Skocz do zawartości
  • 0

Polonik(XIX w) na eBay

SLAW 100

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam!!
symbolika ewidentnie powstania styczniowego i nie kojarzy mi się z niczym innym.Powstańcy mogli wykonywać u grawera dowolne symbole i wielu bogatszych to robiło. Przykładem są klamry od pasów zgromadzone w muzeach, wiele tych jubilerskich klamer miało portert Kościuszki ,ale wyszczególniony symbol należy uznać za charakterystyczny dla powstania styczniowego. Moje zdziwienie budzi faktura tego znaku, ale tu było wiele możliwości.
Yasioo
Napisano
witam!!
czy ktoś byłby tak miły i rozwinął temat symboli na mundurach weteranów powstania styczniowego. Wiem o dacie 1863 umieszczanej na pagonach mundurów weteranów. Ale ta teoria o weteranie jest raczej bez sensu.Jescze jeden trop to to że nie mogąc zidentyfikować dziwnego guzika zapytałem się o to zaprzyjażnonego kolekcjonera który stwierdził że jakiś mitoman mógł wybić guzik na zamówienie.
Yasioo
Napisano
Ja natomiast sądze że jest to wyrób ( o ile to jest z epoki )po powstaniowy, zrobiony na emigracji .Zwróć uwagę na wykonanie tego , bardzo ładna dokładna robota i do tego bita i złocona .
Co do symboliki weteranów : Do czapek (rogatywek) przymocowany był orzełek wz19 z data 1863 w tarczy amazonek.
Slaw 100
Napisano

Na fotce z roku 1930 widać że weteran nie ma na pagonach daty 1863, możliwe że pod koniec lat 30 zostało coś takiego wprowadzone do ich umudurowania ( tylko ilu ich jesczez wtedy żyło 50- 100? )

Napisano
witam!!
to ciekawe z tym orłem z datą 1863, jeśli ma kolega fotkę to będę ciekaw go zobaczyć.O oznaczeniu na pagonach mówię bo oprócz zdjęć widzialem w kolekcji znajomego takie oznaczenie od pagonów - data 1863 linia z góry i linia z dołu.Był ciekawy artykuł w Polityce o weteranach powstania styczniowego z dobrymi zdjęciami, tylko zaginął gdzieś. Temat bardzo mnie interesuje, na wiosnę chcę podjąć poszukiwania terenowe w związku z bitwami powstania.
Yasioo
Napisano
Symbole charakterystyczne dla okresu powstania styczniowego: Orzeł, Pogoń i Archanioł Gabriel ale trudno powiedzieć jaki to okres. Wrzuć może link do aukcji, może coś o tym emblemacie jest w opisie.
Napisano
W opisie jest że z okresu WW I , widać po zaczepach żę raczj do czapki tylko ja w żadnych katalogach oraz na fotkach nie widziałem tego.
link : http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=13975&item=6504695436&rd=1
Najbardziej prawdopodobne że to z okresu powstania styczniowego ale ...
Slaw 100

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie