Skocz do zawartości

Breslauer Apokalypse - Gleiss Horst

Wraith

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Właśnie udało mi się donieść z biblioteki (zygzakiem ale jest!!!:-) dwa pierwsze tomy hi hi:) Czy ktoś z forumowiczów, może zabierał się za tłumaczenie któregoś z tomów???
Napisano
Ja robiłem notatki z Gleissa (m.in. z 2.tomu) w Czytelni Zbiorów Specjalnych na Piasku we Wrocławiu, ale jeszcze ich nie tłumaczyłem. A znasz niemiecki? :-)

Pozdrawiam
Leuthen

PS Z jakiej biblioteki pożyczyłeś Gleissa, jesli można wiedzieć?
Napisano
Witam:)
Awaria dysku i stąd tak błyskawiczna odpowiedź:)
Gleiss jest dostępny w Bibliotece Uniwersyteckiej na Szajnochy. 1 komplet dostępny do pożyczenia i kolejny udostępniony w czytelni, także dobra sprawa. Aktualnie skanuje interesujące mnie rzeczy (działania wojsk) jednocześnie cosik tam starając się potłumaczyć i porobić notatki i plany na mapach. Niemiecki znam w stopniu podstawowym i posiłkuję się słownikami. I jeszcze, jeżeli chodzi o zbiór książek na Szajnochy to można znaleźć w zasadzie wszsytkie pozycje polskiej literatury dotyczące Wrocławia.
Pozdrawiam również i wybaczcie za umieszczenie posta na głównym miast w książkach - z rozpędu;-)
Napisano
i jeszcze Ps:Nie wiecie gdzie można dostać mapy topograficzne, sztabówki, Wrocka i okolic? Mam na kompie jedynie w niezbyt cudnej jakości. Pytałem w centrum" map na Biskupiej, a tam mają aż Ostrów Wlkp i jeszcze jedną jakąś...;-)
Napisano
jak chcesz 1:500000 pisz do mnie , inne w ksiegarni na Kołątaja , , na Wita stwosza i na Wyszyńskiego , jak masz kogoś kto biega na orientacje też mają ciekawe mapki 1:15000
Napisano
Wspolczesne mapy topograficzne 1:10000 mozna kupic w Osrodkach Dokumantacji Geodezyjnej i Kartograficznej. Centralny (CODGiK) jest w Warszawie przy ul. Zurawiej. Tam mozesz nabyc mapy z calej Polski, jesli oczywiscie sa opracowane.
http://www.codgik.waw.pl/

W osrodkach wojewodzkich mozesz kupic mapy danego wojewodztwa - przynajmniej tak jest w Krakowie. Jeszcze link do WODGiK we Wroclawiu:
http://www.wgik.umwd.pl/wodgik/wodgik2.html

pozdrawiam
Maruda
Napisano
Jeszcze przy okazji chcialem pochwalic moj" WODGiK w Krakowie. Zdjecia lotnicze, mapy wspolczesne i historyczne dostepne sa interaktywnie online. Zobaczcie:
http://mapy.wrotamalopolski.pl/wrotamalopolski.htm

Dobra robota, niech inne wojewodztwa biora przyklad z Malopolski! :-)

pozdr Maruda
Napisano
marecki - można znaleźć wszystko na temat walk o Wrocław i Dolny Śląsk (to co znam) Majewskiego i Sozańskiej, Joncy&Koniecznego. Brakuje Dubiela, nie znalazłem Wyzwolenia Dolnego Śląska Dolaty. Tutaj zresztą link do zasobów http://www.bu.uni.wroc.pl/katalog/ :-)
marooda - tego właśnie szukałem, kopiąc net cały czas trafiałem na główny urząd geodezji i pochodne, także dzięki:-)
past - posłałem maila w sprawie mapek
Pozdrowienia!
Napisano
Wraith, w katalogu komputerowy (internetowym) Biblioteki Uniwersyteckiej we Wrocławiu są tylko publikacje od 1994 r. (do wyjątków od tej reguły należą głównie podręczniki akademickie).

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Leuthen,
KATALOG KOMPUTEROWY założony w 1995 r. obejmuje materiały biblioteczne Biblioteki Głównej i 28 bibliotek zakładowych. Zawiera:

książki wydane po 1994 r., oraz duże zespoły książek z wcześniejszą datą wydania:
wszystkie skrypty i podręczniki,
książki z Czytelni Głównej BU,
publikacje pracowników UWr (wyd. po 1973 r.),
wszystkie monografie opublikowane w Acta Universitatis Wratislaviensis,
literaturę emigracyjną wydaną po 1980 r.,
serię Biblioteka Narodowa,
książki z lat 90- i 80-tych znajdujące się w bibliotekach zakładowych;

czasopisma Biblioteki Głównej (nowe tytuły) oraz czasopisma Biblioteki Wydziału Prawa przeznaczone do wolnego dostępu.

Jest więc w czym szukać:-)
KudłatyHD- nie omieszkam sprawdzić,thx:)
Pozdr
  • 2 weeks later...
Napisano
No tak jak się wypowiedziałem na głównym w temacie Festung Breslau;-)
Pytanie, czy ma ktoś dostęp do Georga Haasa? I jeżeli miał z jego monografiami styczność, jak to wygląda?
Pozdrawiam
Napisano
Ok past, dzięki. Jak z wyjazdem? Zabierasz się furką?? Można do Ciebie się dołączyć? KudłatyHD też pytał, oczywiście zrzutę zrobimy na paliwko...:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie