Skocz do zawartości

Pancerne ciekawostki 3

bodziu000000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jak dla mnie, to spora ciekawostka. Nie widziałem jeszcze takiego wozu. Rosjanie nie stosowali reflektorów na błotnikach.

Pzdr,

jotes
  • Odpowiedzi 369
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
nalazłem takie zdjęcie, czy jest to pojazd naprawczy na bazie T26?"

Nie, nitowanie kadłuba i koła ma vickersowskie, a nie tetowskie (pomijając fakt, że nie było takiej wersji teta).

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Ten ostatni to chyba wloski M15/42.Niekoniecznie odrozniam ich wersje - zwlaszca w takim ujeciu i w tej rozdzielczosci.Armata wyglada mi na dluzsza, czterdziestokalibrowa - wiec to raczej M15.
Pozdrowienia
Grendel
P.S.
Ten naprawczy Vickers naprawde ciekawy :)
Dzwigo-wyciagarko-suwnica (czy jak to cholerstwo nazwac - bo moglo to robic za wszystkie te trzy maszyny)przypomina konstrukcje amerykanskie z lat trzydziestych, ale chyba takiej akurat nie znam.
W pierwszej chwili myslalem, ze to ten gestonitowany T-26, ale rzeczywiscie - jest to brytyjski oryginal.
Napisano
Przypominam, że ten Vickers nie pierwszy, którego identyfikacja sprawia nam problemy (patrz wątek o 7TP).
Co do nitowania, to spostrzeżenie bardzo trafne, natomiast sam termin chyba mniej. Konstrukcja była skręcana śrubami.

Pzdr,

jotes
Napisano
Do Grendel'a.
Ocena długości lufy w tej projekcji może być bardzo myląca (różnica niecałych 40 cm).
W grę wchodzić mogą jeszcze M13/40 i M 14/41.
M 15/42 od dwóch powyższych różnił się wizualnie, poza wydłużeniem lufy z 32 do 40 kalibrów, nieznacznym wydłużeniem kadłuba (na zdjęciach chyba niedostrzegalnym) oraz przeniesieniem drzwi wejściowych do kadłuba z lewej na prawą stronę.
Niestety w tej projekcji nie jestem w stanie uchwycić tych różnic.

Pozdrawiam.
Eryk.
Napisano
Tia, o ile pamiętam, to Forteca zna odpowiedź - to chyba transporter lufy 203 mm, nie wiedzieć czemu gruntownie olewany we wszystkich publikacjach n/t T-26 i radzieckiej pancerki (przynajmniej tych, które mam). :(

Pzdr

Grzesiu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie