IRONRAT Napisano 11 Styczeń 2005 Autor Napisano 11 Styczeń 2005 Grzebiąc na sieci wpadłem na takie zdjęcie. Wizyta Himmlera w Łodzi. Czy ktoś orientuje się, gdzie mogło zostać zrobione? Prawdopodobnie gdzieś na terenie Getta.Ironrat
Boruta Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Nie wiem, gdzie to może być - jakieś baraki z tyłu i dziwna budowla. Natomiast samochód ma fajną rejestrację.Pozdrawiam
Kalfas Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Pasuje mi to na okolice stacji Radegast, ale mogę się mylić.pozdrawiamKalfas
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 Niezależnie od mojego pytania, osobom zainteresowanym tematem Łodzi w czasie IIWŚ polecam http://www.lodz.pl/miasto/1940/piękne kolorowe slajdy z 1940 roku z Łodzi przedstawiające życie miasta.Ironrat
whatfor Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Kiedyś znalazłem to zdjęcie - w kolorze. Widziałem już różne podpisy pod nim i nie wiem, który jest prawidłowy...
whatfor Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Chaim Rumkowski, przedstawiciel łódzkiego Judenratu rozmawia z Himmlerem 5 lipca 1941"
jagoda Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Witajcie!Moim zdaniem mogą być to okolice stacji Radogoszcz, tak jak pisał Kalfas.Z pewnością zrobione jest gdzieś na terenie getta, gdyż cywil ma do marynarki doszytą gwiazdę Dawida.
frost Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Swoją drogą fotografia jest ciekawym przykładem przyjacielskich" kontaktów rasy panów z Żydami. Być może spotkanie było możliwe ze względu na stosunkowo dużą samodzielność łódzkiego getta. Niemcy praktycznie wogóle nie wtrącali się do wewnętrznych spraw Żydów znajdujących się w getcie. Tutaj krótka historia łódzkiego getta :http://szkoly.lodz.pl/~k048gim12/historia_getto.html i bardzo mało znana historia obozu cygańskiego :http://www.ipn.gov.pl/sled_lodz_35.htmlWydaje mi się,że getto łódzkie jest bardzo ciekawym tematem choćby dlatego,że spora część budynków zachowała się do dziś bez większych zmian.
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 Masz rację. Nikt nie spodziewałby się przyjacielskiego uśmiechu na twarzy Himmlera. A tu proszę. Wystarczy popatrzeć na zdjęcie. Od ucha do ucha. Mój znajomy komentował to tak. Trzeba było być hitlerowcem, aby jedną ręką grać Chopina, a drugą równocześnie naciskać spust MP40.Ironrat
frost Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Do IRONRAT : zdjęcia Łodzi z lat wojny są fenomenalne:)) Najbardziej wstrząsneła mną ta fotka i skala zmian jaka zaszła w tym miejscu w ciągu kilkudziesięciu lat po wojnie. Tutaj mała zagadka dla łodziaków - co to za miejsce ?;)
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 Mam propozycję do kolegów. Może by tak zidentyfikować miejsce zrobienia każdego z tych zdjęć?Ironrat
frost Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Świetny pomysł. Szczególnie,że poziom rudności" jest zróznicowany.
obert8 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Do IRONRATA super zdjecia Himler jest tez chonorowym gosciem hotelu Grand pzdr8
maciej Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 IRONRAT czy jest to róg dzisiejszych ulic Mickiewicza i Kościuszki?
obert8 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 1 zdjecie to wydaje mi sie ze to zajezdnia na ul Dabrowskiego 6 to kamienica na ul al Mickiewicza i Kosciuszki 8 Piotrkowska okolice ul Brzeznej 9 Piotrkowska i ostatnie to Piotrkowska przy pl Wolnosci zwraca uwage brak pomnika Kosciuszki pzdr ober8
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 Zdjęcie nr 1 zostało chyba błędnie zidentyfikowane. Proszę popatrzeć na budynek znajdujacy się w tle. Ironrat
frost Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Budynek ze zdjęcia 6. Czyli zbieg przedwojennych ulic Anny i Kościuszki dziś. Trochę się tutaj zmieniło;) Fotka 2 i 3 to kościół Matki Boskiej Zwycięskiej przy ul. Łąkowej. Dziwnie wygląda bez wieży.
obert8 Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 No wlasnie ten budynek ze zdjecia nr 1 widzialem go wiele razy ale cholera nie moge go jakos umiejscowic dlatego wydaje mi sie ze to ta zajezdnia nie upieram sie pzdr
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 Obert, właśnie ze względu na ten budynek to zdjęcie jest łatwe do identyfikacji. Pojawiał się na niemieckich pocztówkach. Na razie nie będę podawał co to jest. Ironrat
IRONRAT Napisano 12 Styczeń 2005 Autor Napisano 12 Styczeń 2005 Nie jestem w stanie w tej chwili zidentyfikować wszystkich zdjęć, jeszcze kilka nam pozostało. Jeśli chodzi o zdjęcie nr 1, to ok. podam może nie budynek, ale wskazówkę, chyba że ktoś wcześniej na to wpadnie.Ironrat
jagoda Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Heh Moim zdaniem na zdjęciu ne 1 to jest dworzec Łódź Kaliska.Pozdr MJ
jagoda Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 A 10 to Piotrkowska widok na obecny pl. Wolności i kościół Św. Ducha.Swoją drogo troche dziwnie wygląda plac bez pomnika Kościuszki.Pozdr.MJ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.