Brat Pit Napisano 1 Marzec 2005 Autor Share Napisano 1 Marzec 2005 Witam.Czy możecie mi polecić tytuły wspomnień, biografii choć w części dotyczących Korpusów Kadetów do 1939 roku?pozdrawiam - Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 2 Marzec 2005 Share Napisano 2 Marzec 2005 Władysław Barcikowski Byłem Kadetem" Krajowa Agencja Wydawnicza, Białystok 1987 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brat Pit Napisano 2 Marzec 2005 Autor Share Napisano 2 Marzec 2005 Dziękuję, ale właśnie tą pozycję (jako jedyną) już znam.pozdrawiam - Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzasiek Napisano 2 Marzec 2005 Share Napisano 2 Marzec 2005 Niestety nie pamiętam tytułu ,ale autorem był p.Lindner.Opisuje swoje wspomnienia z nauki w szkole kadetów,służbę wojskową ,aż do niewoli po obronie Helu.Czytałem to ze dwadzieścia lat temu ,więc prosze o wybaczenie ale tytuł uleciał mi z głowy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
why Napisano 3 Marzec 2005 Share Napisano 3 Marzec 2005 Na allegro pojawiła się taka fotografia związana z K.K.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 7 Marzec 2005 Share Napisano 7 Marzec 2005 Może tu coś znajdziesz?http://kadeci2rp.webserwer.pl/index.php?co=i Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 8 Marzec 2005 Share Napisano 8 Marzec 2005 w tym roku powinna wyjść publikacja - wspomnienie pułkownika Kowalskiego dowódcy KK w Rawiczu. Opublikować mają władze Rawicza , dostały je od rodziny. Jak tylko wyjdą dam zainteresowanym znać - kolega jest prawnukiem pułkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brat Pit Napisano 8 Marzec 2005 Autor Share Napisano 8 Marzec 2005 Serdecznie dziękuję za wszelkie informacje.Oczywiście proszę o następne, jeśli tylko ktoś ma takowe.pozdrawiam - Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 10 Marzec 2005 Share Napisano 10 Marzec 2005 Księga Pamięci Kadetów II RP" - dla informacji o szkołach nie warto. Biogramy też słabo opracowane. Niestety książka nie warta swojej wysokiej ceny. W. Lindner, Polskie Korpusy Kadetów" - najbardziej chyba znana książka o kadetach, ale osobiście mam mieszane do niej uczucia. Trochę pisana po łebkachA. Popiel, Korpus Kadetów Nr1 1918-1939" - Bardzo dobra. W. Korbel, Sztandar dwóch powstań" - dobra, ale praktycznie nie do kupieniaM.L. Lebiedziński, Korpusy Kadetów w Polskim Szkolnictwie Wojskowym" - Praca bardzo ogólnikowa. T. Sochniak, Wspomnienia kadeta z Korpusu Marszałka Józefa Piłsudskiego" - czekam właśnie na paczkę z wydawnictwa, więc nie wiele jestem w stanie powiedzieć. W. Barcikowski, Byłem kadetem" - wspomnienia. raczej nie wiele wnoszą. A. Lindner, Ale serce boli" - kolejne wspomnieniaNa marginesie dodam jeszcze, że zdjęcie które wkleił kolega why nie przedstawia kadetów. Jeśli jesteś zainteresowany bliższymi informacjami napisz na e-mail ( lodbrog@WYTNIJo2.pl ). Interesuję się szkolnictwem wojskowym już od dłuższego czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.