Skocz do zawartości

kolejne nekrofanty na Allegro?

danieloff

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
general1006 długo musiałes załatwiac ekschumacje?w warszawie w fundacji pamiec?wiesz moze kto sie tym tak na serio od serca tam zajmuje?
Napisano
Na początku wojny żołnierze byli chowani w całym ekwipuntku tylko bez broni długiej. Kiedyś trafiono cmentarzyk polowy (10 osób) na podlasiu z czerwca 1941 i Niemcy mieli na sobie wszystko łącznie z hełmami, celtami, plecakami, bagnetami i portfelami.
Nie wiem jak było potem, ale prawie na pewno mundurów nie zdejmowano (z resztą w 1944 i 1945 większość pochówków to chłopi, a oni zabierali wszystko).

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
finiucha skąd jesteś?
Wiesz Fundacja Pamięć w Polsce składa się z 3osob w tym 2z nich to kobiety które sprawdzają zgłoszenia. Możesz do nich pisać i nic wiem bo tak samo byłem potraktowany, ale nie odpuściłem. Przez net poznałem chłopaka który skontaktował mnie z odpowiednim człowiekiem. To właśnie on załatwił wszystko. Na ekshumacje przyjechał nawet sam przedstawiciel Fundacji Pamięć.
Ja teraz działam na Opolszczyżnie, Dolnym Śląsku i załatwiam ekshumacje. Ale jak będzie potrzeba to i dalej.
Napisano
general1006 jestem z lubelskiego.jedna kobieta z fundacji nie wiem ktora była calkiem mila ale co z tego jak ekipa nie przyjechala.czy mógłbys mi jakos pomóc w nawiazaniu kontaktu z kims rzetelnym?zołnierzy z tego co wiem nie jest wielu góra 10 ciu.a cmentarz niemiecki calkiem niedaleko.prosze o pomoc
Napisano
W BB chowano początkowo strzelców górskich bodajrze z 136 i 137 GJR poległych w okolicy w 1939. Potem ponoć był to cmentarz półkowy i chowano tam już zwłoki bez ekwipunku. A ci z 1939 byli kompletnie wyposażeni.
Gość który sprzedaje te fanty nie miał nogdy okazji brać udziału w ekshumach i kupił fanty z drugiej ręki".
Wiadomo powszechnie jak się wszystko odbywało więc nie czaje o co tyle krzyku po wielu latach. Firma ta już nie prowadzi ekshumacji (z tego co mi wiadomo), a strona niemiecka nie miała nic przeciwko temu, by rzeczy osobiste trafiały na rynek czy też lądowały spowrotem w dole. Kości pakowane były w trumienki i huzia na cmentarz zbiorczy.
Poważnie myślicie że ktoś dbał o identyfikację po rzeczach osobistych? Ludzie... To była masowa robota. W każdym niemal przypadku gdzie trafia się na miejsce po większych ekshumacjach do dziś walają się kości w ziemi lub na wierzchu a i blaszki bardzo często zostawały w ziemi (szczególnie jak ekshumę robił ksiądz z chłopem, nawet w ostatnich latach).
W BB był imienny spis wszystkich poległych wraz z nr kwater bo to był kiedyś CMENTARZ. A że Polacy urządzili na nim pastwisko czy inne pole namiotowe to sami są sobie winni że nie było to miejsce otoczone szacunkiem.
Wiecie ile takich miejsc jest więc co się dziwita?
Ekshumy nie były doprowadzone do końca ale jak ktoś jest chętny pogrzebać za fantami to stanowczo przestrzegam-szpital murowany.
A fanty były zaje..iste tylko powtarzam-to świetne fanty do obejrzenia na zdjęciach.
Wina za taki stan rzeczy jaki miał miejsce nie leży ani po stronie pracowników, ani podwykonawcy. Organizatorem był bodajże WaSt który jako instytucja nadrzędna miał nadzór na całością a że ich to nie interesowało bo ważna była sztuka" w pudełku" to możecie na tym forum jedynie żalić się do gościa który to sprzedawał bez opisu że to śmierdzi". Moralne aspekty schowajcie do kieszeni bo czy to było grabienie grobów? Wg mnie nie za bardzo.
Spójrzcie ile osób wie o procederze.I to od jak długiego czasu. Przejrzyjcie swoje kolekcje i jak naprawdę doszukacie się w nich śmierdzących" fantów to śmiało wystawiajcie sobie na allegro wraz z opisem że to z ekshum. Ciekawe ile osób pozbędzie się rzeczy w extra stanie?Powodzenia życzę.
Może skończyć już rozwodzenie się nad sprawami o których mało się wie zamiast krzyczeć Hieny! Hieny!
Kolejny raz taka sama dyskusja na forum...Robi się lekko bezsensownie:(
Napisano
Jestem troche zaskoczony i zdziwiony tym ,że za każdym razem kiedy pojawiają się na aukcjach takie przedmioty rozpętuje się taka burza. Szacunek dla zmarłych to jedno. Pamiętajmy jednak że ci ludzie najechali nasz kraj , mordowali a z ciał naszych bliskich produkowali abażury i skarpetki. Wy natomiast rozpacacie nad tym że ktoś sprzedaje kurtke zdjętą z jedego z przedstwicieli rasy panów...
Napisano
To akurat nie ma nic do rzeczy z kogo zdjęta jest kurtka i gdybyś przede wszystkim Kolego był człowiekiem a potem dopiero takim gorliwym patriotą to byś to zrozumiał (bez urazy, nie zamierzam rozpętać długiej i bezcelowej dysputy). Co do reszty jest tak jak mówi słoma, obaj znamy tę sprawę niemalz pierwszej ręki.
Napisano
pytanko do voncura i sloma1 dysponujecie jakimiś zdjeciami z tej ekshumacji?
jeśli nie to może napiszcie jako że znacie temat jakie fanty wyciągano z poległymi żeby sie ich ustrzeć,bo macie racje że takie fanty śmierdza ale jak to sprawdzić jesli kupujemy coś np przez aukcje internetową?
Pozdrawiam
Napisano
hmm chemi to teraz mamy dosyć żeby z fanta zrobić funkel nuwke orginal bosh , a co do ttego jak się ustrzec nie ma i nie będzie reguły jak sam nie wykopiesz , znajdziesz to pewności nie będziesz miał .
pozdrawiam
Napisano
-właśnie chciałem wstawić tutaj tą aukcję.Trzeba być ostatnim upośledzonym ......" żeby robić coś takiego!!! moim zdaniem operator allegro powinien wykluczyć takiego delikwenta ze swoich szeregów.
Napisano
Takim ludziom(?) powinni zawieszać konto! Sam tytuł aukcji to jak tytuł filmu z gatunku grozy. Gościowi coś pomieszało się w główce...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie