nie co ,dużo czytam zapamiętuje.Życze powodzenia,na wykopkach,ja jade badać w piątek stara lesniczówkę,ponoć pod stodołą było wejście do ziemianki partyzantów,jak cos znajde napisze.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.