Skocz do zawartości

Himmler w Łodzi.

IRONRAT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Grzebiąc na sieci wpadłem na takie zdjęcie. Wizyta Himmlera w Łodzi. Czy ktoś orientuje się, gdzie mogło zostać zrobione? Prawdopodobnie gdzieś na terenie Getta.
Ironrat

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Niezależnie od mojego pytania, osobom zainteresowanym tematem Łodzi w czasie IIWŚ polecam
http://www.lodz.pl/miasto/1940/

piękne kolorowe slajdy z 1940 roku z Łodzi przedstawiające życie miasta.
Ironrat
Napisano
Witajcie!
Moim zdaniem mogą być to okolice stacji Radogoszcz, tak jak pisał Kalfas.Z pewnością zrobione jest gdzieś na terenie getta, gdyż cywil ma do marynarki doszytą gwiazdę Dawida.
Napisano
Swoją drogą fotografia jest ciekawym przykładem przyjacielskich" kontaktów rasy panów z Żydami. Być może spotkanie było możliwe ze względu na stosunkowo dużą samodzielność łódzkiego getta. Niemcy praktycznie wogóle nie wtrącali się do wewnętrznych spraw Żydów znajdujących się w getcie. Tutaj krótka historia łódzkiego getta :
http://szkoly.lodz.pl/~k048gim12/historia_getto.html
i bardzo mało znana historia obozu cygańskiego :
http://www.ipn.gov.pl/sled_lodz_35.html
Wydaje mi się,że getto łódzkie jest bardzo ciekawym tematem choćby dlatego,że spora część budynków zachowała się do dziś bez większych zmian.
Napisano
Masz rację. Nikt nie spodziewałby się przyjacielskiego uśmiechu na twarzy Himmlera. A tu proszę. Wystarczy popatrzeć na zdjęcie. Od ucha do ucha. Mój znajomy komentował to tak. Trzeba było być hitlerowcem, aby jedną ręką grać Chopina, a drugą równocześnie naciskać spust MP40.
Ironrat
Napisano

Do IRONRAT : zdjęcia Łodzi z lat wojny są fenomenalne:)) Najbardziej wstrząsneła mną ta fotka i skala zmian jaka zaszła w tym miejscu w ciągu kilkudziesięciu lat po wojnie. Tutaj mała zagadka dla łodziaków - co to za miejsce ?;)

Napisano
1 zdjecie to wydaje mi sie ze to zajezdnia na ul Dabrowskiego 6 to kamienica na ul al Mickiewicza i Kosciuszki 8 Piotrkowska okolice ul Brzeznej 9 Piotrkowska i ostatnie to Piotrkowska przy pl Wolnosci zwraca uwage brak pomnika Kosciuszki pzdr ober8
Napisano

Budynek ze zdjęcia 6. Czyli zbieg przedwojennych ulic Anny i Kościuszki dziś. Trochę się tutaj zmieniło;)
Fotka 2 i 3 to kościół Matki Boskiej Zwycięskiej przy ul. Łąkowej. Dziwnie wygląda bez wieży.

Napisano
No wlasnie ten budynek ze zdjecia nr 1 widzialem go wiele razy ale cholera nie moge go jakos umiejscowic dlatego wydaje mi sie ze to ta zajezdnia nie upieram sie pzdr
Napisano
Obert, właśnie ze względu na ten budynek to zdjęcie jest łatwe do identyfikacji. Pojawiał się na niemieckich pocztówkach. Na razie nie będę podawał co to jest.
Ironrat
Napisano
Nie jestem w stanie w tej chwili zidentyfikować wszystkich zdjęć, jeszcze kilka nam pozostało. Jeśli chodzi o zdjęcie nr 1, to ok. podam może nie budynek, ale wskazówkę, chyba że ktoś wcześniej na to wpadnie.
Ironrat
Napisano
A 10 to Piotrkowska widok na obecny pl. Wolności i kościół Św. Ducha.Swoją drogo troche dziwnie wygląda plac bez pomnika Kościuszki.
Pozdr.MJ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie