Grzebiuszka Napisano 7 Luty 2005 Autor Napisano 7 Luty 2005 Witam. Dzisiaj o godz 19:25 na TVP3 w pasmie ogólnopolskim ma być film dokumentalny Bitwa o Wał Pomorski".Czy ktoś z forumowiczów miałby możliwość nagrania tego filmu na komputerze?do Administratora. Proszę o nie przerzucanie tego wątku do działu książka i film"Dzięki za wyrozumiałość.Grzebiuszka
czajna Napisano 8 Luty 2005 Napisano 8 Luty 2005 WitamOglądałem. Interesujący, szczególnie zaś biorąc pod uwagę, że to nowy film bo z 2005, a nie jakaś powtórka filmu z lat 80.
Boruta Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 Podobało mi się. Otóż nasi walczyli z 15 dywizją SS Letland. Było wspomniane o mordzie jeńców i o przerwaniu linii wroga w rejonie Diabelskiego ..., czy jak tam się to zwało. Gen Jruzelski wypowiadał się na temat waleczności oddziałów wroga. A ten co opowiadał, to miał fajną kolekcję białej broni, chyba miał kordzik Luftwaffe ;-).Pozdrawiam
walla Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 ten co opowiadal to general R.Dzipanow napisal tez ksiazke o przelamaniu walu pomorskiego przez 1awp zaklamana co prawda ale pisana w latach komunistycznych wiec nie ma sie co dziwic.
Grzebiuszka Napisano 10 Luty 2005 Autor Napisano 10 Luty 2005 no program ciekawy. Czy ktos może agrał" to w jakimś divx-ie i moze udostępnić?Grzebiuszka
ziomek11 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Witam!Ja także jestem zainteresowany obejrzeniem tego filmu, a tak na marginesie dobre opisy poszczególnych potyczek na wale" są w kniżce Wał Pomorski aut. Perzyk, Miniewicz no i w starej J. Nafalskiego pt. Pod sztandarem 4DP.Wał przełamała przede wszystkim 4DP na pł. od J. Dobre chłopaki doszli aż do szosy Wałcz-Koszalin i tam zostali odcięci od głównych sił.Mam fajny art., jak J. Sławiński chodzi z jednym z weteranów po latach, po tamtejszych okopach i znajduja wspólnie zakopany przez niego podajnik od ...chyba Maxima -tego juz nie pamietam-właśnie w czasie tego okrążenia...czyta się super.1DP brała udział w przełamaniu ale raczej sybolicznie poniewaz po walkach pod Podgajami z 15 Dyw.Gr.SS była słaba jak pióro dlatego też właśnie gł. cieżar spoczywał na 4DP.Pierwszym miejscem w którym przełamano Wał Pom. było Stare Osieczno-ruskie zastosowali ponoć fortel i wjechali na zaminowany most pancer IV, kiedy szkopy sie zorientowały o co biega ci zdązyli juz rozbic Paka 40...A co do Podgaj to są nieźle zryte...hehe
rob Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 No kurde, szkoda że wcześniej tu nie zajrzałem. Mogłem nagrać gdybym wiedział, bo nie oglądam TV. Jak ktoś nagrał to niech to zrzuci na kompa i wklei do Emule. Potem każdy sobie ściąnie. Ja mogę to zrobić, ale jak ktoś mi podeśle VHS bo jak napisałem nie oglądałem i nie nagrywałem. A co mówił Jaruzel? Był wtedy porucznikiem zwiadu, ponoć miał wtedy straszne fory u Popławskiego i stąd te szybkie awanse. Poza tym rzeczywiscie jego pułk czy jak tamsię nazywa to czym kierował miał niezłą reputację a i Jaruzela podwładni wspominali ciepło (może nie wolno było inaczej ... hi hi)
Monsun Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Witam,ja niestety też przegapiłem ten filmik, ale liczę na to, że jakiś dobry człowiek udostępni go w divixie. Mam prośbę do kolegi Ziomek11: Mógłbyś przesłać mi ten ciekawy artykył na moją skrzynkę mailową m.progress@vp.pl? Z góry serdeczne dzięki.PozdrawiamMonsun
wons Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Jakby ktoś miał ten filmik, niechaj da znać, z chęcią też bym go zobaczył. Mógłbym prosić o przesłanie mi też tego artykułu? grzes_z_polczyna@wp.pl pozdr. Młodszy z wonsóW
rob Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 dołączam się do prośby o artykulik - forresty@gazeta.pl
ziomek11 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Nie ma sprawy, tylko jest jeden problem, poniewaz obenie jest on u mojej matki w Pile...a ja mieszkam pod Warszawą!Ale postaram się pamiętać, gdyz przed wyprawami lubie sobie go poczytac... fragmenty z tego art. były w Archeologii Wojskowej /tak, była kiedys taka gazetka!/ chyba nr 1.Wons jesteś z Połczyna Zdroju?Przeslę Wam wszystkim...tylko musicie uzbroic się w cierpliwość!Pozdr.
bucka Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 dokument bardzo dobry, wrażenie psuło trochę zbyt częste wykorzystywanie filmu Petelskich Jarzębina Czerwona" zamiast originalnych ujęć kronik...
ziomek11 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Jarzebina czerwona" kiedy ogladałem ren film pierwszy raz miałem chyba z 6lat!Pozdr.
bucka Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Bardzo ciekawy był w filmie motyw kiedy gen. Dzipanow podał jako pozytywny skutek walk o przełamanie Wału Pomorskiego rozbicie łotweskiej 15 dywizji SS Letland - miało to być wyrównaie rachunków za mordowanie przez żołnierzy tej formacji ludności cywilnej Warszawy podczas Powstania; czy ktoś posiada informacje o tym czy jednostka ta została rzeczywiście rozbita przez 1 Armię WP? czy żołnierze tej formacji uczestniczyli jeszcze w jakiś walkach?pozdrawiam
bucka Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 http://wojsko-polskie.pl/wortal/document.php?id=2263Treściwy opis walk o przełamanie Wału Pomorskiego wrazz mapkami na stronie powyżejpozdrawiam
ziomek11 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Dzipanow chyba zartuje, albo ja nie znam historii 15-stka w Powstaniu?A co do rozbicia to zalezy kto co rozumie przez rozbicie...w walkach o Złotów, który był broniony przez jeden lub dwa bataliony Łotyszy (32 i 34 pgren SS) zgineła fura naszych z 11pp/4DP i komp. fizylierów.Na dużym placu lezały trupy w mundurach z oznakami SS.Nikomu nie chciało ssie liczyc zabitych, lecz orientacyjnie można przyjąć, ze było ih około 100"Nie wiem czy to można nazwac rozbiciem dywizji.11pp-straty 94 dead, 112 rannych. Nafalski podaje:straty nieprzyjaiela:230 zabitych, 120 rannych" niby za dziennikiem działań bojowych 4DP, tylko ciekaw jestem czy czasem nie upięszali chłopaki tej statystyki-obrońców poległo więcej niz szturmujących?heheŁoysze walczyli później pod Podgajami w ramach Kampfgruppe Scheibe, gdzie spalono żołnierzy z kom. Alfreda Sofki z 1DP,ale razem z nimi walczyli pancerniacy, lotnicy więc czy akutat tego dokonali sami ss-mani trudno powiedziec, gdzes w archiwum wojsk. powinny być zeznania Sofki, gdyz z tego co pamietam jako jeden z dwóch przezył ucieczke z tej stodoły w której icj trzymano. Łotysze walczyli później na Wale w okolicy Nadzrzyc, a później to poczytaj sobie Wał Pom. Perzyka i Williamsona Schutzstaffel Gwardia Adolfa Hitlera cyt....łotyszów, którzy poddali sie Rosjanom pod Neu Ruppin w wiekszosci rozstrzelano...dalej..."postawę ochotników Waffen SS mozna mierzycliczba nadanych im Krzyzy Ryc. Zelaznego Krzyza...w styczniu (za Podgaje i Złotów?!) otrzymali to odzn. Hauptscharfuhrer /tj. sierżant sztabowy / Robert Ancans i Hauptscharfuhrer Zanis AnsosPozdr.
ziomek11 Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Bucka polecam jednak przeczytanie książek i studiowanie map ta strona wg mnie to drobne nieporozumienie,a zdjecie ze zniszczonym schronem pamiętam z popdręczników historii z podstawówki...poczytaj Miniewicza Perzyka Wał Pomorski" b. dobra ksiażka no i stare pozycje z lat 70-tych i 80-tych troche kłamliwe, ale cały czas bardzo ciekawe.
wons Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Tak, całą ferajną jesteśmy z Połczyna Zdroju.Rejon Nadarzyc jest dosyć zniekształcony po pobycie tam wojsk radzieckich. Okopywali sie tam na każdym kroku, żeby sie nauczyć - taka dola sołdata. Niemniej jednak dziś wprowadza to trochę zamentu w trakcie poszukiwań.pozdr. Młodszy wonsY
maxikasek Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 A tak przy okazji:czytaliście artykuł w OH na temat walk pod Zdbicami z punktu widzenia obrońców. Na ile rzetelny to materiał?
grek Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 Jutro (13.04) godz. 15.00 TVP3 powtórka filmu (podaję za telegazetą).
Grzebiuszka Napisano 13 Luty 2005 Autor Napisano 13 Luty 2005 Był program ,widziałem ,ale ponawiam pytanie: czy ktoś nagrał to na PC-ta?czy moze udostepnic na jakims serwrze?z góry dzieki Grzebiuszka
rob Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Też widziałem, nie nagrałem i nie żałuje. Trochę słaby ten film. Jarzębina Czerwona to chyba na podstawi wspomnień z forsowania Nysy Łużyckiej a nie Wału. Jedynym pozytywem był wywiad z chor. Furgałą, z Podgajów. Dzipanow gadał jak polityczny LWP, Jaruzelski zdawkowo cos o Niemcach. Autor miał pół godziny na przedstawienie tego czego trudno w książkach znaleźć - życia frontowego które nie podległo medialnej cenzurze. A tu kilkunastusekundowa wypowiedź Szawary z batalionu piechoty (szturm Mirosławca, który i tak został potraktowany po macoszemu) Żastanawia mnie jeden fakt, Dlaczego Dzipanow twierdzi że Wał Pomorski kończył się na mIrosławcu? Przecież Wierzchowo, Borujsko czy Żabin odległe o pre km były bronione równie zaciekle i w literaturze zaliczane sa do linii Wału Pomorskiego. A ze nie było tam bunkrów itp, to rzeczywiście już inna sprawa.Ale dobrze że choć takie filmy nadawane są w TVP. Jak tylko zaczął się film walnęli pasek info, z Walentynkami , wyborami w Iraku itd. Zgroza.Zauważyłem że kawałki filmów archiwalnych pochodziły z Filmoteki NArodowej. Może ylko sygnaturkę taką miały o archiwalia z frontu są chyba w WFDiF. Ktoś ma może doświadczenia we współpracy z tymi tworami? Chyba łatwiej samemu zrobić coś rzeczowego , bo na film o Wale chyba nie ma już co liczyć.
wilhelm6 Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 Witam!Mylisz sie rob co do filmu. Jest on jak najbardziej o walkach na pomorzu (kończy sie chyba zdobyciem Kołobrzegu). Natomiast książka na podstawie" której powstał film rzeczywiście jest o forsowaniu Nysy Łużyckiej. Niestety w tej chwili nie pamiętam autora i tytułu książki (czytałem ją z 10 lat temu).pozdrawiamwilhelm6
rob Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 fronowe drogi - kotowicza. A ten film o Wale był autorstwa Wawera, tego od publicystyki historycznyj w TVP.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.