Barnaba Napisano 18 Luty 2005 Share Napisano 18 Luty 2005 tomko dobry pomysł ale czy warto się dekonspirować? Ja wiem jedno - Państwu to ja mogę oddać - część tego co wczoraj zjadłem. Na bank jak coś trafię to oddam, ale antykwariuszowi najlepiej zza Odry. a dyplomy to już mam - z podstawówki z SKS-u.darz gruntBarNabaaus Dt.Eylau Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Netcom Napisano 18 Luty 2005 Share Napisano 18 Luty 2005 25 miedzianych chińskich monet wykopał wczoraj..."Miedziaki oddał, a złote i srebrne sobie zostawił, cwaniaczek!:)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorp Napisano 19 Luty 2005 Share Napisano 19 Luty 2005 Dzis znowu o tej sprawie.. http://www.glosszczecinski.com.pl/Moze gdyby prasa w Polsce odpowiednio naglosnila takie przypadki to ktos by poszedl do rozum do glowy i cos pomajstrowal w tej ustawie? Mam nadzije, ze pierwszy bedzie Odkrywca. Bo to powinno nalezec do obowiazkow tego rodzaju pisma! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piorp Napisano 19 Luty 2005 Share Napisano 19 Luty 2005 Warto poczytac co o calej sprawie sadza zwykli ludzie, ktorzy nie maja na codzien do czynienia z poszukiwaczami. To bardzo budujace, bo sie okazuje ze spoleczenstwo jansno okresla sie po jednej stronie! Jak widac sojusznikow POSZUKIWACZ nie ma tylko wsrod swoich, ale caly NAROD jest z nim! Link:http://www.swinoujscie.com.pl/index.php3?send=info&info=news&id=3887&PHPSESSID=655851378a351e2d82f85160d95e9af7#komentarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandi Napisano 1 Lipiec 2005 Share Napisano 1 Lipiec 2005 Niestety, nasze państwo nie ma za grosz szacunku do obywateli, więc obywatele nie muszą mieć szacunku dla państwa !!- więc lepiej nie oddawajcie(i nie chwalcie się cenniejszymi rzeczami) znalezionych rzeczy, zawsze będziecie mieli kłopoty z tego powodu, i nie będzie tłumaczenia że ależy się znaleźne!", prawo stanowią urzędnicy państwowi i zawsze zinterpretują je tak, że my będziemy winni!, a im więcej będziemy się stawiali tym większa kara nas spotka!Również w kwestii broni, nie jest ważne czy lufa jest przewiercona czy nie , czy fant leżał w ziemi czy nie, zawsze jest to broń, i dla tajnego smutasa zawsze bedziecie przestępcą!Wszystko wam zabiorą, zrobią głośno w TV, że znaleźli arsenał"i że współpracujecie z mafią!!!Miałem już takie przypadki, i nic nie zrobicie na swoja korzyść, wasze szczęście że nie pójdziecie siedzieć !Smutasy kontrolują każdą stronę internetową na temat broni , i innych znalezisk wszelkie fora i portale handlowe z Allegro włącznie, więc uważajcie na to co pokazujecie i czym się chwalicie!Pozdrowienia dla pani konserwator.ps. może by tak skończyć wreszcie z tym po-komunistycznym betonem prawnym!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liberator Napisano 3 Lipiec 2005 Share Napisano 3 Lipiec 2005 Panowie! Róbmy swoje po prostu róbmy swoje!A tak wogóle ciekawe czy jakiemuś urzędasowi konserwatorkiemu czy muzealnemu chciałoby się zapindalać po lesie od białego świtu z piszczałką i saperką i to za free!A w muzealnych magazynach i tak zalega ponad 90% eksponatów i na co to komu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 3 Lipiec 2005 Share Napisano 3 Lipiec 2005 Kurews... kraj jeb... to wszyst... zero szacunku dla nas zero praw jesteśmy gorzej jak przestępcy, polska była jest i będzie krajem ludzi zniewolonych i krajem złodzieji na stołkach przy korycie. Może pani konserwator jest wku... że nie sprzeda tych monet na czarnym rynku bo jak kukułka kukała tej wiosny czarny rynek archeologiczny jest rzeczywistością, może by teraz po korupcji i sprzedaży meczów na stadionach wziąźć się za urzedy i instytucje zajmujące się ochroną zabytków:)))... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 3 Lipiec 2005 Share Napisano 3 Lipiec 2005 Trochę mnie poniosło, jak kogoś obraziłem to przepraszam,a może...a idę spać jutro do pracy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 3 Lipiec 2005 Share Napisano 3 Lipiec 2005 k-szela moim zdaniem wręcz odwrotnie , ten proceder , jest tak ogromny w srodowisku archeologów, ze nadawał by sie na kilkudziesiecio odcinkowy serial dokumentalny, albo co lepsze jakis cykl w któryms z programów tv, w których to porusza sie bulwersujące ludzi sprawy.Warto także zeby sami panowie od niebieskich ptaków sie zaintersowali ta sprawa , a nie tylko czychali na tym czy innym forum na nikomu nie wadzacych poszukiwaczy.Panowie pomyślcie tylko jak wam skocza statystyki, zupełnie jak w PRL :D Już widze te nagłówki policja polska zwiekszyła wykrywalność handlu przedmiotami pochadzacymi ze stanowisk archeologicznych o 380% normy i co za prestiż , i uznanie :DDDpozdro pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 4 Lipiec 2005 Share Napisano 4 Lipiec 2005 To że tak jest to wszyscy dobrze wiemy:)) ,ale poniosło mnie co do pani konserwator która sie czepia bogu ducha winnego uczciwego hobbysty amatora. Najlepsze jest to że w muzeach jest bez zmian to co było na ekspozucjach kilka lat temu jest nadal,a reszta gdzieś leży w magazynach,a może już jej tam nie ma????:))) może jakiś słabo opłacany przez państwo nasze kochane" pracownik jednego lub drugiego muzeum chciał sobie dorobić i zanim się połapią w tym że czegoś brakuje to będzie na emeryturze lub na wiecznym spoczynku, a kasa zawsze się przyda:))wszyscy się dorabiają czemu nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandi Napisano 5 Lipiec 2005 Share Napisano 5 Lipiec 2005 To co pisze k-szela- Przypomina mi znana komedję, poszukiwany -poszukiwana",i obraz który w tym filmie zaginął, ale do rzeczy - jeżeli znajdę zardzewiały hełm poniemiecki i zaniosę go do muzeum to jak myślicie co z nim zrobią?albo zardzewiały bagnet?Panowie , tam maja nówki chełmy, bagnety, karabiny i wyżucą wasze fanty do smieci, albo puszczą na aukcji za pare groszy a was pod sąd polowy i na rozstrzelanie bo popełniacie wielkie przestępstwo.Pol - masz rację najlepiej łapać poszukiwaczy, kolekcjonerów broni i stare babcie z wnukami przechodzące przez tory- bo od nich nie dostanie się po łbie i wykrywalność przestępstw się zwiększy, tylko jak terroryści z pod znaku żuka i palnika" tną tory kolejowe na metrowe odcinki to panowie niebiescy nie pojadą ich łapać bo od nich już można oberwać !!a po co się narażać prawda?Jak złomiarze wykoleili pociąg na lini Radom -Warszawa to w ciągu 4 godzin wszystko ucichło w TV i radio, i nie było sprawy!!, ale jak znajdą dwa zgnite mauzery w jakiejś wsi czy bloku w mieście to cała wieś mogła wylecieć w powietrze" albo musiano(pisownia dosłowna) ewakuować całe osiedle i pół miasta bo w mieszkaniu mogły znajdować się materiały wybuchowe".Tak więc MY jesteśmy największym zagrożeniem w tym chorym kraju, ale ja się nie poddałem jeszcze i dalej szukam tyle tylko że jakoś ic nie mogę znaleść"Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 5 Lipiec 2005 Share Napisano 5 Lipiec 2005 Nie to nie jest obraz z komedi Bareji Staśka to jest rzeczywistość jaka nas otacza w kraju odwiecznej paranoi niestety i to będzie moja ostatnia odpowiedź w tej sprawie szkoda słow Panie i Panowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
getton Napisano 2 Marzec 2006 Share Napisano 2 Marzec 2006 No dobra...Jest jak jest...Sezon sie rozpoczyna niedługo i...przykładowo wpada na mnie straż leśna, albo inni mundurowi...Co wtedy mówicie tzrymając wykrywkę w ręce, albo co gorsza wykopawszy juz niezły dołek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy ss Napisano 2 Marzec 2006 Share Napisano 2 Marzec 2006 ja ja w tamtym roku bylem na poszukiwaniach i spotkalem strasz lesna, to zaczeli cos tam gadac a na koncu dali mi jeszcze namiary na transzeje:) hehe normalnie zycie jak w Madrycie, no prawie bo te transzeje sa calkowicie puste:/pzdr.Dawid:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HERWOLF Napisano 2 Marzec 2006 Share Napisano 2 Marzec 2006 GETTON prawde i tylko prawde po co z kogoś robić idiote skoro wszystko widać jak na dłoni w 95% są zwykłymi znudzonymi pracą ludźmi i traktują nas jako ciekawostke no inna sprawa jak trafisz na służbiste wtedy to już tylko szybkie nogi hehe pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
getton Napisano 2 Marzec 2006 Share Napisano 2 Marzec 2006 No fajnie HERWOLF. Też tak pomyslałem, ale:Prawda 1- kopie bo kolekcjonuje...Prawda 2- kopie i j.w. oddam do MuzeumPrawda 3- kopie żeby inni mnie nie ubiegli...A może inna prawda?Pierwsze pytanie w historii o prawdę:A co to jest prawda"- Poncjusz Piłat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasza13 Napisano 4 Marzec 2006 Share Napisano 4 Marzec 2006 A MOIM ZDANIEM KONSERWATORZY WRAZ ZTYM CAŁYM SWOIM ZOO TO BANDA SZUMOWIN I ZŁODZIEI TO ONI SĄ NAJWIEKSZĄ MAFIĄ ŻADEN Z NICH NAWET NIE WIE ILE WNOSIMY W POSZERZANIE WIEDZY O ZAMIERZCHŁYCH EPOKACH ALE JAK SĄ TACY PAZERNI TO DAĆ IM ŁOPATY I WYPIER... DO LASU TO ZAŁOŻE SIĘ ŻE WIĘCEJ BY WYKOPALI I ZAROBILI WOŻĄC WORKAMI KAPSLE OD WÓDKI NA SKUP ZŁOMU NIŻ POWAŻNEJ HISTORI Z GLEBY HWDKZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolek30 Napisano 5 Marzec 2006 Share Napisano 5 Marzec 2006 do suchy ss, zgadza się czasami można trafić na normalnych ludzi. sam miałem w zeszłym roku najmilszą wyprawę w swoim życiu. pojechaliśmy z kolegą kopać niedaleko naszego miasta i ....? dzieńdobry straż leśna itd... ja z wykrywą koleś kopie dołek acha , leżymy!!! jak zobaczyli, że zdjęliśmy mech na gazete a piach sypiemy na worek (zawsze robimy tak żeby nie było śladu po nas), postali z nami kolega wykopał parę łusek, trochę pieniążków. Atmosfera się rozluźniła. Zawsze zabieramy ze sobą piersióweczkę na wypady, łatwiej się chodzi, strzeliliśmy po łyczku oglądnęli wykop, oddali, chwilę pogadaliśmy i wszystko było ok. Normalni cywilizowani ludzie. Ale są też odstępstwa od reguły. Trafi się taki skurw... co łeb sobie rozpieprzy o gałęzie a gonić cię będzie przez pół lasu. Przecież do cholery nie po to kopiemy w lesie, żeby robić komuś na złość. A normalny kopacz zawsze zasypuje po sobie dołki. I to jest chyba taki paradoks poszukiwaczy, że tak samo jak straż leśna są dobrzy kopacze i ci żli. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j570 Napisano 5 Marzec 2006 Share Napisano 5 Marzec 2006 Były wojewódzki konserwator zabytków woj. Kujawsko Pomorskie poszedł siedzieć za łapówki które brał za to że przymykał oko na niszczenie zabytków.Jakiś profesor z Krakowa kradł i sprzedawał całkiem niedawno bardzo cenne i zabytkowe woluminy. Biorąc pod uwagę fakt że bardzo trudno jest złapać w tej branży złodzieja można się domyślać że jest to wierzchołek góry lodowej. Ustawa o ochronie zabytków była pisana po to aby odwrócić uwagę od archeologów i muzealników - złodziei zabytków i ścigać hobbystów z wykrywaczami.Im więcej my znajdziemy oni tym mniej oni będą mogli ukraść i to ich boli.Dlatego reakcja na znalezienie i oddanie chińskich monet nie mogła być inna!!!!PUNKT 1 USTAWY POWINIEN BRZMIEĆ.Zarządza się natychmiastowe przeszukanie mieszkań i posiadłości u archeologów i wszelkiej maści pracowników muzeów i konserwatorów zabytków i ich rodzin. Dodatkowo lustruje się ich majątki.Jestem pewien że za odzyskane skradzione na wykopaliskach,w muzeach i w innych okolicznościach zabytkioraz nieudokumentowany majątek moglibyśmy zrobić wiele pożytwcznych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rutek Napisano 6 Marzec 2006 Share Napisano 6 Marzec 2006 cześć wam.jestem nowy nabyłem piszczałkę,i teraz po przeczytaniu tego tekstu mam pewność co zrobię,jak coś znajdę.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
getton Napisano 6 Marzec 2006 Share Napisano 6 Marzec 2006 No to rutek zapodawaj swoją taktykę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rutek Napisano 6 Marzec 2006 Share Napisano 6 Marzec 2006 siedzieć cicho i kopać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
getton Napisano 6 Marzec 2006 Share Napisano 6 Marzec 2006 Uważaj żebyś do Szwecji się nie przekopał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 6 Marzec 2006 Share Napisano 6 Marzec 2006 Panowie a może by tak zebrać ludzi ze wszystkich for internetowych i wystosować wniosek obywatelski do naszych szanownych P-osłów. Przedstawić im nasze racje rozważyć wszelkie za i przeciw, jeśli sami się za to nie weźmiemy bądź jeśli nie nagłośnimy sprawy nic się nie zmieni ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berdan Napisano 6 Marzec 2006 Share Napisano 6 Marzec 2006 Panowie, przecież to co piszecie to lustrzane odbicie podejscia profesjonalistów" do nas!Szukam od ośmiu lat nie wyobrażam sobie życia bez tego hobby...Ale w tym środowisku istnieją poszukiwacze którzy w sobotę kopią aby w niedzielę mieć co połozyć na bazarowej gazetce" i sprzedać.Nie twierdzę,że wszystkim, ale często jest im obojętne jak pozyskali fant.Kopanie na stanowiskach archeologicznych, cmentarzyskach także się dzieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.