Skocz do zawartości

Tiger I u Maczka

Marek Jaszczołt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zadałem to pytanie na nowym forum II wojny światowej, ale ze względu na brak odzewu (mała popularność forum) powtórze je tutaj.
Otóż wg wspomnień Władysława Deca Narwik i Falaise", żołnierze 10psk 15 sierpnia 1944r. w czasie walki o przyczółek nad rzeką Dives koło miejscowości Jort, zdobyli Tygrysa I (sSSPzAbt 101?), pojazd ten wyeliminował w walce 2 polskie Cromwelle, ale otrzymał trawienie w wieżę, które ją zablokowało i załoga opuściła pojazd.
Polacy uruchomili go i później był wykorzystywany, jako odwód dywizji, no i oczywiście do przejażdzek żołnierzy.
Czy zna ktoś jego dalsze losy i może posiada w swoich zbiorach zdjęcia tego pojazdu
Marek.
Napisano
Marku,

mam kompletny pictorial" 101. s.SS Pz.Abt., ale ... przed trafieniem go pod Jort, niestety.
Jednak mam kilka dobrych albumów o Normandii, więc poszperam.

Na pewno chłopaki podbawiali się gęsto jeżdżąc na tygrysku, ale - o ile znam życie - został on po paru dniach przekazany do jakiegoś depotu i żadnego pożytku z niego nie było.
Było tyo zresztą zgodne z brytyjską praktyką (od 1944 wzwyż) nieużywania w boju zdobytego sprzętu, chociaż zdobywano go całkiem sporo, w tym i ten najcenniejszy (np. Tiger zdobyty przez 8. Brygadę Pancerną pod Rauray).

Było wszakże kilka wyjątków, sam nie wiem jakim cudem: dwa Panthery" Ausf. G., Deserter" w Italii i Cuckoo" w 6. Brygadzie Czołgów Gwardii, Marder Ausf. M w Italii, Sd.Kfz. 251/1 Ausf. D. Gordon Highlanders, Sd.Kfz. 251/1 Ausf. C Durham Light Infantry, sWS Raketenwerfer Middlesex Regiment i trochę drobniejszego sprzętu.

Wiecej grzechów moja pamięć nie rejestruje. Jeżeli kogoś to interesuje, mogę popatrzeć w książki gdy tylko wyjdę z biura.

Tomek B.
Napisano
Hmmm dziwne że nic nie wspomina o tym Walentynowicz w swojej Wojna bez patosu"
nie ma tez zadnej wzmianki o tym w monografi Tygrysa. natomiast mam foto (z monografi o panther)pantery przemalownej w barwy amerykańskiej która była uzywana bojowo w holandii. służe na maila fotką
Napisano
Nigdy nie słyszałem o tygrysie, ale nasi zdobyli napewno panterę. Stoi ona do dzisiaj w Bredzie jako dar od polskich pancerniaków:

http://www.jagdtiger.de/GermanTanks/PzV-12.htm
Napisano
Ani nie pomazana, ani nie rozebrana na złom. Dziwne...
Napisano
yoony
zdjęcie doszło już ci odpowiedziałem

Tomku
jakbyś mógł sprawdzić, ciekawe jaki numer miał -byłby materiał na erratę TIC2 :-)
BTW to pewnie widziałeś?
http://www.angelfire.com/al4/mldgbox/
Zresztą jest jedno zdjęcie z Normadii Polaków z tygrysem, ale nie wiadomo czy to ten czy raczej jakiś wrak z wcześniejszych walk.
BTW od niedawna mam zdjątko hinduskiego MarderaIIIM z Włoch - fajnie wygladał z tymi kokardami :-)))

okejos
To zdjęcie to wspomniana przez Tomka Cuckoo - już mam kilka ujęć tego pojazdu, służył jako wsparcie Churchilli :-)))
Napisano
Marku,

Poszperam, byłoby miło zlokalizować dziada ...

Załoga Cuckoo", podczas walk w Reichswaldzie na wschód od Nijmegen w marcu 1945, miała nieprzyjemny (dla Niemców) zwyczaj dołączania się do ciągnących leśnymi duktami niemieckich kolumn zmotoryzowanych ...
Po kilku minutach wpaniałych efektów pirotechniczno-akustycznych, Kukułka" oddalała się z powrotem w las, oczekując następnej kolumny ...

TB

Napisano
Witam!!!

Moze nie na temat ale widzialem tez zdjatko Polakow ze zdobycznym Nashornem (bodajze). Pod zdjeciem bylo napisane ze byl uzywany przez szczesliwcow :D w jakiejs bitwie.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
2 ga Warszawska brygada pancerna we Włoszech miała na stanie PzKpfw IV Ausf H , a 318 dywizjon ex Horwackiego BF 109 G 14
Napisano
Do vonadamskiego:

oto zdjęcie rzeczonego Nashorna.

http://www.missing-lynx.com/library/german/italy/italy-2.jpg

Czy jednak używano go bojowo, nie wiem ...

Do Marka - przekopałem pół domu i nic nowego w temacie" Tiger pod Jort się nie znalazło. Nie będziemy zatem poprawiać Schneidera. Najwyższy czas, żeby sam się poprawił ...;-)))

Tomek B.
Napisano
Szkoda Tomku, szkoda :-(

Swoją drogą uderzyła mnie jeszcze jedna sprawa bo sierpniu 1944 Polacy dysponowali krótko innym T1 - zdobytym przez Powstańców na Ochocie ot taki dziwny zbieg okoliczności :-)

Co do Me 109 w 318 to warto przejrzeć archiwum modelarstwo.org.pl - kiedyś była dyskusja i z tego co pamiętam to wynika, że nawet 2 messery przewineły się przez ten dywizjon?
Marek

Napisano
ja słyszałem o jednym 109 ; jakichś Horwat nawiał nim do włoch wiosną 45 i wylądował na lotnisku zajętym przez Ameryjanów , a ci przekazali Messera Polakom
  • 2 years later...
Napisano
Witajcie!
Sprawa zdobycia tygrysa przez 10 PSK została szczegółowo opisana we wspomnieniach gen. Michała Gutowskiegu, zamieszczonych w opracowaniu:
10 Pułk Strzelców Konnych. Wspomnienia. Londyn 1995. Książka ta została wydana przez Koło 10 PSK w Londynie, ale wydrukowana przez Oficynę Wydawniczą Adiutor" w Warszawie.
Pozdrawiam
Zenek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie