Skocz do zawartości

SANDOMIERZ

MaciekC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A i jeszcze taka informacja od miescowego pana, że te tereny były już przeszukiwane kilka lat temu i podobno wzbudziło to niezłą sensację, ale jak się nie sprubuje to sie nie znajdzie:)

pozdro rozi
Napisano
A Ty rozi znalazłes cos między rzeka a wałem?

ja tam byłem gdzie przeprawa promowa. Zmarzłem okropnie. trafiłem chyba na złe miejsce bo pod ziemią było pełno gruzu. No i ci policjańci przygladający mi się z dródiego brzegu wisły szybko mnie wypłoszyli :)
Napisano
Witam.Jestem nowy na tym forum,ale tak sie sklada ze pochodze z Sandomierza,choc od pewnego czasu tam nie mieszkam,no ale do tematu,osobiscie radzilbym poszukac w okolicy Nowych Kichar,chlopi opowiadali o bitwie z Niemcami ktora Ruscy tam stoczyli,w tym temacie bardzo ciekawe sa okolice Zawichosta-na miejscowym cmentarzu wystarczy butem ruszy ziemie zeby znalezc luski(ponoc byly tam stanowiska niemieckich CKM),w Sandomierzu w dzielnicy Nadbrzezie bylo rosyjskie polowe lotnisko,caly ten teren byl mocno ostrzeliwywany przez Niemcow z rejonu Zawichost-G.Wysokie,na wysokosci Nadbrzezia znajdowala sie przeprawa(podobno Ruscy tam troche sprzetu potopili po pijaku:)),we wsi Rzeczyca Mokra sa rosyjskie okopy,resztki ziemianek,stanowiska po katiuszach(uwaga na wnyki:)),na granicy tej wsi i dzielnicy Mokoszyn znajduje sie lej po Niemieckim pocisku V z 1943(?).Jesli chodzi o 1939 poszukajcie przy stacji kolejowej Drygulec.Kwestia raku" czolgow w okolicy...hmm,pytajcie a znajdziecie ja wiem o dwoch rosyjskich (i to nie tych przy cmentarzu:))jeden z nich to ma byc Sherman,drugi to cowierzyczka mu sie nie obracala".Acha w Rzeczycy Mokrej znajdziecie groby Wlasowcow(nie te oznaczone krzyzem).To wszystko co sobie tak na szybko przypomnialem.Pozdrawiam.
Napisano
Do Macka C.Jesli bedziesz biegal w okolicy Zawichosta lub G.Wysokich radze miec oczy z tylu glowy,tam na co drugim polu siedza archeolodzy i gonia:((.Pozdrawiam.
Napisano
Witam
Szukałem na brzegu od strony baranowa, ale niesteety same śmieci a dopiero po drugiej stronie trafiły się dwie łuski i tyle.(było to na wysokości przeprawy promowej)
pozdro rozi
  • 3 weeks later...
Napisano
Nie wiem czy was to zainteresuje, ale tu poniżej zamieszczam linki do rosyjskich mapek operacji sandomierskiej i przepraw na Wiśle:

http://rkkaww2.armchairgeneral.com/maps/1944W/Poland/Sandomir44_1.jpg

http://www.rkka.ru/maps/visla.gif

Pozdr,
  • 1 month later...
Napisano
jesli ktos ma mapę okolic sandomierza z lat 1600 - 1750 to prosiłbym o skan. chodzi mi o tereny o promieniu 20-25 kilometrów od sandomierza.
mam nadzieje ze pomozecie :)
  • 2 weeks later...
Napisano
A może ktoś coś wie o obronie przeciwlotniczej mostów na Wiśle w Sandomierzu i w pobliżu?
  • 6 months later...
Napisano
Przypadkiem trafilem na wasze forum a poniewaz wychowalem sie w garbowie to moze wam troche podpowiem chociaz nie znam dat i wielu szczegolow.
Kiedy ruscy przedarli sie w moja okolice niemcy w panice wycofali sie podobno az pod ostrowiec ale kiedy strach minal wrocili zeby rozprawic sie z wrogiem ktory zamiast okopac sie i podciagnac zaopatrzenie zajal sie pladrowaniem okolicznych gospodarstw.Da dzis krazy anegdota jak to w Galkowicach zdobyli transport niemieckich kosmetykow - mydlo zjedli a reszte wypili. potem przez pol roku toczyla sie wojna pozycyjna w garbowie okopy byly miedzy wsia a lasem w Gorach Wysokich- do dzis po deszczu w blocie lezy sporo lusek. Po przejsciu frontu w okolicy zostalo podobno 6 albo 7 czolgow jakich nie wiem ale podobno ktos tam we wsi ma lufe od czolgu ktora by chcial sprzedac. Mnostwo tubylcow schowalo na czarna godzine sporo uzbrojenia niektore karabiny do dzis sa sprawne. Z dziecinstwa pamietam ze w wawozie w garbowie byly resztki jakiegos samolotu: pogieta kabina i sporo blach ale nikt mi nic na ten temat nie powiedzial (cywile byli w czasie frontu w niemczech). i z innej beczki: w okolicach andruszkowic zlotej i kocmierzowa miejscowi mowia ze w starorzeczu wisly tzw Bełku jest utopiony jakis czolg a w opisie jakiegos RTS czytalem ze w okolicy Sandomierza pod lodem utopil sie niemcom tygrys 2
Napisano
Pytanie do Macka C. W jakiej jednostce artylerii przeciwlotniczej walczyl PORUCZNIK IGNACY KUCWAJ we wrzesniu 1939 r.?
Napisano
A kiedy ich używali nie na poważnie? :)
Debiut tych czołgów miał miejsce bodajże 12.VIII.1944 r. pod wsią Oględów k/Staszowa (czołgi z 501 sHPzAbt).
Napisano
Chodzi mi o to że pierwszy raz użyli ich na Białorusi przy jakiejś potyczce, a poważniejsza" bitwa miała miejsce właśnie gdzieś w okolicach Sandomierza, przynajmniej tak gdzieś czytałem :-)
pzdr
Napisano
Witam . Raczej królewslkiego tygrysa użyli po raz pierwszy użyto właśnie pod Staszowem ( a nie pod Sandomierzem ). Tereny w tym rejonie są pagórkowate , poprzecinane wąwozami - a tygrys się na taki teren nie nadaje (działo 88 jest dobre na długie dystanse). Pozdr.
Napisano
Szukałem i szukałem aż znalazłem gdzie to wyczytałem:
http://www.achtungpanzer.com/pz5.htm#tiger2
Inna kwestia to wiarygodność strony, taki mały mankament internetu ;)
pozdrawiam
Napisano
Witam .Na pewno pierszwszego królewslkiego tygrysa ruscy zdobyli właśnie pod Staszowem ( do dzisiaj stoi w muzeum na Kubince). Rzeczywiście na tej stronie piszą że po raz pierwszy użyto tygrysa II ( pięć sztuk) pod Mińskiem w maju 1944 - czy to prawda , tego nie wiem . Ale sądząc po opisie o tym Sandomierzu i królewskich tygrysach to autor bardzo uogólnia fakty ( bo sygrysy królewskie nigdy tam nie dojechały - chyba że na ruskich lawetach jako zdobycz wojenna w kierunku na Moskwę ). Pozdr.
  • 1 year later...
Napisano
Witam i sorka za odgrzewanie tematu ale macie moze jakis info co się działo podczas II wojny na terenie wsi niedaleko Sandomierza Wysiadłów,Wilczyce,Radoszki,Kleczanów czy toczyły się tam walki i jakie jednostki stacjonowały.
Za info będe bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie