Skocz do zawartości

kurtka zimowa wh

Rekomendowane odpowiedzi

witam
posiadam owa kurteczke, o producencie moze nie bede wspominal. zreszta u wszystkich pewnie jest to samo. a chodzi o to ze zimowe" to one sa tylko z nazwy. wczoraj mialem okazje pobiegac troche po lesie, taka mini rekonstrukcja. przez kurteczki to wiaterek spokojnie przenika poza tym bylem mokry jak kura - material nasiaka bardzo woda(nie dosc ze mokro to sie robi o wiele ciezsza). wspomne jeszcze ze warunki nie byly zadne tam ekstremalne, po prostu troche sniegu.
a jak sie ksztaltuja ceny owych zimowek" od 600 do nawet 750 zl!!! pytam sie za co??? za taka kase mozna by sie przylozyc chyba i dac lepszy material.

ale wlasciwie to ja juz dziekuje, postanowilem ze sam sobie to uszyje(tzn dam swojemu krawcowi). ma moze ktos doswiadczenie w tym kierunku? jakis schemat krawiecki" takiej kurtki??

Przepis jest prosty: 2 szare zelty policyjne powojenne lub 2 zelty szwajcarskie w splintera, 3 metry białego płutna i 3 metry ocieplenia pikowanego (dostępne w pasmanteriach i dobrych sklepach z tkaninami, dobry krawiec i kurtka na wzór. Kurtke masz wiec dobry krawiec napewno ją skopiuje i uszyje porzadną ciepła i nieprzemakalną.

P.S. Ta firma z ktorej są te kurtki to Mil-Tec by Sturm i ich sena katalogowa to ok 350 złotych a dopiero polscy sprzedawcy windują ją dwukrotnie.

o rany, nareszcie jakiś normalny temat na tym forum :)

to mówisz, megakura, że to taka ściema? qrczę, sam sobie chciałem taką kupić :/
jeśli to od frankowskiego, to się w sumie nie dziwię, że namaka... oni to raczej szyją sami, pewnie z tego samego płócienka, co całą resztę - zero jakiegokolwiek impregnowania.
no i właśnie, samoróba po zimowej stronie też musiałaby mieć impregnowany materiał, przy zwykłym płótnie będzie to samo.

a propos zimy - jakieś pomysły na mantel lw? (poza importem ze stanów ;)

co do materialu bialego raczej nie bede sie piescil, sprobuje cos ze sztucznosci.cos nieprzemakalnego moze goretex, najwazniejsze by sie nie swiecilo"
co do firmy - nie jest to frankowski, ale inna duza poznanska fabryczka:)
ale tak jak pisalem wczesniej, pewnie wszedzie jest ta sama lipa! po prostu trzaskaja na nas kasiore, a te wdzianka to tylko do filmowki sie nadaja.
to tez zreszta temat na inny watek:
ile guzikow ci odpadlo z twojej nowej kurtki/bluzy?"
w moim przypadku rekord to 5 w 20 minut:)))

p.s. jak zrobie kurtke to wstawie fote

No nie wiem czy urzycie czegoś sztucznego to dobry pomysł. Kurtkę i tak się nosi na bialej stronie tylko przy śniegu a już przy roztopach szarqa strona jest ok. Proponowałbym kawałek płutna o sporej gramaturze dobrze zaimpregnowanego gdyż jestem zwolennikiem szycia z materiałów takich jak w epoce a pozatym goretx dziala tylko w kombinacji z polarteciem i bielizną z termopilu. To tak samo jakby z polaru szyc mundury sukienne.... bleeeeeeee

jak zwykle uczciwemu czlekowi wiatr w oczy. oczywiscie nigdzie w moim miescie nie moge dostac biala impregnowna bawelne(jedna pani oferowala mi elane:)

moze ktos wie gdzie cos takiego mozna dostac?
kloss

• 6 months later...

udalo sie!! po wielu miesiacach oczekwiania , wkoncu ja mam :)
koszty dwie celty szwajcarskie 180, bialy material 40 i koszty robocizny krawcA...250!!! kurka tu dalem d... nastepnym razem znajde tanszego. daje razem 470, to i tak taniej niz oferta profesjonalnych" firm, a jakosc jest bezkonkurencyjna. cieplutko , wygodnie - sprawdzana na motocyklu w czasie ulewnego deszczu. niestety z powodu niemoznosci dostania bialej bawelny impregnowanej kurta po jakims czasie przemaka, celta tez nie trzyma. mimo wszystko i tak jestem bardzo zadowolony.

mam juz pomysl na nastepna - kurtka starego typu, zielona.
mozna zrobic z zielonych celt szwedzkich, dostepnych na allegro. sprawdzilem je i sa w 100% nieprzemakalne,
wyjda jeszcze tanie niz szwajcarskie

pozdro kloss

Kurcze... Fajna kurteczka! Też mi się marzy taka tyle że zielona. Myśle że materiały sa do zdobycia (czy kolor celty odpowiada kolorowi jaki winna mieć kurteczka??)

Problem pojawia się z uszyciem :-( Gdzie zdobyć krój?? Skąd krawiec ma wiedzieć jak to uszyć?

Pozdrawiam!!

P.S. Nie siedze w reeneactingu stąd głupie może dla nie których pytania...

kiedys kupilem taka kurtke w hero, takze mialem wzor dla krawca :) . chcialem nowa gdyz wkrotce zaczelo mi byc w niej ciasno , a poza tym jakosc tych kurtek jest do d...

tak jaj wczesniej pisalem celty szwedzkie(nie bede podawal konkretnego linku bo mnie wywala:) sa na allegro, w cenie 30-40 zl. kolor maja zgnily zielony mysle ze w 75% odpowiadaja orginalnemu. sa nieprzemakalne, stan fabryczny.

o nikwax tez slyszalem ale ponoc impregnuje material juz wczesniej impregnowany, takiego zwyklego juz nie. poza tym boje sie tego prac gdyz juz mam bardzo zle doswiadczenia z kamo po takim praniu.

aha chopaki szyjcie kurtki z duzym naddatkiem, o 10-20%wieksze o swoich rozmiarow, mozn wtedy spokojnie ubrac sie w cebulke.

• 3 weeks later...
  • 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie