Skocz do zawartości

Pomniki w Słowacji dla braci Sowietów

sebulaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gdzieś w Czechach lub Słowacji jest (był?) fajny pomnik przedstawiajacy T-34 rozjeżdżające IVkę (oba oryginały!!). Czy ktoś ma jego fotki, moje sprzed 10 lat gdzieś się zapodziały :D
Napisano
Ta słowacja to jakiś dziki kraj!!!Nie mają tam palników ani nawet piłek do cięcia metalu !!! Tak sobie stoi i nikt niczego nie urwał ,nie odciął i nie podpieprzył.... Zgroza!!!
Napisano
no nie strasznie dziwny naród , ja chciałem zabrać ale moje auto za małe no i żonka za dużo ciuszków zabrała więc nie było gdzie tego upchać, trzeba tam jechać i większą bryką . Ale też dziwne że Polacy tego nie buchneli bo te pomniki są blisko Polskiej granicy
Napisano
Cen złomu u nich nie znam, ale jeśli chodzi o kulturę to wiem, że żaden problem żeby nas przewyższyć. Gorzej mają ze złodziejstwem bo akurat w tym jesteśmy rewelacyjni- od samej góry do lumpów na dole :)
Napisano
Witam te cuda moża zobaczyć na Słowacji całkiem blisko Polski. Większość tych sprzętów stoi sobie przy drodze z przejścia granicznego Barwinek k/Dukli do Swidnika na Słowacji. W samym Swidniku jest fajne muzeum mozna tam zobaczyć zundappa KS 800, a na wystawie plenerowej można zobaczyć sdkfz 250 i jeszcze kilka ciekawych sprzętów. Koszt wyprawy z Polski 300 koron Słowackich (wraz z obiadem i piwem:)). W Swidniku jest też fajny skansen budownictwa ludowego.
pozdr MJ
Napisano
Żeby zobaczyć sdkfz-ta, haubicę i ponad 20 T-34/85 trzeba przed pomnikiem z czwórką skręcić w prawo. Powinien być drogowskaz Udolene Smrti.
Napisano

Jak to możliwe ze nawet grafitowcy się nie dobrali do tych sprzętów. Np. u mnie w Białymstoku w centrum miasta na T-34 nie można znaleźć decymetra oryginalnej farby. Obok przedstawiam stare zdjecię, teraz jest cały różowy :)

Napisano

Witam!
Kolegow zaniepokojonych" dobtym stanem sprzętu w Dolinie śmierci" musze uspokoić". Może nie w takim stopniu jak u nas ,ale destrukcja postępuje. Bywam tam przynajmniej raz w roku i działalność" złomiarzy jest widoczna- zwłaszcza w czołgach stojący w w plenerze przy drodze do Vysnej Pisanej .Jest tam ich parę i w tych dalej stojących są już poważne braki.dla zobrazowania dodaję parę zdjęć z przedziałów silnikowych. Wrzucam też parę zdjęć okolicy oraz na końcu zdjęcie cmentarza żolnierzy Niemieckich utrzymanego w stanie wzorowym. A swoją drogą czyż stworzenie takiego skansenu rozproszonego w terenie na przastrzeni wielu kilometrów ukazującego(chociaż jednostronnie) działanie wojsk nie jest rzeczą kapitalną? Niestety u Nas chyba nie do zrealizowania ,za przyczyną złomiarzy choćby.
Pozdrawiam!
lokfan

Napisano

Oto Polski skansen bojowy w Mniszewie. JAk widać w Polsce też można! Tzn można było zdjęcia pochodżą z poczatku lat 80-tych. Ciekawe czy skansen przetrwał transformacje.
Pozdr MJ
PS. na odwrocie podpis: Centralny Zespół Artystyczny Wojska Polskiego w Skansenie Bojowym w Mniszewie, żołnierze przy schronie bojowym."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie