Skocz do zawartości

Historia wg. sąsiada

revelli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
,,Panie,jak Niemce puścili bombe to jak pie...ło ,to w tem mniejscu stawik zrobiło, a one zara przyjechali i zbierali
wszystkie blachy,śrubki i kółka i nikogo tam nie puszczali
To z grubsza to co usłyszałem od sąsiada podczas integracyjnego spożywania browca(jednego z wiodących producentów w kraju :))Teraz pytanie:Czy sąsiad jako mmłode pacholę mógl być świadkiem niemieckich prób rakietowych? Wioska w któej mieszkał to Włocin k.Sieradza,a
wybuchów w okolicy podobno było ,,ze trzy"
Napisano
Czytałem gdzieś że w okolicach Burzenina był poligon, tyle że miał to być poligon pancerny, o rakietowym nic nie wiem,z resztą do Burzenina to jest jeszcze kawałek.
Napisano
Tak, mógł być, od jesieni 1944 w rejon Sieradza kierowano pociski V-2 wystrzeliwane z Borów Tucholskich, dokąd przeniesiono poligon rakietowy z Blizny.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Pewnie są skoro w lutowym Odkrywcy" jest artykuł o V2 w Borach Tucholskich, a pod jednym ze zdjęć jest podpis że w Borach zrealizowano film szkoleniowy z przygotowań i odpalenia rakiety.
Napisano
hm... jak to powiedzieć żeby nie podpaść pod zakaz reklamy konkurencji? Tylko co to za konkurencja co 2 razy w roku wychodzi.... właśnie się dowiedziałem że w najnowszym numerze pewnego czasopisma (coś z exploracją w tytule :)będzie m.in. spory materiał o w/w poligonie Heidelager k. Dębicy.
Mam nadzieję że Bociany mnie za to nie podziobią :)
Jakby co to sorki.
pzdr
Napisano
Witam
W Heidekraut nie powstał film instruktażowy, na pewno nie ten, którego kadr jest w ostatnim O. To moim zdaniem bardzo gruby skandal - przecież wystarczy rzut oka na film z powojennej Operation Backfire", żeby rozpoznać ten fragment. Tu inne ujęcia http://www.v2rocket.com/start/deployment/procedure.html Miejsce to do takiego samego miejsca w HK ma sie jak pięść do oka
Zresztą, to nie jedyny wybryk tego autora nt. HK.

Wojtek
PS. Sorki, poniosło mnie... Fragmenty filmu z Backfire puszcza czasami Discaver ;)
  • 1 year later...
Napisano
Temat poligonu pod Sieradzem jest do końca nie wyjasniony i mało znany, jeśli chodzi o mnie. Może ktoś będzie miał trochę informacji o nim, może ma ktoś jakieś mapki tego tejonu?
Ciekawy jest też wątek o rakietach V" które spadały na poligonie pod Sieradzem.
Może ktoś by go bardziej opisał.
Napisano
Moja matula urodzila sie w najdalszej okolicy jaka moze miec Sieradz :P W kraszewicach i jedna z miejscowych legend jest to ze jak twierdza miejscowi gorale cus spadlo z niba i wyrabalo olbrzymi lej i zabilo chyba 3 krowy- w swietle powyzszych wypowiedzi kolegow smiem twierdzic, ze to nie bylo ufo tylko jakas zablakana v-? Kraszewice sa okolo 50 kilometrow na zachod od sieradza
  • 9 months later...
Napisano
Witam wsa szukając takiego poligonu w borach tucholskich, odpowiem wam tak jest takie miejsce tajemnicze niedaleko Tucholi dokładnie jest tam zrobiona wioska ale zachowały sie elementy na torach i oglodając fotki z podanego tutaj na forum linku, czyli jest to taki dzwig na torach nie uzywany od xx lat i teraz wiem do czego służyłdo montazu tych rakiet ta wioska jest zbudowana w dziwny kształt, a peger opuszczony przypomina po niemieckie baraki ktos tu wspominał o bunkrach pełnej amunicji, tak mam kupla z tej wioski, mówi mi nieraz ak saperzy lataja po lasach bo cos znalezli, on sam wie gdzie co lezy, warto poszukac,moze nawiązemy na lato jakis zlot pod namiot tam, orrócz tego mam do odkopania 2 schrony sa fotki umieszczone moje w galeri pozycja Rytel 1939" umieszczone niedawno
Napisano
Panie,jak Niemce puścili bombe to jak pie...ło ,to w tem mniejscu stawik zrobiło, a one zara przyjechali i zbierali"

Chwilunia co za one". tak jakbym slyszal chachly z podhajnowskij dzierewni ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie