Skocz do zawartości

siatki maskujące

WillKnott

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy niemcy używali podczas IIwś siatek/sieci do maskowania schronów, stanowisk ziemnych itp? jeśli tak, to czy było to w jakikolwiek sposob usystematyzowane? czy były jakieś typy, może pełna improwizacja, a może zdobyczne?
  • Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Na zdjęciu widoczna jest siatka maskująca. Zdjęcie zrobione zostało gdzieś we Francji, być może Ardeny.

Pozdrawiam
d007

Napisano
Pamiętam, że w Wilczym Szańcu (Gierłoż k.Kętrzyna) były orginalne fragmenty niemieckich siatek do maskowania bunkrów. Pogadaj z kimś z tamtych okolic.
Napisano
widziałem resztki metalowych siatek (sześciokątnych) z przeplecionymi plastykowymi listkami" kolorów zielony/brązowy z dodatkiem pęczków" (zwinięty pasek ponacinany na końcu)
druga siatka (oszczędnościowa) metalowa z przeplecionymi plastykowymi paskami (szer.3-4 cm) jednego koloru , brązowe.
Napisano
W Wilczym Szancu bylem dawno, ale z tego co pamietam to przewodnik twierdzil ze siatki zmieniano zgodnie z pora roku. Czyli rozumiem ze bylo ich kilka wariantow.
Pozdrawiam
Napisano
witam wszystkich i dzięki za odpowiedzi.

d007 - ta siata na fotce wygląda mi na zdobyczną, angielską, ale ciężko jednoznacznie ocenić, bo trochę nieostra.

J-23 - metalowa, mówisz... a jakie długie były te plastikowe paski? jakie duże oczka?

@ndrew - w zasadzie to chcę zamaskować stanowisko mg z worków z piaskiem (rekonstrukcja), ale chciałbym mieć rozeznanie. temat niby banalny, a niewiele o nim wiem.

może ktoś ma jakieś foty takiej siatki?
Napisano
Standardowe niemieckie siatki maskujące Tarnnetz", służące do maskowania pojazdów miały pow. 25 m2 [5 x 5 m]. Oczywiście można je było łączyć ze sobą - aby uzyskać większą powierzchnię chronioną przed wzrokiem gapiów" :) Dodatkowym elementem kamuflażu [dachy, stropy bunkrów] były kwadratowe płaty sztucznej trawy [ok. 70 x 70 cm], barwionej metodą natryskową. Kiedyś znalazłem takie płaty u kumpla na strychu" :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie