WillKnott Napisano 15 Luty 2005 Autor Napisano 15 Luty 2005 czy niemcy używali podczas IIwś siatek/sieci do maskowania schronów, stanowisk ziemnych itp? jeśli tak, to czy było to w jakikolwiek sposob usystematyzowane? czy były jakieś typy, może pełna improwizacja, a może zdobyczne?
d007 Napisano 16 Luty 2005 Napisano 16 Luty 2005 Na zdjęciu widoczna jest siatka maskująca. Zdjęcie zrobione zostało gdzieś we Francji, być może Ardeny.Pozdrawiam d007
mike110 Napisano 16 Luty 2005 Napisano 16 Luty 2005 Pamiętam, że w Wilczym Szańcu (Gierłoż k.Kętrzyna) były orginalne fragmenty niemieckich siatek do maskowania bunkrów. Pogadaj z kimś z tamtych okolic.
J-23 Napisano 16 Luty 2005 Napisano 16 Luty 2005 widziałem resztki metalowych siatek (sześciokątnych) z przeplecionymi plastykowymi listkami" kolorów zielony/brązowy z dodatkiem pęczków" (zwinięty pasek ponacinany na końcu)druga siatka (oszczędnościowa) metalowa z przeplecionymi plastykowymi paskami (szer.3-4 cm) jednego koloru , brązowe.
Benny Hill Napisano 16 Luty 2005 Napisano 16 Luty 2005 W Wilczym Szancu bylem dawno, ale z tego co pamietam to przewodnik twierdzil ze siatki zmieniano zgodnie z pora roku. Czyli rozumiem ze bylo ich kilka wariantow.Pozdrawiam
@ndrew Napisano 16 Luty 2005 Napisano 16 Luty 2005 Witaminteresują cibie jakieś konkretne obiekty maskowane czy ogólnie 'bunkry'Pzdr.@ndrew
maxikasek Napisano 16 Luty 2005 Napisano 16 Luty 2005 a jaka frajda jak sie trafi stanowisko ziemne zamaskowane metalową siatką.............
WillKnott Napisano 17 Luty 2005 Autor Napisano 17 Luty 2005 witam wszystkich i dzięki za odpowiedzi.d007 - ta siata na fotce wygląda mi na zdobyczną, angielską, ale ciężko jednoznacznie ocenić, bo trochę nieostra.J-23 - metalowa, mówisz... a jakie długie były te plastikowe paski? jakie duże oczka?@ndrew - w zasadzie to chcę zamaskować stanowisko mg z worków z piaskiem (rekonstrukcja), ale chciałbym mieć rozeznanie. temat niby banalny, a niewiele o nim wiem.może ktoś ma jakieś foty takiej siatki?
@ndrew Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Jak chcesz być regulaminowy :) to prosze:referencja nr.1
@ndrew Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Wał Atlantycki-wprawdzie to Tobruk ale siatka jest.
whatfor Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 Standardowe niemieckie siatki maskujące Tarnnetz", służące do maskowania pojazdów miały pow. 25 m2 [5 x 5 m]. Oczywiście można je było łączyć ze sobą - aby uzyskać większą powierzchnię chronioną przed wzrokiem gapiów" :) Dodatkowym elementem kamuflażu [dachy, stropy bunkrów] były kwadratowe płaty sztucznej trawy [ok. 70 x 70 cm], barwionej metodą natryskową. Kiedyś znalazłem takie płaty u kumpla na strychu" :)
whatfor Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 ...jak widać na załączonym obrazku, czasami parobki z Bawarii" siatki zakładali na siebie:)
@ndrew Napisano 17 Luty 2005 Napisano 17 Luty 2005 te fotki potraktuj bardzie jako inspiracje an nie stricte instrukcje stanowiska na MG
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.