Skocz do zawartości

Krzyż Rycerski - ostatnie nadania?

siekierz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM !!!
Na stronie
www.das-ritterkreuz.de znalazłem taką informację:

Major im Generalstab
Knebel-Doeberitz v., Rudolf
Ritterkreuz am: 11.05.1945

Czy ktoś z was wie kiedy miały miejsce ostatnie nadania tego odznaczenia - data 11.05. jest dla mnie zagadkowa.
Z góry dziękuję za odpowiedź !!!
Serdecznie pozdrawiam!!!
SIEKIERZ
Napisano
Oberfähnrich/Leutnant Hans Bretz, awarded the RK on May 6th, 1945 as a Zugführer in PzVernichtungs-Brigade Oberschlesien

SS-Hauptsturmführer Franz-Josef Dreike (6 May 1945)
SS-Obersturmbannführer Oskar Drexler (6 May 1945)
SS-Sturmbannführer Alfred Fischer (9 May 1945)
Napisano
SS-Hauptsturmführer Heinz Jürgens (8 May 1945)

Knight's Cross with Oak Leaves and Swords
Oberstleutnant Josef Bremm (9 May 1945)
General der Panzertruppe Fritz Hubert Gräser (8 May 1945)
General der Infanterie Otto Maximilian Hitzfeld (9 May 1945)
General der Panzertruppen Heinrich Freiherr von Lüttwitz (9 May 1945)

Knight's Cross with Oak Leaves, Swords and Diamonds
General der Panzertruppen Dietrich von Saucken (9 May 1945)

nie sprawdzalem zbyt dokladnie to ci ktorzy zucili mi sie w oczy
pozdrawiam
Napisano
Interesujący temat!
A tak na marginesie - ciekaw jestem ile RK jest w polskich kolekcjach ? Pewnie nie ma ich za dużo !? Ja wiem tylko o jednym przypadku !

Pozdrawiam.

Maciej G.
Napisano
Niedaleko mnie mieszka gość, który tuż po wojnie razem z kolegami spenetrował wrak niemieckiego bombowca (wrak ten znajdował się na obrzeżach Wrocławia) - znaleźli tam m.in. kilka mundurów lotników. Przy jednym z mundurów był Ritterkreuz. Ów gość sprzedał mundur razem z RK na pchlim targu.

Pozdrawiam
Leuthen

PS 9 V 1945 RK dostał SS-Obersturmführer Alfred Rogge.
Napisano
SS-Obersturmführer Alfred Rogge, dowódca 2 batalionu pułku fortecznego SS Besslein broniącaego w 1945 roku twierdzy Wrocław. Zmarł w radzieckiej niewoli 12.05.1945 roku w Leśnicy k/Wrocławia.
Napisano
Skoro już drążymy biografię dowódcy pododdziału w pułku Besslein" - tak naprawdę jego nazwisko pisze się przez jedno g (Alfred Roge) - nie mam pojęcia, czemu w necie (Poli, to Twoje info zdaje się pochodzi z takiej jednej stronki www o oficerach Waffen SS, nazwiska na R, co nie? :-) ) pojawia się wersja z dwoma g. Roge to ciekawa postać. W latach 1935-1938 studiował w Warszawie. Był dyplomowanym nauczycielem wychowania fizycznego (Dipl.-Sportlehrer). We wrześniu 1939 walczył w ... Wojsku Polskim (jako artylerzysta, w stopniu sierżanta), kończąc swój szlak bojowy w Twierdzy Modlin.Podczas oblężenia Wrocławia w Gazecie Frontowej Twierdzy" ukazał się o nim artykuł.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Wielkie dzięki z zainteresowanie tematem !!!

Jeżeli macie coś interesującego dajcie na poście - wątki końca wojny są niezwykle ciekawe. Dla zilustrowania przydałyby się zdjęcia odznaczonych.
Wracając do głównego tematu -
kolejny odznaczony 11.05.1945
Oberst
Hans-Egon v.Einem Kommandeur PzGrenRgt 21
Czy wiecie coś o odznaczeniach po kapitulacji. Może np na Wyspie Sobieszewskiej gdzie dłużej składano broń rozpatrywano wciąż wnioski o przyznanie RK.
Z góry dziękuję za informację !!!
Serdecznie pozdrawiam !!!
SIEKIERZ
Napisano
paweł jak będziesz miał chwilkę to streść mi art z gazety frontowej , historiie z samolotem znam bo mi opowiadałeś

pozdrawiam ciebie !!
Napisano
No, to w sumie nie mam czego streszczać - bo tego artykułu o Rogem z Gleissa nie przepisywałem (pamiętam tylko, że na coś takiego się natknąłem w 3. czy 4.tomie). Podane wyżej informacje z życiorysu Rogego wynotowałem z tomu 9.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Odchodząc od tematu ostatnich majowych nadań ! Ciekawie przedstawia sie lista odznaczonych w kontekście ich rangi wojskowej . RK dostał sie nawet Volkssturmmann'owi , gefreiter'om itp.

http://www.das-ritterkreuz.de/index_themen.php4?modul=verleihung_rk

Nawet liście dębu dostał jakiś feldwebel! Ciekawe co to za kozak !
Napisano
Z podanego na tej stronce zestawienia kawalerów RK wynika, że feldwebli pasowanych na rycerza" było całkiem sporo (ponad 300) - jednym z nich był np. Walter Rubarth, o którym niegdyś była mowa na tym forum (poszukaj w archiwum).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Koledzy,

...czy macie zestawienie osób uhonorowanych:

Orderem Orła Niemieckiego?

i za jakie zasługi wróżnieni, otrzymywali Order.

od początku do 1945 roku, bedę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Napisano

Jakieś pół roku temu natknąłem sie w necie ( o ile mnie pamięć nie myli to - caffe Allegro ) na takie zbiorowe foto !
Przedstawia kombatantów odznaczonych właśnie RK . Jeszcze ich trochę żyje !

Pozdrawiam.

Maciej G.

Napisano
Oczywiście, że trochę Ritterkreuzträger'ów" jeszcze żyje - prawa statystyki (odznaczenie to otrzymało ponad 7000 oficerów, podoficerów i żołnierzy - a nie wszyscy przecież zginęli podczas wojny). W Niemczech istnieje nawet organizacja skupiająca kawalerów RK.

Pozdrawiam
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie