sebulaa Napisano 15 Marzec 2005 Autor Napisano 15 Marzec 2005 takie cuda można obejrzeć i dotknąć na Słowacji .
Magach7 Napisano 15 Marzec 2005 Napisano 15 Marzec 2005 Gdzieś w Czechach lub Słowacji jest (był?) fajny pomnik przedstawiajacy T-34 rozjeżdżające IVkę (oba oryginały!!). Czy ktoś ma jego fotki, moje sprzed 10 lat gdzieś się zapodziały :D
sebulaa Napisano 15 Marzec 2005 Autor Napisano 15 Marzec 2005 postrzelał by sobie trochę , do b3 nie zmieścił by sie do bagażnika bo bym go zabrał . a tak wogóle to co to jest?
jacenty2004 Napisano 15 Marzec 2005 Napisano 15 Marzec 2005 Ta słowacja to jakiś dziki kraj!!!Nie mają tam palników ani nawet piłek do cięcia metalu !!! Tak sobie stoi i nikt niczego nie urwał ,nie odciął i nie podpieprzył.... Zgroza!!!
Magach7 Napisano 15 Marzec 2005 Napisano 15 Marzec 2005 Może Polacy zorganizują jakąś akcję? Wymienimy się- my bierzemy IVkę a im damy Honkera-Skorpiona 3 :D
sebulaa Napisano 15 Marzec 2005 Autor Napisano 15 Marzec 2005 no nie strasznie dziwny naród , ja chciałem zabrać ale moje auto za małe no i żonka za dużo ciuszków zabrała więc nie było gdzie tego upchać, trzeba tam jechać i większą bryką . Ale też dziwne że Polacy tego nie buchneli bo te pomniki są blisko Polskiej granicy
jacenty2004 Napisano 15 Marzec 2005 Napisano 15 Marzec 2005 O Matko Przenajświętsza... to woła o pomstę do nieba !!!
Monti Napisano 15 Marzec 2005 Napisano 15 Marzec 2005 To albo tam na złomie mało płacą, albo kultura jest na wyższym poziomie niż u nas :)
jacenty2004 Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 Cen złomu u nich nie znam, ale jeśli chodzi o kulturę to wiem, że żaden problem żeby nas przewyższyć. Gorzej mają ze złodziejstwem bo akurat w tym jesteśmy rewelacyjni- od samej góry do lumpów na dole :)
jagoda Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 Witam te cuda moża zobaczyć na Słowacji całkiem blisko Polski. Większość tych sprzętów stoi sobie przy drodze z przejścia granicznego Barwinek k/Dukli do Swidnika na Słowacji. W samym Swidniku jest fajne muzeum mozna tam zobaczyć zundappa KS 800, a na wystawie plenerowej można zobaczyć sdkfz 250 i jeszcze kilka ciekawych sprzętów. Koszt wyprawy z Polski 300 koron Słowackich (wraz z obiadem i piwem:)). W Swidniku jest też fajny skansen budownictwa ludowego.pozdr MJ
darula Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 Mała galeria z tego regionu: http://149.156.142.12/fotki/dukla/g21.htm
feeder Napisano 17 Marzec 2005 Napisano 17 Marzec 2005 Żeby zobaczyć sdkfz-ta, haubicę i ponad 20 T-34/85 trzeba przed pomnikiem z czwórką skręcić w prawo. Powinien być drogowskaz Udolene Smrti.
gas Napisano 17 Marzec 2005 Napisano 17 Marzec 2005 Jak to możliwe ze nawet grafitowcy się nie dobrali do tych sprzętów. Np. u mnie w Białymstoku w centrum miasta na T-34 nie można znaleźć decymetra oryginalnej farby. Obok przedstawiam stare zdjecię, teraz jest cały różowy :)
lokfan Napisano 17 Marzec 2005 Napisano 17 Marzec 2005 Witam!Kolegow zaniepokojonych" dobtym stanem sprzętu w Dolinie śmierci" musze uspokoić". Może nie w takim stopniu jak u nas ,ale destrukcja postępuje. Bywam tam przynajmniej raz w roku i działalność" złomiarzy jest widoczna- zwłaszcza w czołgach stojący w w plenerze przy drodze do Vysnej Pisanej .Jest tam ich parę i w tych dalej stojących są już poważne braki.dla zobrazowania dodaję parę zdjęć z przedziałów silnikowych. Wrzucam też parę zdjęć okolicy oraz na końcu zdjęcie cmentarza żolnierzy Niemieckich utrzymanego w stanie wzorowym. A swoją drogą czyż stworzenie takiego skansenu rozproszonego w terenie na przastrzeni wielu kilometrów ukazującego(chociaż jednostronnie) działanie wojsk nie jest rzeczą kapitalną? Niestety u Nas chyba nie do zrealizowania ,za przyczyną złomiarzy choćby.Pozdrawiam!lokfan
jagoda Napisano 17 Marzec 2005 Napisano 17 Marzec 2005 Oto Polski skansen bojowy w Mniszewie. JAk widać w Polsce też można! Tzn można było zdjęcia pochodżą z poczatku lat 80-tych. Ciekawe czy skansen przetrwał transformacje.Pozdr MJPS. na odwrocie podpis: Centralny Zespół Artystyczny Wojska Polskiego w Skansenie Bojowym w Mniszewie, żołnierze przy schronie bojowym."
jagoda Napisano 17 Marzec 2005 Napisano 17 Marzec 2005 Centralny Zespół Artystyczny Wojska Polskiego działon hubicy 122 mm na stanowisku ogniowym."
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.