Skocz do zawartości
  • 0

Znakowanie bagnetów austryjackich w WP

Boruta

Pytanie

Napisano
Czy można jakoś rozpoznać te bagnety, czy były wersje z półokrągłym zbroczem? Czy np. taki numer: 2774 bity na jelcu, jak w polskich, może oznaczać, że to polski bagnet?
Może w poniedziałem zapodam skana.
Pozdrawiam

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM . Zbrocze nie ma znaczenia ( widzalem i z plaskim ) . Na progu glowni powinien byc skrot wytworni krakowskiej ( Zb .Kr lub Kr ) oraz orzelek ( ale nie zawsze). Co do numeracji to rzeczywiscie byly numery 4 cyfrowe ,ale ja widzalem ze znakiem kontroli KO" i dopiero numer.Ale to chyba dotyczy tylko bagnetow skladanych w krakowie,bo Ja osobiscie mam remontowanego austryjaka (zostaly usuniete znaki pulkowe,i firmowe ,a na nich umieszczono Zb Kr . POZDRAWIAM
Napisano
Dziękuję, jest to wykop, który kupiłem za 5 zł od znajomego, więc nie widać na nim za dużo. W zasadzie to tylko numer i z tyłu OEWG. Bić pułkowych też nie widać. Nigdy jeszcze nie widziałem austryjaka tak znakowanego jak opisujesz. Postaram się wrzucić skana swojego w poniedziałek, może go jeszcze lepiej oczyszczę, to coś wyjdzie.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie