Skocz do zawartości
  • 0

co to jest za herb?

jary30

Pytanie

Napisano

może ktoś będzie mi mógł pomóc w identyfikacji tego herbu,
dodam jeszcze, że przedmioty z tym herbem zostały znalezione (nabyte) w kotlinie kłodzkiej.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Korona z dziewięcioma pałkami wskazuje na tytuł hrabiowski nosiciela - i to niestety wszystko, co mogę powiedzieć na ten temat.
Napisano
von Herbersteinów bym wykluczył, znalazłem ich herb i nie ma on nic wspólnego z fotką. Dalej zagadka.

Pozdrawiam
Napisano
Witaj powiedz gdzie został znaleziony. Nie jest to herb pochodzący z Polski. Cho ciaż pewne cech moga na to wskazywać ale wolę być ostrożny z ocena do puki nie będzie nic więcej wiadomo. Pozdrawiam.
Napisano
Nie jestem specjalistą ale ostatnio przez dwa miesiące zajmowałem się od strony graficznej przygotowywaniem herbów i trochę się ich naoglądałem. Z tąd moje przypuszczenie iz może to byc herb miejski a nie koniecznie rodowy. Ten typ dzielonej tarczy z nałożoną druga tarcza przypomina mi herby mniejszych miast z nadrzędną jednostką administracyjną np. dużego miasta, powiatu lub gminy którą symbolizuje mała tarcza wewnątrz. Korona to ozdobnik który może swiadczyć o nadaniu herbu przez króla lub innego oligarchę. To takie dywagacje laika ale moze słuszne. Warto byłoby poszukać herbaża miast w pierwszej kolejności z okolic znaleziska.
Napisano
Dago Witaj! Ja teraz jadę na studia, Podejmij trop z miastami. Choć mi się nie widzi aby herby miasta były na zastawie stołowej, no i korona hrabiowska na tym. Z drugiej strony brak klejnotu w koronie? Nazwa niemiecka tej miejscowości(Habelschwerdt)literka H na małej tarczce. Zobaczymy co wyniknie. Dago jak polska heraldyka jest prosta i przyjemna a ta zachodnia niech szlag ją trafi. Pozdrawiam.
Napisano
Niestety ta zasada to nie tu. Tu jest zupełnie coś innego ale narazie nie mogę dojć co z czym. pozdrowionka.
Napisano
Przedmioty z tym herbem znalezione zostały we wsi Zabłocie na przedmieściach Bystrzycy Kł. Wieś Zabłocie leży między Bystrzycą Kł (Habelschwerdt) a Gorzanowem (Grafenort) w którym to znajduje się pałac (zamek) którego ostatnim właścicielem był ród von Herberstein-ów (Friedrich von Herberstein). Może te informacje pomogą w identyfikacji.
Napisano

Zastanawiam się czy do tego herbu można stosować zasady które znalazłem na stronie http://www.cyf-kr.edu.pl/~mxtopor/herbarz/herbarz/

W przypadku jak umieszczano dodatkowo herb na środku tarczy, zmieniała się też kolejność, a więc:

0 - herb ojca (własny) (środek tarczy)
A - herb matki
B - herb babki ze strony ojca
C - herb prababki ze strony ojca
D - herb babki ze strony matki"

Co do litery H w środkowej tarczy nie sądzę aby to miało coś wspólnego z nazwą miasta którego herbem od zarania istnienia jest srebrny lew z dwoma ogonami w koronie nadany przez Jana Luksemburczyka bodaj 1320 r.

Napisano
Witaj Dago ano nie było bo Herbów i innych staroci nie było a wiesz złom to nie dla mnie :-{)A co do herbu Mała tarczka H to by pasowało do nazwiska ostatnich właścicieli. A na czym to jest umieszczone. Dago no to współpraca od nowa? Więcej na priwa.Pozdrowionka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie