ZOCIK Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 Witam!wpadła mi dziś do rąk Polityka". jest tam bardzo ciekawy artykuł poświęcony 17 stycznia 1945 (wiadomo). Polecam ze względu na sporą ilość starych zdjęć i ciekawe podejście do tematu (porównanie stolicy przed wojną i 17 stycznia). Nie jestem fachowcem w tym temacie, więc co do prawdy historycznej się nie wypowiadam, ale zdjęcia są naprawdę ciekawe.PozdrZocik
M-i Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 Co sądzicie o 17 stycznia 1945 r.Było wyzwolenie Warszawy czy nie?
fanatyk6 Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 no pewnie że było wyzwolenie ... gruzów. a niemiaszki i tak się wycofali wcześniej
Kopi Napisano 17 Styczeń 2006 Napisano 17 Styczeń 2006 Witam.Tak, nie nagłaśnia się jak za komuny wyzwolenia Warszawy z łap okupanta. Nie ma się czym chwalić. O dwa miesiące za późno. Chwały to LWP nie dodało to wyzwolenie".PozdrawiamKopi
whatfor Napisano 17 Styczeń 2006 Napisano 17 Styczeń 2006 Kopi, wydaje mi się, że to jednak nastąpiło o jakieś 5 miesięcy za późno...
Darek419 Napisano 17 Styczeń 2006 Napisano 17 Styczeń 2006 Ewentualnie Panowie można powiedzieć że Powstanie wybuchło 5 tygodni za wcześnie,a wyzwolenie"było tego dalszą konsekwęncją.pozdro Darek.
satron1200 Napisano 17 Styczeń 2006 Napisano 17 Styczeń 2006 Ciężko mówić o wyzwoleniu z punktu widzenia politycznego,należy pamiętać o tym ,że 17 stycznia ,w e gruzy"zaczeło wracać życie .Przede wszystkim ,należy pamiętać o żołnierzach LWP ,którzy poświęcili swoje życie nie za Stalina ,tylko za wyzwolenie Polski i Warszawy ,na przyczółkach podzczas Powstania Warszawskiego i wyzwalaniu Warszawy w styczniu 1945.
yorik Napisano 17 Styczeń 2006 Napisano 17 Styczeń 2006 Satron masz rację ale pamiętaj też o tych, którzy wracając na mogiły swoich rodzin i kolegów juz wtedy byli aresztowywani np. przy moście. To sprawy znane i przykre.
Kopi Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Witam.Ja przecież nie mam pretensji do żołnierzy LWP. Mówię, że ogólnie chwały im nie przysporzyło. A, że to wina sowietów, że historia się tak potoczyła to wiadoma sprawa. Im to było bardzo na rękę. Podejrzewam, że gdyny nie wybuchło Powstanie a Warszawa została zamieniona w twierdzę (a podejrzewam, że na 99% by tak było) to ruscy by ją i tak zrównali z ziemią, ot tak, żeby najbardziej buntownicze miasto przestało istnieć.PozdrawiamKopi
Kopi Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Witam.Dla mnie LWP.WP było na zachodzie pod rozkazami Rządu Polskiego na wychodztwie. PozdrawiamKopi
whatfor Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 korbaczewski, 21.VII.1944 r. KRN wydała Dekret o utworzeniu ludowego Wojska Polskiego.
a.korbaczewski Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 i tu bym właśnie chciał polemizować na temat (L)WP
a.korbaczewski Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Polacy w kraju i na emigracji!Polacy w niewoli niemieckiej!Rodacy!Wybiła godzina wyzwolenia. Armia Polska obok Armii Czerwonej przekroczyła Bug. Żołnierz polski bije się na naszej ziemi ojczystej. Nad umęczoną Polską powiały znów biało – czerwone sztandary. Naród polski wita żołnierza Armii Ludowej, zjednoczonego z żołnierzem Armii Polskiej....Zjednoczeni ku chwale Ojczyzny w jednym Wojsku Polskim ........gdy sojusznicza Armia Czerwona i wraz z nią Wojsko Polskie wypędzają okupanta z Kraju........zapoczątkowane przez braterstwo broni Wojska Polskiego z Armią Czerwoną....... Niech żyje zjednoczone Wojsko Polskie, walczące o wolność Polski....chyba że chodzi o inny akt prawny to wtedy proszę pokornie o naukę.
Kopi Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Witam.He he he, agitki i bełkot czerwonych. Tylko, że PKWN bezprawnie przejął władzę i zawiazał niby WP oraz zawarł sojusz z Armią Czerwoną. Legalne władze RP były w Londynie a legalnymi siłmi zbrojnymi Rzeczypospolitej były Polskie Siły Zbrojne pod dowództwem Naczelnego Wodza i w skład nich wchodziły oddziały WP na wychodztwie oraz żołnierze Armii Krajowej (wraz z organizacjami zscalonymi z AK).PKWN za pomocą NKWD-owskiego terroru uzurpował sobie władzę w Rzeczpospolitą i wcielił do niby Wojska Polskiego promoskiewską AL.Ból w tym, że Rząd na wychodztwie oraz żołnierze Polskich Sił Zbrojnych zostali sprzedani czerwonym.PozdrawiamKopi
a.korbaczewski Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 nie przecze i nie twierdzę za razem...ale fakt jest taki że oficjalnie nazywało się to WP a nie LWP, nawet jeśli ktoś chciałby nazywać to CSM (Czerwonymi Sługusami Moskwy) lub jeszcze ładniej.
Boruta Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Może i tak, ale okrelenie LWP wrosło i byo często gęsto używane oficjalnie.Pozdrawiam
a.korbaczewski Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 tak wrosło jak że: ...na Tygrysy mamy Visy
whatfor Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 korbaczewski, Ty przepisałeś jakąś ulotkę :) a mi chodziło o akt prawny: Dz.U.RP Nr 1, poz.2.Oczywiście nie mam w domu tego Dziennika Ustaw - znlazłem jedynie ten odnośnik w oficjalnej historii LWP 1943-45.
a.korbaczewski Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 chętnie bym przeczytał to w DzU a nie w ulotce albo historii LWP a.k.a. WP i jesli jest LWP to już nie bedę pisał że nie jest. A co jest na okładce książeczki wojskowej? albo co jest w konstytucjach Małej i następnych?Moim źródłem jest ta stronka ale się nie upieram, że mam rację http://www.polskaludowa.com/.
a.korbaczewski Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 tamten tekst o WP nazywa się Załącznik do Dz.U. z 1944 r. nr l, więc moze i jest LWP.
whatfor Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Moim źródłem o książeczce wojskowej, jest... uwaga...Moja własna książeczka wojskowa! Na jej okładce jest napis [cytuję]: Książeczka Wojskowa" [koniec cytatu].
a.korbaczewski Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 no dobra a sa jakieś pieczątki okrągłe z napisami WP lub LWP?.A skąd ten Dz.U. mozna pobrać (Do Bibloteki Narodowej nie idę bo pada). Jak ktoś ma to może niech oświeci mnie. Wszędzie w sieci jest tylkoMANIFEST POLSKIEGO KOMITETU WYZWOLENIA NARODOWEGO(Załącznik do Dz.U. z 1944 r. nr l)
a.korbaczewski Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Na klasycznym plakacie na którym jest Manifest PKWN na dole są 2 dekrety KRN i postanowienie. Mogą one wnieść nieco do sprawy. Dekret KRN o przejęciu zwierzchnictwa nad armią polską w zsrr i o scalaniu armii ludowej i armii polskiej w zsrr w jednolite wojsko polskie.Postanowienie KRN o powołaniu naczelnego dowództwa wojsk polskich.Jeśli dobrze przeczytałem z obrazka http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/PKWN_Manifest.jpg
Mateusz F Napisano 18 Styczeń 2006 Napisano 18 Styczeń 2006 Szacunek dla żołnierzy Wojska Polskiego z I i II Armii trzeba mieć. Nie chcę byc nadmiernie patetyczny, ale Oni szli pod polskim sztandarem i ginęli za Polskę, a fakt, że duża część średniej i wyższej kadry oficerskiej z Polską i Polakami nie miała wiele wspólnego, nie zmienia wartości ich żołnierskeij ofiary. Ostatnio rozmawiałem z jednym z weteranów, i uważam, że nasze oddziały na froncie wschodnim są niedocenione. Wielu z nich przeszło piekło Syberii, tak naprawdę więcej ucierpiało od sowietów niż okupanta hitlerowskiego. To było trudne - nagle kat staje się sojusznikiem. Jak powiedział sam weteran, on nie potrafił nienawidzieć Niemców aż do czasu, gdy zobaczył ruiny polskich miast. Co do Warszawy - Kościuszkowcy bez większego wsparcia artyleryjskiego przeprawili się do powstańców na zachodni brzeg Wisły tracąc w kilka dni jeśli dobrze pamiętam 3000 żołnierzy. Prawda była taka, że nic nie mogli zrobić bez pomocy sowietów. W samych walkach z resztkami niemieckich jednostek 17. stycznia WP straciło około 250 żolnierzy, nie było więc to tylko wejście w ruiny, lecz walka. Pozdrowienia!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.