proteus Napisano 5 Marzec 2005 Autor Share Napisano 5 Marzec 2005 Na rynku pojawiło sie kolejne polskie wydanie Mein Kampf autorstwa niejakiego Adolfa Hitlera. Zrobił sie wielki szum medialny. Dla jednych to oburzajace i naganne by publikowac ksiązke w efekcie której zapłonęło pół świata dla innych to relikt przeszłosci który należy publikować ku przestrodze przyszłych pokolen. Opinie moga byc różne jednak jestem ciekaw czy ktoś ze zwolenników lub przeciwników tego rodzaju wydań czytał Mein Kampf? A może ktos z was czytał? jesli tak jestem ciekaw opinii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 5 Marzec 2005 Share Napisano 5 Marzec 2005 czytalem poprzednie wydanie z roku chyba 1992no coz Adolf byl psychiczny i tyletakiego dziadostwa przesyconego nienawiscia, bzdurnych wypocin nie czytalem chyba nigdynie polecamszkoda czasuA to ze jest demokracja nie oznacza, ze wszystkim wszystko wolno- jestem przeciwny publikacja Main Kampf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 6 Marzec 2005 Share Napisano 6 Marzec 2005 nudne i grafomańskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wierzbox Napisano 6 Marzec 2005 Share Napisano 6 Marzec 2005 Ja przeczytałem kawałek. Przyznaję że nudne. Czasami nawet śmieszne (rozdział o rasie). Jestem za publikacją, ponieważ zakazany owoc najbardziej kusi. Kto chce niech przeczyta. Kto ma zwichrowany umysł niech zostaje rasistą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 6 Marzec 2005 Share Napisano 6 Marzec 2005 doczytałem pół M.K" z 1992 i jakoś nie mogłem się zebrać do dokończenia. Adolf pisze bez ładu i składu, jak czegoś nie umie wytłumaczyć - co zdaża się bardzo często - zgania wszystko na Żydów. Odnośnie szumu nad nowym wydaniem: w salonach empiku M.K" schodzą błyskawicznie. Jak chciałem kupić, znajoma pani z obsługi musiała mi odłożyć.Kupiłem i z chęcią przeczytam. Mam nadzieję, że doczytam do końca tym razem. Mam zamiar ją przeczytać nie dla tego, że jestem jakimś faszystą, nawet nie zbieram niemieckich fantów, tylko ZSRR i LWP, tylko uważam, że należy zapoznać się z wydawnictwem tej rangi. Przecież jest to, jak napisał Proteus: ksiązka w efekcie której zapłonęło pół świata". Samo to dla ludzi interesujących sie historią już powinno stanowić bodziec do jej przeczytania. Przecież nie znając choćby jej głównych założeń, nie można jej krytykować. Warto wiedzieć w imię czego zginęło miliony ludzi, miliony ludzi zaś stały się mordercami. Według mnie, a jest to zdanie tylko jednego z wonsów, powinien być dostęp do Mojej walki". Polecam tę nudną i ciężko napisaną lekturę pasjonatom historii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J-23 Napisano 13 Maj 2005 Share Napisano 13 Maj 2005 Do szczecińskich księgarń wkroczą policjanci i zabiorą wszystkie egzemplarze polskiego wydania książki Adolfa Hitlera. http://www.glosszczecinski.com.pl/ ciekawe czy nadal mein kampf" można dostać w księgarni odkrywcy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 13 Maj 2005 Share Napisano 13 Maj 2005 W III Rzeszy każde małżeństwo otrzymywało egzemplarz w ślubnym darze i podobno nikt arcydzieła" nie czytał. Posiadam taki egzemparz, schowany przed postronnymi, bo jest to książka zbójecka.Stan umysłu autora został ostatnio opisany w GW:http://serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2702195.htmlTu znajduje się link z raportem psychiatry Murraya na temat Adolfa H. : http://www.lawschool.cornell.edu/library/donovan/hitler/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.