jary30 Napisano 23 Luty 2005 Autor Napisano 23 Luty 2005 może ktoś będzie mi mógł pomóc w identyfikacji tego herbu, dodam jeszcze, że przedmioty z tym herbem zostały znalezione (nabyte) w kotlinie kłodzkiej.
sqh Napisano 23 Luty 2005 Napisano 23 Luty 2005 Korona z dziewięcioma pałkami wskazuje na tytuł hrabiowski nosiciela - i to niestety wszystko, co mogę powiedzieć na ten temat.
dago Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 von Herbersteinów bym wykluczył, znalazłem ich herb i nie ma on nic wspólnego z fotką. Dalej zagadka. Pozdrawiam
jary30 Napisano 24 Luty 2005 Autor Napisano 24 Luty 2005 dodam jeszcze, że herb ten jest umieszczony na sztućcach
hakas Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Witaj powiedz gdzie został znaleziony. Nie jest to herb pochodzący z Polski. Cho ciaż pewne cech moga na to wskazywać ale wolę być ostrożny z ocena do puki nie będzie nic więcej wiadomo. Pozdrawiam.
AQUATOR Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Nie jestem specjalistą ale ostatnio przez dwa miesiące zajmowałem się od strony graficznej przygotowywaniem herbów i trochę się ich naoglądałem. Z tąd moje przypuszczenie iz może to byc herb miejski a nie koniecznie rodowy. Ten typ dzielonej tarczy z nałożoną druga tarcza przypomina mi herby mniejszych miast z nadrzędną jednostką administracyjną np. dużego miasta, powiatu lub gminy którą symbolizuje mała tarcza wewnątrz. Korona to ozdobnik który może swiadczyć o nadaniu herbu przez króla lub innego oligarchę. To takie dywagacje laika ale moze słuszne. Warto byłoby poszukać herbaża miast w pierwszej kolejności z okolic znaleziska.
hakas Napisano 25 Luty 2005 Napisano 25 Luty 2005 Dago Witaj! Ja teraz jadę na studia, Podejmij trop z miastami. Choć mi się nie widzi aby herby miasta były na zastawie stołowej, no i korona hrabiowska na tym. Z drugiej strony brak klejnotu w koronie? Nazwa niemiecka tej miejscowości(Habelschwerdt)literka H na małej tarczce. Zobaczymy co wyniknie. Dago jak polska heraldyka jest prosta i przyjemna a ta zachodnia niech szlag ją trafi. Pozdrawiam.
hakas Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 Niestety ta zasada to nie tu. Tu jest zupełnie coś innego ale narazie nie mogę dojć co z czym. pozdrowionka.
dago Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Witaj hakas :-) coś długo Ciebie nie było. Co do herbu, pruski orzeł?Pozdrawiam
jary30 Napisano 24 Luty 2005 Autor Napisano 24 Luty 2005 Przedmioty z tym herbem znalezione zostały we wsi Zabłocie na przedmieściach Bystrzycy Kł. Wieś Zabłocie leży między Bystrzycą Kł (Habelschwerdt) a Gorzanowem (Grafenort) w którym to znajduje się pałac (zamek) którego ostatnim właścicielem był ród von Herberstein-ów (Friedrich von Herberstein). Może te informacje pomogą w identyfikacji.
jary30 Napisano 26 Luty 2005 Autor Napisano 26 Luty 2005 Zastanawiam się czy do tego herbu można stosować zasady które znalazłem na stronie http://www.cyf-kr.edu.pl/~mxtopor/herbarz/herbarz/ W przypadku jak umieszczano dodatkowo herb na środku tarczy, zmieniała się też kolejność, a więc:0 - herb ojca (własny) (środek tarczy)A - herb matkiB - herb babki ze strony ojcaC - herb prababki ze strony ojcaD - herb babki ze strony matki"Co do litery H w środkowej tarczy nie sądzę aby to miało coś wspólnego z nazwą miasta którego herbem od zarania istnienia jest srebrny lew z dwoma ogonami w koronie nadany przez Jana Luksemburczyka bodaj 1320 r.
hakas Napisano 24 Luty 2005 Napisano 24 Luty 2005 Witaj Dago ano nie było bo Herbów i innych staroci nie było a wiesz złom to nie dla mnie :-{)A co do herbu Mała tarczka H to by pasowało do nazwiska ostatnich właścicieli. A na czym to jest umieszczone. Dago no to współpraca od nowa? Więcej na priwa.Pozdrowionka.
Pytanie
jary30
może ktoś będzie mi mógł pomóc w identyfikacji tego herbu,
dodam jeszcze, że przedmioty z tym herbem zostały znalezione (nabyte) w kotlinie kłodzkiej.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.