Skocz do zawartości
  • 0

Kilka drobnostek...

ubenfurer

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To powyżej to chyba od jakiejś armatki 37 mm - pytałem kiedyś o bardzo podobną łuskę.
Nabój karabinowy ,to węgierski 8 x 56R Mannlicher z wytwórni Allami Hadianyaggyar Budapest-Csepel ,wypr. w 1938 roku.

pzdr

bjar_1
Napisano
Pocisk pierwszy od dołu WCC... i trójkąty z pierwszego zdjęcia od góry trafiły sie w jednym miejscu w paru rużnych ziemiankach.
Napisano
Koleszka twierdzi że mogą to byc fanty angielskie..
Wielki ból jak tam zajechaliśmy bo ziemianki były poryte doszczętnie.Pewnie sporo fantów poprzednicy wykopali tylko sie z kumplem wk.. bo nie zasypali pętaki dołków i fanty nam zwineli z przed nosa.Okolice Czerwonego Boru m.Śniadowo -podlaskie
Napisano
Dzięki bjar .Ten nabój z betonowym pociskiem pewno,zdaje mi sie jakiś stary może myśliwski wykopany w okolicach Białegostoku
Napisano

A te cudeńka ołowiane ?Wykopane niedaleko starego żydowskiego i kupieckiego miasta TYkocin niedaleko Białegostoku.Nie da się tam po lesie chodzić bo co 2 kroki piszczy i to tylko te pociski.Dobre dla złomiarzy.kilogram ołowiu i na zlom.A tego jest mnustwo wykopałem parę i dałem sobie spokój.

Napisano
WCC41 to 11,43mm USA, czyli Thompson, lub Colt.
Te pierwsze fotki to mo¿e resztki jakiego¶ prymusa, kuchenki?

Pociski ołowiane to pasują na mauzer 1871 11mm. (lub Berdan)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 22:51 08-02-2005
Napisano
a czy ta duża" kulka ołowiana ma otwory na wylot?
jesli tak to może być ołowiany obciążnik od sieci rybackiej (sam znalazłem coś takiego na polu) ale okolice rz.Warty.
Napisano
sprawdź wymiary tego cuda z ołowianym pociskiem i biciem 430 sb.
jeżeli kryza ma średnicę 13,06 a łuska długość 53,72 to jest to 430 JDJ.innej 430 nie znalazłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie