norbert lat 13 Napisano 13 Marzec 2005 Autor Napisano 13 Marzec 2005 Kiedy te czołgi walczyły i czy wogóle walczyły.Może jakieś fotki.pozdro
woytas Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 z tego co sie orientuje to nigdy- ruskie zdobyli jakies prototyp myszy - wlasciwie maja skladaka z 2 i tyle
iglanadon Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 dwie myszy broniły poligonu w Arys (Orzysz) i zostały przez Niemców wysadzone, czołg w Kubince to przeszczep z dwóch, co do E-100 to nie wiem czy zdązyli nawet ukończyć 1 egz.
zelig Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 Do E 100 faszyści zbudowali podwozie i układ jezdny (kółeczka).Co do Mausa, to po wysadzeniu tych dwóch prototypów w Orzyszu musiały się one chyba teleportować do Kummersdorf (w Brandneburgii), bo tam walczyły w obronie poligonu i tam też je zniszczono :)pst! Są m.in. dwie książki na ten temat: Schiffera Maus and other german armored projects", oraz Wyd. Militaria (nr 27) Maus"; karzdy morze śe mondżyć takjakja.
lokfan Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 Witam!W miarę pełną historię powstania i losów maus-a i innych ciekawych cudów" pancernych III Rzeszy wraz z danymi technicznymi, rysunkami i dosć dużą ilościa świetnych zdjęć znajdziesz w pozycji W. Trojcy Deutsche geheime panzerprojekte" (niestety wydane po Niemiecku).Pozdrawiam!lokfan
dect Napisano 14 Marzec 2005 Napisano 14 Marzec 2005 zelig - znalazlem w necie, w paru miejscach, ze obie Myszy Niemcy wysadzili w Kummersdorfie i w ogole nie braly udzialu w walce/walkach
zelig Napisano 14 Marzec 2005 Napisano 14 Marzec 2005 Że brały udział w obronie poligonu w Kummersdorf twierdzi Trojca, w tym zeszyciku Militarii!... a było to tak: Rosjanie zastawili na obie Myszy pułapkę, wkładając do niej 14 tys. ton zatrutego sera przywiezionego do Niemiec przez Machinę Bojową Lebiedenki... ite de ite pe itak dalej......A ja tam byłem, krew najeźdźców piłem, ser jadłem i zegarki kradłem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.