searcher Napisano 24 Luty 2005 Autor Napisano 24 Luty 2005 Witam.Do ideii zbierałem się jakies dwa lata..ale teraz postanowiłem się wziąć za temat na dobre. CHCĘ ZBUDOWAĆ WŁASNEGO ROV'a !!!Wiem,że Wiciu_r zmierzył sie z tematem w wątku:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=88074#114420poruszył częściowo temat ale mi chodzi sterowane oko"..I tu pytanie do modelarzy: czy są na rynku dostępne wodoszczelne silniczki? Może ktoś ma pomysł na sprawne ich uszczelnienie? I w ogóle co o tym myślicie Panowie i Panie? :-)Szukałem trochę w sieci i wiem,że jest trochę wystarczających informacji..przykładem może być strona:http://www.rc-submarines.com/id62.htmale mi chodzi o Polskie realia..Gdzie i co można kupić by mogło się przydać?Jakie szanowni koledzy mają doświadczenia?Za wszystkie rady, wskazówki i sprostowania - serdeczne dzięki..Pozdrawiam searcher
IRONRAT Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Co ja widzę? Popieram, ale jakie fundusze zamierzasz na to przeznaczyć i jakie głębokości wchodzą w grę? Od tego trzeba zacząć.Ironrat
searcher Napisano 24 Luty 2005 Autor Napisano 24 Luty 2005 Cześć IRONRAT..Fundusze...w sumie to nie bardzo ma znaczenie..Siłą rzeczy jest oszczędnośc, i to chyba w kazdej dziedzinie...Powiem wprost: projekt zaczyna kuleć przy napędzie...Kamera wodoszczelna(gotowiec) to 500 zł...Pytanie gdzie mogę dostać napęd? I jaki?Wolałbym mechaniczny(tj. elektryczny silniczek rotacyjny a nie pompkę)...Ale gdzie go zdobyć lub jak uszczelnić? OTO JEST PYTANIE?Pozdrawiamsearcher
IRONRAT Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Cześć.Mam namiary (muszę poszukać) na Szweda , który buduje ROVa o parametrach -całkiem, całkiem - i za cenę będącą, jak najbardziej zasiegu mieszkańca III RP. Jak znajdę, to podeślę ci jego e-mail.Ironrat
searcher Napisano 24 Luty 2005 Autor Napisano 24 Luty 2005 Wielkie dzięki..Czekam na dalsze uwagi..Pozdrawiamsearcher
nww Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 jeżeli ten ROV ma być jeziorowcem to myślę że może wystarczy napęd trochę przerobionymi silnikami zaburtowymi,orginalnie uszczelnione.nap.zasil.12Vpobór prądu-30Auciąg-30 funtów5 biegów do przodu i 3 do tyłudo zasilania dobre są aku żelowe na 65A/h
IRONRAT Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Wątpię,uszczelnienie w takim silniku jest dostosowane do głebokości, hm, raptem niecałego metra. Uwzględniając nawet margines bezpieczeństwa, to i tak będzie mało.Ironrat
searcher Napisano 24 Luty 2005 Autor Napisano 24 Luty 2005 No tak..tylko ile to kosztuje?!Czy to nie przysłowiowa skórka za wyprawkę?"Będe wdzięczny za każdy przybliżony kosztorys..searcher
searcher Napisano 24 Luty 2005 Autor Napisano 24 Luty 2005 W podanym linku, suma zamykająca projekt to 100$..Inna możliwość w linku:http://www.geocities.com/oceansci/canyon_floor/controlboxassembling/waterproofing.htmTylko, czy to zdaje egzamin?Nie ukrywam, że wolałbym gotowca(jeśli chodzi o silnik)..searcher
wiciu_r Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Chyba najlepiej byłoby zrobić napęd na bazie silnika pompy akwariowej np. Eheim 1060, silniki są zanurzone w wodzie (uzwojenia zalane masą) więc przewidywany zakres zanurzenia nie powinien im zaszkodzić. Pewną biedą jest zasilanie 220V ale przetwornice 12V/220V są dostępne.Chyba nawet lepszym pomysłem byłoby użycie silników od samochodowych spryskiwaczy (są na 12V) ale nie umiem obliczyć jakiej mocy byś potrzebował. Jak zrobisz to ustrojstwo to pochwal się wynikami.U mnie jedynym problemem było skroplenie się pary wodnej wewnątrz kamery i co za tym idzie zniszczenie soczewek.Pooooooooooooozdrawiam
nww Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 na zaparowanie i wilgoć najlepsze i najtańsze są typowe środki pochłaniające wilgoć w postaci granulek , a te zadarmo masz w każdym prawie opakowaniu po sprzecie elektronicznym czy choćby butach.
searcher Napisano 25 Luty 2005 Autor Napisano 25 Luty 2005 Witam.Co do kamery, nie będę sobie komplikował sprawy i zamontuję fabrycznie do tego przystosowaną:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42412009Jak tylko wyszukam odpowiedni napęd - zabiorę się do pracy..PozdrawiamsearcherP.S.:Już gdzies słyszałem,że silniczki od wycieraczek sa wodoszczelne...trzeba będzie sprawdzić.
Bocian Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Bardzo ciekawy temat! Chociaż chyba powinien być w sprzęt poszukiwawczy :)Taka kamerka z przewornikiem CMOS i elektroniczną migawką" nie na wiele się zda.Jako że założeniem głównym projektowanego pojazdu jest zobaczyć jak najwięcej to kamera pozostaje sercem całego projektu. I tutaj zwykłe proste CMOS są do niczego. Słaba czułość i zmienność parametrów w zależności od oświetlenia które pod wodą jest bardzo słabe i nierównomierne jak i temperatury. Do tego dodać szaleństwa kamerki w przypadku odbicia światła od przedmiotu w wodzie lub samo rozjaśnienie wody spowodowane użyciem silnych halogenów zirytują Cię już po pierwszych paru minutach pracy.Już kiedyś parokrotnie używaliśmy kamer do penetracji różnych obiektów, zarówno podziemnych jak i podwodnych. I małe kamerki CMOS zdają egzamin tylko tam gdzie są małe przestrzenie, równomiernie oświetlone i jest ryzyko utraty droższej kamery chociażby poprzez zakleszczenie w wąskim otworze. Używaliśmy również kamery na małym podwoziu gąsienicowym. A ostatnio przerabiałem temat pracy takiej kamerki w Chwarszczanach i to na wolnym powietrzu przy oświetleniu w obiektyw. Dopiero droższe kamerki CCD dają porządny obraz. Sprecyzuj do jakiej głębokości chcesz ją użytkować, to podstawa przy projektowaniu i obliczeń. Od tego zależy masa, układy sterujące, uszczelnienia, kabel itd.
searcher Napisano 25 Luty 2005 Autor Napisano 25 Luty 2005 Pierwotny pomysł zakłada penetracje do ok 20m.Założyłem wątek po to właśnie aby dowiedzieć się o Waszych doświadczeniach. Bo jak wiadomo: co innego teoria...a co innego praktyka..Wiem,że wątek powinien być zamieszczony na forum sprzętowym..ale pomyślałem, że tu będzie większy odzew.Jesli szanowny kolega Bocian uzna za stosowne przeniesienie wątku - nie mam nic przeciwko.Pozdrawiamsearcher
IRONRAT Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Chm, masz rację Bocian, ale może jednak ten temat nie wyląduje w sprzęcie poszukiwawczym.Przygotowywuję się do ROVa od pewnego czasu. Założenia są ambitne, bo zakładam schodzenie do 100m (wykonalne).Kolejno, jeśli chodzi o napęd, to są generalnie 2 rozwiązania: strumieniowy - wykorzystujący pompę oraz klasyczny, ze śruba/śmigłem. Większą skuteczność ma ten drugi. W przypadku strumieniowego zaletą jest mozliwość wykorzystania gotowego pędnika (czyli pompy), ale urządzenie będzie się raczej poruszało wolno (bardzo) i w przypadku jakichś prądów niekoniecznie w zamierzonym kierunku. Jeśli chodzi o silniki, problemem jest uszczelnienie wału. Wiadomo, im głębiej, tym większy problem. Najlepsze wydają się uszczelnienia olejowe (większe głębokości), niektórzy stosują gotowe przekładnie dzielące wał na pół. Komora zawierająca blok przekładni jest wtedy uszczelnieniem. O pomysłach, typu magnetyczne przeniesienie napędu raczej można zapomnieć. Nie jest to proste i nie ma gwarancji sukcesu.Co do kamery powinna to być kamera CCD z pasmem czułości przesuniętym w stronę bliskiej podczerwieni. Są takie nawet już z wbudowanymi promiennikami IR. Widziałem chyba na allegro za ok. 400PLN. Kamery CMOS, to jak już pisał Bocian szkoda pieniędzy.Problemem może być (jak już zapewne wiesz) zdobycie przyzwoitej kopuły na kamerę. Najlepsza byłaby mała poliwęglanowa od kamery telewizji przemysłowej. Niestety, jest trudno coś takiego zdobyć (można), ale to miom zdaniem najlepsze wyjscie.Wbrew pozorom sporo wysiłku trzeba włozyć w przygotowanie kabla. Musi mieć odpowiednią pływalność (zerową), gwarantować mały spadek napięcia i nie być sztywny.Pozostają jeszce takie drobiazgi jak pulpit sterowania, monitor, zasilanie itp. no i oczywiscie trzeba wybrać jakiś układ konstrukcyjny całości: ile pędników, gdzie i jak umieszczone...To tyle jak na razie.Ironrat
Bocian Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 Czy komuś udało sie wykonać ROVa czy temat odpuszczony?
kopijnik2 Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 kiedyś myślałem nad problemami tego tematu...zagadnienie szczelności - jeżeli ciśnienie wewnątrz suchej strefy" będzie równe zewnętrznemu czynniki rozszczelniające będą znikome;szczelność - związana z różnicą ciśnień, i mieszaniem się substancji...szczelność wzrasta wraz z gęstością(lepkością) substancji uszczelnianej".wtedy: zastosowanie membrany wyrównującej ciśnienie, i zagęszczenie przestrzeni suchej", olejem mineralnym zmniejszy skalę problemu.napęd główny (postępowy)- jedyny szczelny - płetwazmiana kąta sterów strumieniowych - do sterowania lokalnegokamera - niestety - w wykonaniu domowym" - sieciowa ze sterowaniem, w kopule...pomiar odległości - zsynchronizowane z kamerą wskaźniki laserowe, o wyskalowanym kącie przecięcia
Jacek N Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 z tym uszczelnieniem to masz całkowita rację,dziwne ze nie stosuje sie małych butelek+nini automat oddechowy do wypełniania obudowy gazem+zawór ciśnieniowy do wynurzania.
kopijnik2 Napisano 12 Wrzesień 2008 Napisano 12 Wrzesień 2008 trochę przydatnej" techniki na 12Vpłyta PC do sterowania i komunikacjihttp://pclab.pl/news32762.htmlgroszezasilaczhttp://www.in4.pl/komentarze.htm?kbt=N&news_id=8929ok 200 zł
kopijnik2 Napisano 12 Wrzesień 2008 Napisano 12 Wrzesień 2008 oczywiście całość" pobiera ok 50 Wproc 4chipset 20 - w szczyciemożna zaprawić" system na USB-disk i ładować na RAM-dyskpamięć do 2Gb...
maxim026 Napisano 13 Wrzesień 2008 Napisano 13 Wrzesień 2008 a ile bendzie kosztowało zakupienie gotowego sprzentu????
Bocian Napisano 30 Październik 2008 Napisano 30 Październik 2008 No to jest, zasięg operacyjny 50m, głębokość około 10/15m bez balastowania, zasilanie 12V z przenośnego aku 12V17Ah lub z zapalniczki samochodu.Oświetlenie z zoomem, sterowanie dziecinnie proste, dodatkowy silnik do ruchu poprzecznego do filmowania obiektów. Kamera 0Lux, 2x20W + 4xFlux. Szerokość około 30cm długość 30cm, wysokość 20cm.Testowany pływał 2 godziny w jeziorze sprawiając niezłą frajdę :)
longwood Napisano 1 Listopad 2008 Napisano 1 Listopad 2008 kolega Bocian zapomniał podać najistotniejszy parametr...koszt...?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.