nww Napisano 5 Luty 2005 Autor Napisano 5 Luty 2005 przeczytałem ostatnio artykół o wyzwoleniu bydgoszczy,autor sugeruje w nim że na lini obronnej od Cierpic do Nakła były zbudowane stanowiska obronne tzw tobruki ,znam dosyć dobrze te linie i oprucz okopów i stanowisk ckm niewidziałem niczego innego (z wyjątkiem bunkrów koło Kruszyna ),może ktoś z was ma jakieś inne informacje na ten temat.
herring Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Teoretycznie może tam coś być - tzw. Rygiel Noteci, teoretycznie ciągnie się do Piły. W Cierpicach są na pewno schrony, może autor doszedł do wniosku że jeżeli na linii Cierpice - Nakło schrony są w Cierpicach, to sa na całej linii. Jakiego typu schrony widziałeś w Kruszynie?
nww Napisano 6 Luty 2005 Autor Napisano 6 Luty 2005 polskie przedwojenne jest w necie cała strona o tych bunkrach ze zdjęciami i podaną lokalizacją ,zresztą w galeri odkrywcy też są
herring Napisano 7 Luty 2005 Napisano 7 Luty 2005 W kontekście postu miałem nadzieję że znalazłeś niemieckie...... :-(
mech Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 Tobruki są między Cierpicami a Przyłubiem przed Dybowem. A jeżeli chodzi o niemieckie etony" to są między Rynarzewem a Zamościem.
Boruta Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 Wg mapki z ost. programu, to na Zamość nacierała 4 DP LWP.Pozdrawiam
Voucur Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 Owszem widziałem Tobruki w Dybowie ale sądząc po wykopkach i po relacjach nie były w ogóle obsadzone. Stan zachowania dosyć dobry.
Rso Napisano 13 Luty 2005 Napisano 13 Luty 2005 Witam. Te Tobruki w Dybowie chyba należały do lini obronych Torunia. Wogle w około Torunia zachowało się dużo tych stanowisk i są w dobrym stanie. Pozdrawiam.
sloma1 Napisano 15 Luty 2005 Napisano 15 Luty 2005 Linia obrony Torunia (tylko stała fortyfikacja):OtłoczynDybowoZamek BierzgłowskiŚwierczynkiOstaszewo?Nw.WieśBrzozówkaMoże jeszcze gdzieś ktoś cuś zauważył?Pozdrawiamsloma
Rso Napisano 16 Luty 2005 Napisano 16 Luty 2005 Witam. Co najmiej jeden Tobruk jest m. Łysomice zaraz za salonem Tojoty. Pozdrawiam.
sloma1 Napisano 16 Luty 2005 Napisano 16 Luty 2005 Dzięki Rso. To właśnie Ostaszewo". Podobno jest więcej tego w okolicy ale ponoć część miejscowi zasypali na polach.
żeton Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 A mógłbyś wstawić fotki pozostałych z Otłoczyna?
Lewarek Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 Skoro już mówimy o Tobrukach z okolic Bydgoszczy i Torunia to nie zapominajmy o tych spod Chełmnahttp://fortyfikacjechelmna.republika.pl/mapa.htmByłem wczoraj w Watorowie i Kiełpie ale schrony znajdują sie gleboko na polach wiec są trudnosci z ich znalezieniemNa zdjeciu z Geoportala mozna je łatwo namierzyć ;]
Lewarek Napisano 9 Wrzesień 2007 Napisano 9 Wrzesień 2007 Między Świerczynkami a Różankowem (droga nr 553) jest kilka Ringstandów 58c, na zdjęciu jeden z nich
tatar Napisano 28 Lipiec 2011 Napisano 28 Lipiec 2011 Mapka przedstawiająca, przebieg linii fortyfikacyjnych opasujących Bydgoszcz.Z moich informacji,najbardziej rozwinięta była,pod Nową Wsią Wielką.Do dzisiaj jest tam linia okopów,z gniazdami broni maszynowej i pozostałości bunkrów ziemnych.W miejscowości Januszkowo,pozostałości rowu przeciw czołgowego.W latach 80 były jeszcze betonowe zapory przy drodze Bydgoszcz Inowrocław,niestety zniszczone przy poszerzaniu drogi.Linia obrony Niemieckiej,atakowana była przez Rosjan w dwóch miejscach.W NWW i Dziemionnie,oraz Nowa Wioska Dąbrowy Wielkie(badania w terenie)Na odcinku od Rojewic do Olimpina na pewno żadnych Tobruków nie ma.W miejscowości Jakubowo ok 1 km za liniami obrony,znajduję się stanowisko artylerii,na 5-6 dział.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.