Skocz do zawartości
  • 0

nieśmiertelniki

siekierz

Pytanie

Napisano
Proszę o pomoc w identyfikacji trzech nieśmiertelników

1/ Lg.N.Rgt.11

Stm.Bttr.L.A.(E.)A.II/262

3./ 1.A.E.A.269

Może coś bliższego o jednostkach i ich walkach w 1945 r.
Z góry dziękuję za informacje
Pozdrawiam
SIEKIERZ

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie widziałem dwóch cyferek arabskich łamanych przez siebie ale to chyba 269 batalion rozpoznawczy
http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/AufklAbt/Gliederung.htm
Napisano
Podziekowania maxikaskowi
Dalej mam wątpliwości
przy pierwszym - okręg, pułk łączności 11 okregu czy 11 pułk
przy drugim - L.A.(E.)A. czy nie może to byc również np coś związanego z artylrią
przy trzecim - co do cyferek są niezbyt czytelne w tym miejscu i mialem wątpliwość być może jest to I ale bardziej wygląda mi to na 1 i czy tutaj równiez nie wchodzi w grę artyleria

Serdecznie Pozdrawiam
SIEKIERZ

p.s. Korzystajac z okazji - Czy posiadasz jakiekolwiek informacje na temat 10. Radfahr-Jäger-Brigade i struktury tego rodzaju jednostek.
Napisano
Witam

1. 1 kompania Luftgau Nachrichten Regiment 11 - 1 kompania 11 pulku lącznośći okręgu lotniczego - nie należy mylić Luftgau Nachrichten Regiment z Nachrichten Regiment to nie to samo.
2. Stamm Battery leichte Artillery Ersatz Abteilung II/262 - czyli II bateria kadrowa lekkiego zapasowego oddzialu artylerii 262
3. 3 leichte Artillery Ersatz Abteilung 269 czyli 3 bateria
lekkiego zapasowego oddzialu artylerii 269

Bartek
Napisano
Bartek Dzięki Serdeczne !!!
dodatkowe pytania
11 pułk lączności - z którego okręgu
czy może coś bliższego o walkach tych jednostek w 1945 r pojęcie kadrowa - proszę o przybliżenie - idzie mi o strukturę tego rodzaju jednostek

Ponawiam prośbe o 10. Radfahr-Jäger-Brigade

Z góry dziękuje za informacje
Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
Stammkompanie (czy Stammbaterie w artylerii) to nie jest do końca kompania kadrowa. Była to kompania w batalionie zapasowym - szkolnym, która zajmowała się m.in. rejestracją uzupełnień i wydawaniem nieśmiertelników.

Dlatego większość żołnierzy pochodzących z uzupełnień ma właśnie nieśmiertelniki wydawane przez tą kompanię.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Witam

10 Radfahrer Jager Brigade powstala w styczniu 1945 roku.
W sklad wchodzily:
III btl - 15 kp
Art Abt 510
Pz Jag Kp 1510
Pi Kp 1510
Nachr Kp 1510 (mot)

Bartek
Napisano
Proszę o pomoc w identyfikacji trzech nieśmiertelników

1/ Lg.N.Rgt.11

3./ 1.A.E.A.269

Może coś bliższego o jednostkach i ich walkach w 1945 r.
Z góry dziękuję za informacje
Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
Witam
Gdzie mam lokalizować ten okręg ?

Ponadto
3./ 1.A.E.A.269

262 i 269 to zdaje się pułki artylerii - ale których dywizji ?
Pozdrawiam
SIEKIERZ
Napisano
Rozglądałem się za tymi dywizjonami (bo to nie są pułki tylko Abteilung - czyli w tym przypadku dywizjony) i nie znalazłem ich niestety.
Artillerie Ersatz Abteilung to nie muszą być jednostki wchodzące w skład dywizji, ale raczej jednostki zapasowe - takie, które zajmowały się przyjmowaniem rekrutów i szkoleniem uzupełnień dla jednostek frontowych. Tak najprawdopodobniej było w tym wypadku.
Podobnie nazywające się jednostki wchodziły w skład dywizji zapasowych, które przez jakiś czas funkcjonowały na froncie wschodnim (w 1943 roku), ale w tym przypadku obstawiam jednostki zapasowe. Teoretycznie można by ustalić dla których dywizji szkolono w nich uzupełnienia, ale nie udało mi się niestety.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Nie jest wykluczone, że 269 dywizjon zapasowy dostarczał uzupełnienia dla 69 dywizji piechoty, która została rozbita w styczniu 1945 roku w Prusach Wschodnich (Inster - co to jest?). Rozbitkowie zostali zamknięci w Królewcu.

To z diedeutschewehrmacht.de, ale to tylko hipoteza.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Witam

Również sprawdziłem 69 I.D. walczyła w obronie południowej części Królewca.
Wystruć (Inster) to zdaje sie dopływ Pregoły.
Nieśmiertelnik zaś pochodzi z Mierzei Wiślanej- być może coś jest na rzeczy ?
Pozdrawiam
SIEKIERZ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie