U96 Napisano 10 Marzec 2005 Napisano 10 Marzec 2005 Mariusz 1. Pamiętaj, że jesteś poszukiwaczem, a nie barbarzyńcą.2. Jeżeli znalazłeś jakiekolwiek przedmiot, co do którego masz przypuszczenia, że zawiera ładunek wybuchowy, to zabezpiecz w możliwy dla ciebie sposób i zawiadom odpowiednie służby. Jeżeli jest to amunicja strzelecka, to zakop ją głęboko.3. Staraj się nie zostawiać jakichkolwiek śladów swojej bytności w terenie.4. Jeżeli możesz zabierz znalezione śmieci ze sobą.5. Uszanuj fakt, że w lesie jesteś tylko gościem.6. Dziel się posiadaną wiedzą, bo nie ubędzie ci jej, a możesz zyskać pomoc.7. Uszanuj ciekawość spotkanych osób. One także mogą ci pomóc.8. Rozwijaj swoje zainteresowania i zachęcaj do nich innych.9. Utrzymuj kontakty z innymi poszukiwaczami i namawiaj ich do przestrzegania kodeksu.10. Pamiętaj, że reprezentujesz elitę wśród pasjonatów historii. Pokaż więc, że jesteś dumnym odkrywcą szanującym prawo.U961Pamiętaj, że jesteś poszukiwaczem z zamiłowania do historii 2. Jeżeli znalazłeś jakiekolwiek przedmiot, co do którego masz przypuszczenia, że zawiera ładunek wybuchowy, to zabezpiecz w możliwy dla ciebie sposób i zawiadom odpowiednie służby do tego powołane.3. Bezmyślnie nie niszcz przyrody bo jesteś jej częścią.4. Dbaj o czystość w miejscu gdzie przebywasz i wymagaj tego od innych współtowarzyszy . 5. Dziel się posiadaną wiedzą, bo nie ubędzie ci jej, a możesz zyskać pomoc.6. Uszanuj ciekawość spotkanych osób i bądź dla nich życzliwy a na pewno ci to nie zaszkodzi7. Rozwijaj swoje zainteresowania a swą postawą inspiruj innych by szli w twoje ślady.8. Szanuj pracę archeologów bo są dla ciebie wzorem niedoścignionym .9. Dbaj o dobre kontakty z innymi poszukiwaczami i bądź wobec nich szczery i prawy.10. Pamiętaj, że jesteś jednym z wielu a tych wielu jest tobą.Kawon301.Pamiętaj,że jesteś poszukiwaczem, a nie barbarzyńcą a twoje postępowanie kształtuje opinię o wszystkich poszukiwaczach. 2.Jeżeli znalazłeś jakikolwiek przedmiot, co do którego masz przypuszczenia, że zawiera ładunek wybuchowy, to zabezpiecz w możliwy dla ciebie sposób i zawiadom odpowiednie służby. 3.Nie rozpoczynaj poszukiwań w miejscach niedozwolonych takich jak np. stanowiska archeologiczne, mogiły, groby. Staraj się współpracować z archeologami i konserwatorami zabytków. 4.Staraj się nie zostawiać śladów swojej bytności w terenie .Uszanuj fakt że w lesie jesteś tylko gościem. 5.Jeżeli możesz zabierz znalezione śmieci ze sobą. 6.Dziel się posiadaną wiedzą ,dzięki temu możesz wiele zyskać. 7.Uszanuj ciekawość spotkanych osób. One także mogą ci pomóc. 8.Rozwijaj swoje zainteresowania i zachęcaj do nich innych. 9.Utrzymuj kontakty z innymi poszukiwaczami i namawiaj ich do przestrzegania kodeksu. 10.Pamiętaj,że reprezentujesz elitę wśród pasjonatów historii. Pokaż ,że jesteś dumnym odkrywcą szanującym prawo., bocian11. Jeżeli chcesz należeć do elity pośród wielu innych poszukiwaczy szanujących historię swojego i innego narodu, nie naruszaj mogił (pochówków).2. Gdy znajdziesz nie oznakowaną mogiłę nie zabieraj przedmiotów mogących pomóc w identyfikacji tych szczątków .Masz wątpliwości co zrobić dalej poradź się np: innych poszukiwaczy na Forum Odkrywcy.3. Zachowaj w swych poszukiwaniach szczególną ostrożność. Pamiętaj przedmiot co do którego masz podejrzenie że zawiera ładunek wybuchowy może być niebezpieczny dla Ciebie i innych. Nie jesteś saperem, zabezpiecz go ,powiadom Policję.4. Pamiętaj stan. archeologiczne są pod szczególną ochroną, nie naruszaj ich. Konserwator zab., Archeolog, Leśniczy, właściciel prywat. może być w Twoich poszukiwaniach sprzymierzeńcem.5. Przyroda naszej Ziemi należy do wszystkich jej mieszkańców, postaraj się nie zostawiać śladów poszukiwań po sobie. W razie możliwości uporządkuj teren po innych bezmyślnych poszukiwaczach".6. Wiedzą którą posiadasz dziel się z innymi.7. Osoby które spotkasz w czasie poszukiwań mogą Ci pomóc, zaspokuj ich ciekawość co robisz.8. Poszerzaj swą wiedzę ,namawiaj do tego innych poszukiwaczy.9. Namawiaj do przestrzegania Naszego kodeksu innych poszukiwaczy, utrzymuj kontakt z nimi.10. Gdy będziesz przestrzegał w/w kodeks będziesz należał do Elity wśród innych Elit kochających i szanujących historię. Jesteś Odkrywcą ,Poszukiwaczem szanujesz prawo i Nasz kodeks.
bocian1 Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Peter- Bocian a bocian1 to dwie różne osoby,podobne mamy nicki ale jak widać pisane troche inaczej.Pozdr.
woojec Napisano 11 Marzec 2005 Napisano 11 Marzec 2005 Ja , również stawiam na projekt - bocian 1 - .Jest tu wszystko o co nam chodzi , cała esencja naszej pasji .Pozdrawiam - woojec -
U96 Napisano 12 Marzec 2005 Napisano 12 Marzec 2005 Osobiście to propozycja kawona 30Z szacunkiem Adam
luger Napisano 12 Marzec 2005 Napisano 12 Marzec 2005 Najbardziej podoba mi sie propozycja kawona30Pozdrawiam L.
Peter Napisano 12 Marzec 2005 Napisano 12 Marzec 2005 Drogie Ptaszysko. Proponuję opatentować nick'a. Nie będą nam nic insynuować wiadome środowiska i ukryci wrogowie ustroju(-:.
Mariusz Napisano 12 Marzec 2005 Autor Napisano 12 Marzec 2005 Cześć,Panowie, twórcy poszczególnych propozycji nie powinni opiniować swoich lub innych propozycji. Musimy być obiektywni.Teraz pozostaje nam tylko czekać. Choć zastanawia mnie ta cisza wokół tematu.Ludzie na coś czekają? ;)PozdrawiamMariusz
Grzesio Napisano 12 Marzec 2005 Napisano 12 Marzec 2005 A mnie, niestety, cisza nie zastanawia... Nie zaważyłeś jeszcze, że 'pewna' część forumowiczów (nie urągając nikomu, nie uogólniając i nie generalizując - więc bez osobistych wycieczek proszę) to osobnicy mający prawo, wszelkie zasady i reguły cywilizowanego świata - z moralnością i etyką na czele - tam gdzie słońce nie dochodzi? Którzy podchodzą do wszelakich reguł uznaniowo, tak jak jest im akurat wygodnie, a którzy mają przy tym - jako modelowi analfabeci funkcjonalni - zasadnicze trudności z ogarnięciem umysłem semantyki wyrazu dłuższego niż dwusylabowy? Którzy nie potrafią - z braku zdolności pojmowania - dyskutować na tematy abstrakcyjne, wykraczające zakresem poza proste prace ręczne? Ileż już tu było dyskusji o traktowaniu szczątków, etyce, regułach... :-(Osobiście jestem za Bocianem1, aczkolwiek nie do końca zgadzam się z punktem 2, który dopuszcza mimo wszystko - ze względu na dalece interpretowalne i nieprecyzyjne sformułowanie - eksploatację pochówków nieoznakowanych. A oznakowane można oskubywać bez zahamowań? ;-)PzdrGrzesiu
Mariusz Napisano 12 Marzec 2005 Autor Napisano 12 Marzec 2005 Cześć,Grzesio zgadzam się z tobą całkowicie i nie do nich się zwracamy. Zastanawia mnie jednak ta druga część, ta lepsza". Dlaczego milczy?PozdrawiamMariusz
Grzesio Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 Tia, dobre pytanie... Sen zimowy?A ja może jeszcze wyrażę na spokojnie swoje osobiste zdanie co do w/w projektów, zusamen do kupy - tak, jak przedstawione są powyżej, po kolei, więc uprzejmie proszę mnie nie łapać za słówka w kwestii pierwotnego autorstwa poszczególnych zapisów.W propozycji Mariusza brak mi odniesienia do znajdowanych szczątków ludzkich (jak i U96 i Kawona30), podobają mi sią za to pkt. 6 i 7.W wersji U96 za mało konkretny jest pkt. 3 (brak usuwania śladów poszukiwań), ciut lepszy od Mariusza jest 7.W obu wersjach brak mi kwestii poszukiwania w miejscach niedozwolonych, ew. potrzeby uzyskiwania pozwoleń - w żadnej natomiast wersji nie ma wzmianki o poszukiwaniach na terenach prywatnych.Kawon30 - najlepszy ze wszystkich pkt. 1. Co do punktów 4 i 5 , podobnie jak i 3 i 4 u Mariusza i U96, nie wiem, czy w ogóle nie wartoby połączyć ich w jeden (jako, że usuwanie śmieci podpada pod niepozostawianie śladów po poszukiwaniach, co zresztą można zaznaczyć), a zwolnione miejsce w dekalogu zagospodarować czymś innym - np. problemem szczątków ludzkich?).Bocian1 - sprzeczne są punkty 1 i 2 (1 zakazuje ruszania mogił, 2 dopuszcza). Uważam jednakowoż, że tematyce tej należałoby właśnie poświęcić osobny punkt, a nie podłączać pod 1, który z założenia jest ogólny.Uprzejmie proszę nie traktować tego jako czepiactwa, uważam po prostu, że kodeks taki - niezależnie od jego nieobowiązującego, dobrowolnego charkteru - musi być jednak maksymalnie jednoznaczny, wyczerpujący i w jek najmniejszym stopniu interpretowalny.PzdrGrzesiu
Mariusz Napisano 13 Marzec 2005 Autor Napisano 13 Marzec 2005 Cześć,Po aferze ze słowami lub czasopisma" mam uraz do rozdrabniania się. Starałem się więc ując to słowami: nie jesteśmy barbarzyńcami. W końcu mądrej głowie dośc dwa słowa.Masz pomysły, więc proponuję byś zamieścił swoją wersję.PozdrawiamMariusz
Grzesio Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 Ekhm... Nie róbcie sobie ze mnie jaj, dobrze??? :-(Postaram się - skoro już zapotrzebowanie jest - wypichcić swoją wizję dekalogu, ale za czas jakiś, na spokojnie - chwilowo jestem w pracy (co za czasy).PzdrGrzesiu
Grzesio Napisano 13 Marzec 2005 Napisano 13 Marzec 2005 No to proszę wersja kompilacyjna w wykonaniu laika:Grzesio1.Pamiętaj,że jesteś poszukiwaczem, a nie barbarzyńcą a twoje postępowanie kształtuje opinię o wszystkich poszukiwaczach.2. Przestrzegaj prawa. Nie naruszaj stanowisk archeologicznych i obiektów podlegających ochronie. Uzyskaj wszelkie niezbędne zezwolenia władz lub właścicieli, jeśli są one potrzebne.3. Uszanuj zmarłych. Jeśli znajdziesz szczątki ludzkie, powiadom Policję; pamiętaj, że przedmioty znalezione przy zwłokach mogą pomóc w ich identyfikacji.4. Pamiętaj, że zabytki historyczne, świadectwa przeszłości, należą do nas wszystkich, współczesnych i przyszłych pokoleń. Jeśli natrafisz na stanowisko archeologiczne – zabezpiecz je i powiadom służby konserwatorskie. 5 .Jeżeli znalazłeś jakikolwiek przedmiot, co do którego masz przypuszczenia, że zawiera ładunek wybuchowy, to zabezpiecz w możliwy dla ciebie sposób i zawiadom odpowiednie służby.6. Bezmyślnie nie niszcz przyrody bo jesteś jej częścią - staraj się nie zostawiać śladów swojej bytności w terenie, jeżeli możesz zabierz znalezione śmieci ze sobą.7.Rozwijaj swoje zainteresowania i namawiaj do tego innych - dziel się zdobytą wiedzą , nie ubędzie Ci jej, a możesz wiele zyskać.8. Uszanuj ciekawość spotkanych osób. One także mogą ci pomóc.9. Utrzymuj dobre kontakty z innymi poszukiwaczami i namawiaj ich do przestrzegania Kodeksu.10. Pamiętaj, że reprezentujesz elitę wśród pasjonatów historii. Pokaż więc, że jesteś dumnym odkrywcą szanującym prawo.Nie powiem, żebym był całkowicie usatysfakcjonowany, ale trudno. :-(PzdrGrzesiu
Piorek Napisano 14 Marzec 2005 Napisano 14 Marzec 2005 Witam,obserwuje ten watek z przyjemnoscia, obiecalem trzymac sie z daleka od polityczno-etycznych dyskusji ale prosicie o przedstawienie swojego zdania - najbardziej podoba mi sie projekt Grzesia gdyz napisany jest prostym i zrozumialym dla kazdego jezykiem oraz jasno porusza wszystkie aspekty naszego hobby.Trzymam kciuki za koncowe dzielo:)PozdrawiamPiorek
Mariusz Napisano 14 Marzec 2005 Autor Napisano 14 Marzec 2005 Witam,Panowie, mamy (jak pesymistycznie zakładałem :)) 5 wersji kodeksu. Proponuję więc, aby Bocian umieścił je w ankiecie na 7 dni, tj. do 21.03.2005 godz. 0.00. Tam będzie można głosować. Bocian istotne jest, aby każdy (z zarejestreowanych forumowiczów) mógł oddać tylko raz głos (oczywiście jeżeli czuje taką potrzebę).Wobec małego zainteresowania dyskusją nad kodeksem, wydaje mi się rozsądnym, aby wybarć ten kodeks, który zdobędzie największą ilość głosów. Co o tym wszystkim sądzicie?No to co, zrobilismy swoje. Teraz tylko czekać na reakcję na ankiecie. Wszystko w palcach forumowiczów ;)PozdrawiamMariusz
obert8 Napisano 15 Marzec 2005 Napisano 15 Marzec 2005 Co to za narod co nie szanuje swoich cmentarzy
Bocian Napisano 15 Marzec 2005 Napisano 15 Marzec 2005 Aktualnie jest nowa sonda która tam musi pare dni powisieć.Ja natomiast proponuję jednogłośnie" przyjąć projekt Grzesia bo jest to kompilacja i zawiera wszystkie istotne rzeczy które autorzy kodeksów chcieli przekazać. I przekazuje to w strawnej formie.
Mariusz Napisano 15 Marzec 2005 Autor Napisano 15 Marzec 2005 Cześć,Bocian, to że my bezpośrednio związani z tym projektem ludzie zagłosujemy na kodeks Grzesia, nie będzie raczej sprawiedliwym rozwiązaniem. Dajmy się wypowiedzieć społeczności w ankiecie. Najwyżej projekty poczekają na zakończenie sondy.To byłoby nie fair jeżeli proponujemy kodeks łamiąc jednocześnie demokrację.Udało nam się dużo, więc nie niszczmy tego i bądźmy konsekwentni.PozdrawiamMariusz
Passy Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 Witam.Zabieram głos przede wszystkim dlatego,aby temat powrócił na pierwszą stronę forum,gdyż uważam etykę w eksploracji za bardzo ważne zagadnienie dla naszego środokiska.Co do wersji która mi odpowiada to zagłosuję,gdy Bocian podda pod głosowanie.Jednocześnie podtrzymuję to co powiedziałem Mariusz na spotkaniu naszej grupy:Etyka etyką,ale dopóki nie powstanie ogólnopolska organizacja skupiająca grupy poszukiwawcze.Organizacja,która będzie w stanie zadbać o to,abyśmy mogli uprawiać swoje hobby w zgodzie z prawem(czytaj:doprowadzi do zmian w niekorzystnych dla nas zapisach prawa) oraz będzie na tyle mocna,że wyrzuci poza nawias naszej społeczności tych co naruszą jej regulamin i kodeks etyczny-to ten kodeks będzie martwy."Pozdrawiam wszystkich,którzy zaangażowali się w tworzenie kodeksu.Passy
Mariusz Napisano 16 Marzec 2005 Autor Napisano 16 Marzec 2005 Witam,Ja mam nadzieję, że tworzenie się grup to zaczątek tego procesu. Kolejnym etapem sądzę, że może być wspólne opracowanie kodeksu, takie public relations. Siłą rzeczy następnym etapem powinna być integracja grup, potem zaś wspólne stworzenie reprezentującego nas stowarzyszenia. Wtedy dopiero coś będziemy mogli zdziałać.To takie moje marzenia, w które wierzę... :)PozdrawiamMariusz
Dykta Napisano 18 Marzec 2005 Napisano 18 Marzec 2005 Panowie, jedna mała uwaga dotycząca samych zapisów w proponowanych kodeksach: jak się ma to co robimy do ,,poszanowania prawa''? Przecież to co większość z nas robi jest nielegalne, a w punktach 10 propozycji kodeksów mamy zawrzeć zapis o poszanowaniu przepisów prawa. Jakiego prawa? Moim zdaniem niedopuszczalne jest wyłączenie przepisów wiadomej ustawy i traktowanie ich jako nieistotnych. Prawo to prawo i nawet absurdalna ustawa, jeśli weszła w życie dzięki wybrańcom Narodu, powinna być przestrzegana. A że w większości nie jest, proponuję przed głosowaniem projektów kodeksów zastanowić się nad zmianą tych zapisów w punktach 10. A sam kodeks etyczny oczywiście jest potrzebny jako wyraz naszej niezależności, odrębności i ideologii jakimi podczas eksploracji kieruje się (lub kierować powinien) prawdziwy miłośnik historii.Pozdr.Piotrek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.