Skocz do zawartości

Dywizja Wiking"

d2io83k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam takie pytanko, z tej mapy widac chyba ze Dywizja Waffen SS Wiking" stacjonowala na gornym slasku po wycofaniu sie z Warszawy w 44r. Chcialem sie cos wiecej dowiedziec o tym, moze ktos cosik wie.
pozdro Dzióbek

Napisano
Obwawiam się, że na tej mapie zaznaczony jest odwrót spod Warszawy. Otóż z tego co wiem SS Wiking latem 1944 stała na północ od Warszawy rejon Nieporętu - Wieliszewa - Dębego później po prawej stronie Narwii. późną jesienią 1944 w Modlinie wsiedli na lory i pojechali na Węgry. Wydaje mi się że nie zatrzymywali się na Górnym Śląsku ( chyba że na siku ) . Potem na Węgrzech dostali wciry i poddali się gdzieś w Austrii.

Pozdrawiam -kocur !

P.S. Jestem osobiście zainteresowany ich postojem w rejonie Dębego, bo to okolice mojej działki - w lato w tym lesie będzie akcja oczyszczająco - poszukiwawcza. ;-)
Napisano
Kocur a co Cie z tego postoju interesuje? Jak chcesz wiedziec co wychodzi w tamtych okolicznych lasach daj znac, skopalem tamten rejon dosc dokladnie:P A nawet moge pokazac ktory okop w 44 roku kopal moj wujek.
Pzdr
Piorek
Napisano
heh napewno przewijala sie ta dywizja a raczej jej szczatki wraz z dywizja pancherman gering" tworzac kocioł przez Ostrów WLkp na przelomie 1944-45 roku
pzdr
Napisano
no no Piorek - jeśli to Ty skopałeś ten las tak dokładnie - to gratulacje !! - żadnych śladów. Już myślałem że będę
pionierem .... ;-) Ale mam nadzieję że wszystkiego nie wykopałeś he, he ...
Szkoda, że nie było Cię z nami na spotkaniu w Serocku ( http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=157605 )

Ale nic to ! W czerwcu przeprowadzam się na działkę ( Orzechowo ) i zaczniemy ryć - zapraszam na grill, piwsko i wykopki !
Napisano
Kocur, dyskrecja w lesie to moja specjalnosc ;) Ale niestety las jest mocno poryty a w ziemiankach i okopach leza ogromne kupy smieci z pobliskich dzialek:(
Jesli chodzi o tamte tereny to postoj wojsk byl dokladnie w miejscowosci Jachranka, teraz jest tam pole orne i laka dokladnie to jest to miesce gdzie wyjezdzajac ze wsi po prawej stronie (jadac w kierunku Debego) droga asfaltowa prowadzaca przez las do drogi nr. 623, kontener na smieci, mlody sosnowy lasek, po lewej stronie figurka :) Jesli ktos ma ochote wybrac sie tam na wykopki - powodzenia zycze! Ja wiecej kopac tam niebede, sa miejsca ciekawsze i napewno bardziej bezpieczne niz tamta okolica tak wiec Kocur uwazaj wbijajac tam lopate w ziemie chyba ze lubisz wachania poziomu adrenaliny ;)
Co do spotkan, wole jakoby ten no.... wiesz kobyla, preria, stary Colt i zachodzace slonce - sam raczej chodze, dyskrecja wieksza ale jesli planujesz grilowac jakies krowe to sie pisze :)
Pozdrowienia Piorek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie