vonadamski Napisano 22 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2003 Witam!!!Co to za puchy??? Dla porownania na dole helmik.Dzieki za pomoc.Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 16 Kwiecień 2003 Share Napisano 16 Kwiecień 2003 Ach ta uroda niemieckich skrótów. Równie dobrze Pr. może oznaczać Pressstahl i dotyczyć technologii wykonania pocisku lub zapalnika. Umieszczanie informacji o materiale, z którego wykonano puszkę nie ma raczej sensu...Pzdr,jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Kwiecień 2003 Share Napisano 17 Kwiecień 2003 Witam!Pr to oficjalny skrót materiałowy i dotyczy zapalnika. I na pewno nie oznacza Pressstahl - bo co to miałoby być? Stal prasowana? Na zapalniku?AZ 23 miał wiele wersji - mały przewodnik:AZ 23 v. = vereinfacht -uproszczony(więcej aluminium zamiast mosiądzu i prostsza budowa)AZ 23 Zn = Zink - cynkowyAZ 23 Geb.=Gebirg - górski (do dział górskich-dopasowanie do kształtu pocisków do tychże dział)AZ 23 Nb=Nebel - dymny (do odpowiedniej amunicji)AZ 23 umg = umgeändert-zmieniony (całkowicie zmieniona budowa i wygląd)AZ 23 m.2V = mit 2 Verzögerungen - z podwójną zwłoką (nastawiana podwójna zwłoka do tzw. strzelania odbitkowego - strzela się tak, aby pocisk rykoszetował od przeszkody i rozrywał się w powietrzu dając deszcz odłamków na dół)Oczywiście możliwe są różne kompilacje nazwy, w szczególności w połączeniu z czasem zwłoki, np.AZ 23 (0,8)umgŹródło: Karl.R. Pawlas Munitionslexikon Band I"PozdrowieniaGes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 13 Kwiecień 2003 Share Napisano 13 Kwiecień 2003 no co jest, panowie, smialo, nie wstydzcie sie pisac :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 17 Kwiecień 2003 Share Napisano 17 Kwiecień 2003 Poproszę zatem o inne wytłumaczenie skrótu Pr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 24 Styczeń 2003 Share Napisano 24 Styczeń 2003 Autor tej strony ostro się napracował przy ... skanowaniu. Ale i tak warto ją obejrzeć, bo materiał zdjęciowy jest momentami ciekawy, jeśli ktoś nie ma tych książek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Netcom Napisano 13 Kwiecień 2003 Share Napisano 13 Kwiecień 2003 No dobrze, przełamię nieśmiałość.Luftdicht" znaczy hermetyczny".Ale tyle to można wyczytać w każdym grubszym słowniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 13 Kwiecień 2003 Share Napisano 13 Kwiecień 2003 ano chermetyczne jest, ma uszczelke :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 13 Kwiecień 2003 Share Napisano 13 Kwiecień 2003 Jak dla mnie, to zatrudna zagadka. Czy 10cm nie wskazywałoby na jakąś zdobyczną pukawkę? Jeśli tak, to jakiej używano na tyle powszechnie, żeby produkować do niej amunicję i pojemniki?Pzdr,jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlol Napisano 13 Kwiecień 2003 Share Napisano 13 Kwiecień 2003 Jak na moje oko byłby to pojemnik na łuske do armaty 100mm wz. 18 (10cm K 18) produkcji Kruppa. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 13 Kwiecień 2003 Share Napisano 13 Kwiecień 2003 karol masz jakies zdjecie tego dziala, albo samych pociskow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlol Napisano 17 Kwiecień 2003 Share Napisano 17 Kwiecień 2003 Zapalniki czasowe z tego cowiem miały skrót ZZ czyli Zeitzunder (np: Zeitzunder S/30), a co może znaczyć skrót pisany tak : EkzdrnAfSpgr , pisane jak jeden wyraz :)domyślam sie, że: zdr- to zunder - zapalniknA - nue Art ?? (nowego wzoru?????)Spgr - Sprenghof (wybuchowy????????) (tego to wogóle nie jestem pewien :))Tak na marginesie czy jest sens umieszczać zapalnik wraz z pociskiem w takich puszeczkach" , zapalniki były chyba przenoszone odzielnie w skrzyniach po 25 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlol Napisano 13 Kwiecień 2003 Share Napisano 13 Kwiecień 2003 zdjęć nie mam , ale rok temu trafiłem na stanowisko polowe od takiego działa - walają sie tam do tej pory łuski niestety stalowe (udało mi sie znaleść tylko 1 mosiężną) i właśnie na kryzie napisane jest (10 cm K18), były też i pociski ale nimi zajęli sie saperzy z pobliskiej jednostki , więc zbyt długo ich (pocisków) nie widziałem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karlol Napisano 13 Kwiecień 2003 Share Napisano 13 Kwiecień 2003 no chociaż wpisałem w google 100mm K18" niby jest ale już sam nie kminie o co tu biega, 100mm a okazuje sie że 17 cm - jak dla mnie większego sęsu to niema - link do strony - niestety zrobionej przez makaroniarzy http://www.europa1939.com/whermacht/division/goering.html zjeć troszku niżej i naciśnij na K 18" w 3 redżimento de artillerija" , jest tam też tabela - i chyba by co nieco sie zgadzało z tym pudełkeim Pana Vonadamskiego :) coś mi sie zdaje że sie jednak moge mylić - lecz moja łuska ma koliber" 10 cm i ja bym tak obstawiał :) z Pozdrowieniami z nad Morza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 13 Kwiecień 2003 Share Napisano 13 Kwiecień 2003 Oprócz armaty 10cm K18 była też haubica 17cm K18?Niemieckie porządki" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 17 Kwiecień 2003 Share Napisano 17 Kwiecień 2003 oj nie wiem, moja puszka ma zabezpieczenie na zapalnik, i na pewno byl on razem z pociskiem, tak mi sie wydaje, no bo po co wtedy by sie pisalo na puszce o cechach zapalnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 17 Kwiecień 2003 Share Napisano 17 Kwiecień 2003 Sprgr - Sprenggranat - dosłownie pocisk burzący, w praktyce raczej odłamkowo-burzący.Materiał wybuchowy to Sprengstoff. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
past Napisano 17 Kwiecień 2003 Share Napisano 17 Kwiecień 2003 dodam jeszcze jedno info o najdłuższej puszeczce .W Lesznie(Wielkopolska) dzielnica Gronowo las koło poligony jest tych puszeczek na kopy , stan rzekłbym jak na wiek BDB , część z wkładem , ale ostatnio na szczęście saperzy wyczyścili teren , w każdym razie pociski w środku były w stanie do odpalenia brak śladów rdzy (szkoda że aparatu nie miałem po prostu cudo), w rurce były papierowe paski które mimo 50 lat w ziemi były w bdb stanie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 14 Kwiecień 2003 Share Napisano 14 Kwiecień 2003 a czy na wieczku napis 10cm Gr nie oznacza granatu mozdziezowego 10cio centymetrowego, tylko czy byl taki? mam tez zapalnik od 88 na ktorym jest napisane A.Z 23, czy nie oznacza to ze jest to zapalnik czasowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 14 Kwiecień 2003 Share Napisano 14 Kwiecień 2003 Raczej Karlol ma rację, że to od 10cm K18. Gr. 19 to był pocisk artyleryjski, a AZ23 to zapalnik uderzeniowy (od Aufschlag Zuender?).Pzdr,jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 14 Kwiecień 2003 Share Napisano 14 Kwiecień 2003 hym, ja mam zapalniki czasowe od dzial 88 z oznaczeniem az, ale nie tylko maja nastawnik czasu, rowniez maja ta mala igielke, wrazkiwa na dotyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 22 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2003 Witam!!!Co to za puchy??? Dla porownania na dole helmik.Dzieki za pomoc.Z powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Styczeń 2003 Share Napisano 22 Styczeń 2003 Pojemniki na pociski do dziala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 22 Styczeń 2003 Share Napisano 22 Styczeń 2003 Na puszeczkach powinny być ślady napisów co i jak (zwłaszcza ne deklach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonadamski Napisano 22 Styczeń 2003 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2003 Witam!!!Sorky za moja bezczelnosc ale to akurat wiem:D:D:DNapisy sa ale nie da sie ich odczytac:(Ta zielona nie jest metalowa tylko z jakiegos dziwnego materialu. Tylko dekle sa metalowe. Wyglada to jak dektura nasaczona woskiem:DNa tym akurat sie nie znam wiec spytam ile to moze byc warte:DZ powazaniem vonadamski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 22 Styczeń 2003 Share Napisano 22 Styczeń 2003 Skoro piszesz, że napisy są, to zawsze coś się uda odcyfrować. Ile warte? Warto to wiedzieć, co w nich było :-). Pzdr,jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
vonadamski
Witam!!!
Co to za puchy??? Dla porownania na dole helmik.
Dzieki za pomoc.
Z powazaniem vonadamski
56 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.