Skocz do zawartości

MAUS I E 100, kiedy walczyły??????

norbert lat 13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dwie myszy broniły poligonu w Arys (Orzysz) i zostały przez Niemców wysadzone, czołg w Kubince to przeszczep z dwóch, co do E-100 to nie wiem czy zdązyli nawet ukończyć 1 egz.
Napisano
Do E 100 faszyści zbudowali podwozie i układ jezdny (kółeczka).

Co do Mausa, to po wysadzeniu tych dwóch prototypów w Orzyszu musiały się one chyba teleportować do Kummersdorf (w Brandneburgii), bo tam walczyły w obronie poligonu i tam też je zniszczono :)

pst! Są m.in. dwie książki na ten temat: Schiffera Maus and other german armored projects", oraz Wyd. Militaria (nr 27) Maus"; karzdy morze śe mondżyć takjakja.
Napisano
Witam!
W miarę pełną historię powstania i losów maus-a i innych ciekawych cudów" pancernych III Rzeszy wraz z danymi technicznymi, rysunkami i dosć dużą ilościa świetnych zdjęć znajdziesz w pozycji W. Trojcy Deutsche geheime panzerprojekte" (niestety wydane po Niemiecku).
Pozdrawiam!
lokfan
Napisano
zelig - znalazlem w necie, w paru miejscach, ze obie Myszy Niemcy wysadzili w Kummersdorfie i w ogole nie braly udzialu w walce/walkach
Napisano
Że brały udział w obronie poligonu w Kummersdorf twierdzi Trojca, w tym zeszyciku Militarii!

... a było to tak: Rosjanie zastawili na obie Myszy pułapkę, wkładając do niej 14 tys. ton zatrutego sera przywiezionego do Niemiec przez Machinę Bojową Lebiedenki... ite de ite pe itak dalej......

A ja tam byłem, krew najeźdźców piłem, ser jadłem i zegarki kradłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie