Skocz do zawartości

Miejsca do wykopalisk .Łódz Ostrołęka okolice

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...
A może miałby ktoś ochotę na wypad pod Ostrołękę? Chciałbym tam poszukać miejsca pierwszowojennego forsowania Narwi przez Niemców??? Jak by ktoś się trochę orientował w tym temacie miał ochotę któregoś weekendu poszperać to możemy się ustawić,
pozdr
Rafał

Cześć Raw79!!! Jeśli chodzi cię o przeprawę pod Ostrołęką przez Niemców w pierwszej wojnie światowej, to powiem ci że byłwm i szukałem tego rejonu. Po 3 godzinach udało mi się znaleść dokładne miejsce przeprawy. Teren choć ostro przeszukany to dla dobrego poszukiwacza bardzo obiecujący. W tym rejejonie znalazłem sporo guzików pruskich i pare ruskich, kopiejki, i kupe wystrzelonej amunicji z łudkami. Zamierzam w tym roku zbadać Narew i sam brzeg. Myśle że uda sie coś może wyciągnąć z rzeki. Jeśli byś sie wybierał to daj znać. Ja jestem z Warszawy. Pozdrawiam

Witam
Od jakiegoś czasu sporo biegam pod Ostrołęka, a własciwie biegałem w zeszłym roku....
Przyczułek fajne miejsce ale krajobraz ksiezycowy.... istne kretowisko. Raz spotkałem tam 3 różne ekipy w tym 2 z wawy:))
Wychodzi drobnica - łuski, ammo w łudkach, guziki, odstrzelone zaplniki itp.... na rewelacje bym nie liczył...
Biegałem i po jednej jak i po drugiej stronie Narwi.. na podejściach do przyczułka też kicha... przekopane, ziemianek dużo ale z fantami marnie... wyszła mi pochwa do bagnetu zastępczaka, 2 bandoliery materiałowe z ammo w łudkach dla grup szturmowych, odtstrzelony czub od pikenhauby i pikenhauba ale stan agonalny.. orzeł sie rozsypał....
Po zachodniej stronie rzeki stali w 1944 niemcy, ale tez nic ciekawego... łuski, resztki od s-mine itp.. a dalej na zachód przeryte i masa śmieci:((
Jakby ktoś miał ochote to moge się wybrać, tylko akurat mam skasowaną furę..:)
Pozdrawiam

Greg

Jeżeli jacyś warszawiacy jadą w stronę ostrołęki w sobotę to niech pojadą przez wyszków :) od wyszkowa ja skrótami poprowadzę... możemy tu zgrupowanie przed jazdą zrobić i się dokładnie policzyć, nieśmiertelniki poczyścić bo komary w zeszłym tygdniu zdziesiątkowały nasz mały oddziałek kopiący pod pułtuskiem (przez to gówno nawet sztuki łuski nie wykopałem tylko schowałem sie w samochodzie i czekałem na kumpla, który w tym czasie 3 magazynki od mp40 i skorupke granatu odłamkowego wyciągnął)
Jakby coś to piszcie bo ja w robocie nie moge outlooka skonfigurować
dziegielewski_r@poczta.onet.pl
Pozdr

Witam
Hm.. nie wiem czy nie będe obstawiał w tym czasie zawodów:(( Ale spoko w O bywam czasami i co sie odwlecze to nie uciecze;)) Moze wszystkiego nie wykopiecie...:))
Pozatym zastanawiam się dlaczego mogiła co tam jest nie jest jakoś obgrodzona czy oznaczona.. w końcu to miejsce gdzie wielu ludzi przyjezdza na grilla?
Jakby ktos wiedział coś na temat cmentarza ww1 pod Nakłami - mam taką pocztówkę - z jakich walk.., czy żołnierze zostali gdzieś przeniesieni.... bo teren raczej ubogi w fanty...
Pozdrawiam

Greg

Hej
Kumpel ostatnio trafił na terenie bitwy ze 2-3 guziczki....
Ja trafiłem jedną kulę od skałkowca i dwa odłamki granatów o różnym wagomiarze... ale to przypadkowo... porozrzucane wśród pól i lasów:))
Generalnie teren bitwy jest tam gdzie dzisiaj fort Bema...
Pod Krukami gdzie jest mogiła gen. Kickiego zdupczyła mnie kiedys Police;)) ale sie wywinołem... są tam w lasku okopy chyba z ww1 lub z 1920 roku ale teren przekopany na wszystkie strony...
Pozdrawiam

Greg

• 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie