Skocz do zawartości
  • 0

Puszeczki

vonadamski

Pytanie

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Ach ta uroda niemieckich skrótów. Równie dobrze Pr. może oznaczać Pressstahl i dotyczyć technologii wykonania pocisku lub zapalnika. Umieszczanie informacji o materiale, z którego wykonano puszkę nie ma raczej sensu...

Pzdr,

jotes

Witam!
Pr to oficjalny skrót materiałowy i dotyczy zapalnika. I na pewno nie oznacza Pressstahl - bo co to miałoby być? Stal prasowana? Na zapalniku?
AZ 23 miał wiele wersji - mały przewodnik:
AZ 23 v. = vereinfacht -uproszczony(więcej aluminium zamiast mosiądzu i prostsza budowa)
AZ 23 Zn = Zink - cynkowy
AZ 23 Geb.=Gebirg - górski (do dział górskich-dopasowanie do kształtu pocisków do tychże dział)
AZ 23 Nb=Nebel - dymny (do odpowiedniej amunicji)
AZ 23 umg = umgeändert-zmieniony (całkowicie zmieniona budowa i wygląd)
AZ 23 m.2V = mit 2 Verzögerungen - z podwójną zwłoką (nastawiana podwójna zwłoka do tzw. strzelania odbitkowego - strzela się tak, aby pocisk rykoszetował od przeszkody i rozrywał się w powietrzu dając deszcz odłamków na dół)

Oczywiście możliwe są różne kompilacje nazwy, w szczególności w połączeniu z czasem zwłoki, np.
AZ 23 (0,8)umg

Źródło: Karl.R. Pawlas Munitionslexikon Band I"

Pozdrowienia
Ges

Zapalniki czasowe z tego cowiem miały skrót ZZ czyli Zeitzunder (np: Zeitzunder S/30), a co może znaczyć skrót pisany tak : EkzdrnAfSpgr , pisane jak jeden wyraz :)
domyślam sie, że:
zdr- to zunder - zapalnik
nA - nue Art ?? (nowego wzoru?????)
Spgr - Sprenghof (wybuchowy????????) (tego to wogóle nie jestem pewien :))

Tak na marginesie czy jest sens umieszczać zapalnik wraz z pociskiem w takich puszeczkach" , zapalniki były chyba przenoszone odzielnie w skrzyniach po 25 ??

zdjęć nie mam , ale rok temu trafiłem na stanowisko polowe od takiego działa - walają sie tam do tej pory łuski niestety stalowe (udało mi sie znaleść tylko 1 mosiężną) i właśnie na kryzie napisane jest (10 cm K18), były też i pociski ale nimi zajęli sie saperzy z pobliskiej jednostki , więc zbyt długo ich (pocisków) nie widziałem :)

no chociaż wpisałem w google 100mm K18" niby jest ale już sam nie kminie o co tu biega, 100mm a okazuje sie że 17 cm - jak dla mnie większego sęsu to niema - link do strony - niestety zrobionej przez makaroniarzy http://www.europa1939.com/whermacht/division/goering.html zjeć troszku niżej i naciśnij na K 18" w 3 redżimento de artillerija" , jest tam też tabela - i chyba by co nieco sie zgadzało z tym pudełkeim Pana Vonadamskiego :) coś mi sie zdaje że sie jednak moge mylić - lecz moja łuska ma koliber" 10 cm i ja bym tak obstawiał :)
z Pozdrowieniami z nad Morza :)

dodam jeszcze jedno info o najdłuższej puszeczce .

W Lesznie(Wielkopolska) dzielnica Gronowo las koło poligony jest tych puszeczek na kopy , stan rzekłbym jak na wiek BDB , część z wkładem , ale ostatnio na szczęście saperzy wyczyścili teren , w każdym razie pociski w środku były w stanie do odpalenia brak śladów rdzy (szkoda że aparatu nie miałem po prostu cudo), w rurce były papierowe paski które mimo 50 lat w ziemi były w bdb stanie .

Witam!!!

Sorky za moja bezczelnosc ale to akurat wiem:D:D:D
Napisy sa ale nie da sie ich odczytac:(
Ta zielona nie jest metalowa tylko z jakiegos dziwnego materialu. Tylko dekle sa metalowe. Wyglada to jak dektura nasaczona woskiem:D

Na tym akurat sie nie znam wiec spytam ile to moze byc warte:D

Z powazaniem vonadamski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie