Skocz do zawartości
  • 0

Puszeczki

vonadamski

Pytanie

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ach ta uroda niemieckich skrótów. Równie dobrze Pr. może oznaczać Pressstahl i dotyczyć technologii wykonania pocisku lub zapalnika. Umieszczanie informacji o materiale, z którego wykonano puszkę nie ma raczej sensu...

Pzdr,

jotes
Napisano
Witam!
Pr to oficjalny skrót materiałowy i dotyczy zapalnika. I na pewno nie oznacza Pressstahl - bo co to miałoby być? Stal prasowana? Na zapalniku?
AZ 23 miał wiele wersji - mały przewodnik:
AZ 23 v. = vereinfacht -uproszczony(więcej aluminium zamiast mosiądzu i prostsza budowa)
AZ 23 Zn = Zink - cynkowy
AZ 23 Geb.=Gebirg - górski (do dział górskich-dopasowanie do kształtu pocisków do tychże dział)
AZ 23 Nb=Nebel - dymny (do odpowiedniej amunicji)
AZ 23 umg = umgeändert-zmieniony (całkowicie zmieniona budowa i wygląd)
AZ 23 m.2V = mit 2 Verzögerungen - z podwójną zwłoką (nastawiana podwójna zwłoka do tzw. strzelania odbitkowego - strzela się tak, aby pocisk rykoszetował od przeszkody i rozrywał się w powietrzu dając deszcz odłamków na dół)

Oczywiście możliwe są różne kompilacje nazwy, w szczególności w połączeniu z czasem zwłoki, np.
AZ 23 (0,8)umg

Źródło: Karl.R. Pawlas Munitionslexikon Band I"

Pozdrowienia
Ges
Napisano
Autor tej strony ostro się napracował przy ... skanowaniu. Ale i tak warto ją obejrzeć, bo materiał zdjęciowy jest momentami ciekawy, jeśli ktoś nie ma tych książek.
Napisano
Jak dla mnie, to zatrudna zagadka. Czy 10cm nie wskazywałoby na jakąś zdobyczną pukawkę? Jeśli tak, to jakiej używano na tyle powszechnie, żeby produkować do niej amunicję i pojemniki?

Pzdr,

jotes
Napisano
Zapalniki czasowe z tego cowiem miały skrót ZZ czyli Zeitzunder (np: Zeitzunder S/30), a co może znaczyć skrót pisany tak : EkzdrnAfSpgr , pisane jak jeden wyraz :)
domyślam sie, że:
zdr- to zunder - zapalnik
nA - nue Art ?? (nowego wzoru?????)
Spgr - Sprenghof (wybuchowy????????) (tego to wogóle nie jestem pewien :))

Tak na marginesie czy jest sens umieszczać zapalnik wraz z pociskiem w takich puszeczkach" , zapalniki były chyba przenoszone odzielnie w skrzyniach po 25 ??
Napisano
zdjęć nie mam , ale rok temu trafiłem na stanowisko polowe od takiego działa - walają sie tam do tej pory łuski niestety stalowe (udało mi sie znaleść tylko 1 mosiężną) i właśnie na kryzie napisane jest (10 cm K18), były też i pociski ale nimi zajęli sie saperzy z pobliskiej jednostki , więc zbyt długo ich (pocisków) nie widziałem :)
Napisano

no chociaż wpisałem w google 100mm K18" niby jest ale już sam nie kminie o co tu biega, 100mm a okazuje sie że 17 cm - jak dla mnie większego sęsu to niema - link do strony - niestety zrobionej przez makaroniarzy http://www.europa1939.com/whermacht/division/goering.html zjeć troszku niżej i naciśnij na K 18" w 3 redżimento de artillerija" , jest tam też tabela - i chyba by co nieco sie zgadzało z tym pudełkeim Pana Vonadamskiego :) coś mi sie zdaje że sie jednak moge mylić - lecz moja łuska ma koliber" 10 cm i ja bym tak obstawiał :)
z Pozdrowieniami z nad Morza :)

Napisano
oj nie wiem, moja puszka ma zabezpieczenie na zapalnik, i na pewno byl on razem z pociskiem, tak mi sie wydaje, no bo po co wtedy by sie pisalo na puszce o cechach zapalnika?
Napisano
dodam jeszcze jedno info o najdłuższej puszeczce .

W Lesznie(Wielkopolska) dzielnica Gronowo las koło poligony jest tych puszeczek na kopy , stan rzekłbym jak na wiek BDB , część z wkładem , ale ostatnio na szczęście saperzy wyczyścili teren , w każdym razie pociski w środku były w stanie do odpalenia brak śladów rdzy (szkoda że aparatu nie miałem po prostu cudo), w rurce były papierowe paski które mimo 50 lat w ziemi były w bdb stanie .
Napisano
a czy na wieczku napis 10cm Gr nie oznacza granatu mozdziezowego 10cio centymetrowego, tylko czy byl taki?
mam tez zapalnik od 88 na ktorym jest napisane A.Z 23, czy nie oznacza to ze jest to zapalnik czasowy?
Napisano
Raczej Karlol ma rację, że to od 10cm K18. Gr. 19 to był pocisk artyleryjski, a AZ23 to zapalnik uderzeniowy (od Aufschlag Zuender?).

Pzdr,

jotes
Napisano
Witam!!!

Sorky za moja bezczelnosc ale to akurat wiem:D:D:D
Napisy sa ale nie da sie ich odczytac:(
Ta zielona nie jest metalowa tylko z jakiegos dziwnego materialu. Tylko dekle sa metalowe. Wyglada to jak dektura nasaczona woskiem:D

Na tym akurat sie nie znam wiec spytam ile to moze byc warte:D

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Skoro piszesz, że napisy są, to zawsze coś się uda odcyfrować. Ile warte? Warto to wiedzieć, co w nich było :-).

Pzdr,

jotes

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie