Gość Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 WitamDzis w Chojnicach (Bory Tucholskie, północ Kujawsko Pomorskiego) zaczęto wydobywać czołg. Sprzęt ma byc zatopiony w jakimś stawie i ma to być ruski sherman. Tyle podało lokalne radio.Cos wiemy więcej? Przyznać się - kto tam grzebie? :DPozdrWojtek
Grzesio Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Kto, jak kto, ale Ty to powinieneś wiedzieć najlepiej! :-P
Gość Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Ale to jest 100 km od mojej bazy... :-/Z nowych informacji - wyciąga go miasto za własne pieniadze. Ma byc na terenie parafii, która właśnie się buduje. Oczywiście niczego nie wyciągają, bo wszystko zmarzło.Miejscowi mówią pomoć że to już czwarty czołg na ich terenie... Wcześniejsze poszły na złom... hmmmJutro jakieś szczegóły
Gość Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Akurat sherman to fajny czołg tylko że małoatrakcyjny, bo można sobie prawie nówkę kupić z demobilu, chyba, że z ładunkiem złota ;-)).Pozdrawiam
Gość Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 A tak na marginesie to też kiedyś słyszałem o zatopionym czołgu w stawie, tylko nikt nie wierzy, że on tam może być.Pozdrawiam
vonadamski Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Witam!!!A to ciekawe. Informuj na bierzaco!Z powazaniem vonadamski
yoony Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 stan na lato roku 2002 sprawny szerman w angli to wydatek okolo 250 tys funtow
Marek Jaszczołt Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Jakby się trafił M4A2(w)76 to byłby to rzadki egzemplarz - Rosjanie swoje skutecznie złomowali, a byli ich jedynymi użytkownikami. Niedawno jakieś wydobyli, ale i tak rarytas.Cenny nabytek dla każdego muzeum lub kolekcjonera :-)
jotes Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Taaa.... A pamiętacie Shermana vonAdamskiego? Wg moich informacji te fragmenty wieży z przestrzeliną małego kalibru, które były na zdjęciach ciągle tam leżą... Sherman ma to szczęście (?), że nie jest Panterą, ale coraz więcej osób o nim wie, więc wreszcie ktoś to sprzątnie...
vonadamski Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Witam!!!O mojego" Shermana sie nie martwcie niech no sie cieplej zrobi:DZ powazaniem vonadamski
jotes Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Ja bym się na Twoim miejscu martwił, bo po tę wieżę to łatwo podjechać. Więc jak chcesz mieć komplet, to lepiej ją już zabierz.Trzymam kciuki także za resztę, bo słyszałem też nieco inną historię (tzn., że poza resztkami wieży nic tam nie ma).
Gość Napisano 10 Styczeń 2003 Napisano 10 Styczeń 2003 tylko ten kawałek wiezy nic więcej.i chba juz go niema z tego co słyszałem jest w prywatnej kolekcji
Gość Napisano 10 Styczeń 2003 Napisano 10 Styczeń 2003 Witamzgopdnie z obietncą - szczegóły" :-/podczas prac melioracyjnych przy parafii na os. Kolejarz firma "Edmel natrafiła na dużą żelazną przeszkodę podczas osuszania stawku na polach od ul. Człuchowskiej. Podobno zatopione są tam jakieś militaria, a z ustnych przekazów wynika, że może to być czołg Sherman. Poszukiwań ze względu na mrozy nie wznowiono, ale znaleziskiem zainteresowało się Muzeum Narodowe w Gdańsku"Tyle konkretów napisała lokalna mutacja Gazety Pomorskiej". Wiem, że latali z wykrywaczem, żeby zobaczyć, jakie to jest duże. Efektów nie znam. Ale poznam. zamieszania zdaje sie narobił burmistrz, który jest pewnie, że to sherman :) chce z niego zrobic pomnik :)Over pozdrWojtek
ZOCIK Napisano 11 Luty 2003 Napisano 11 Luty 2003 wszyscy sie niepokoją i mi też się to udzieliło!!! co z tym czołgiem?!pozdrZocik
Gość Napisano 12 Luty 2003 Napisano 12 Luty 2003 WitamNic sie nie zmieniło, cokolwiek tam jest, to leży, jak leżało. Ziemia zmrożona, to mul i błoto sprzed 50 lat :)Pojawił się gość o nazwisku Sebastian Teusz, historyk, który twierdzi że jst to najprawdopodbniej sherman M4A2 z 76 mm. GP opublikowała jego list.Pilnuję, cos drgnie, to dam znaćpozdr Wojtek
Gość Napisano 17 Maj 2003 Napisano 17 Maj 2003 Witam.Byłem w Chojnicach 2 tygodnie temu,znalazłem gościa który mieszka 100 metrów od tego miejsca i czytuje Odkrywcę.Według niego sprawa prezentuje się tak:Zeczywiście natrafiono na coś w trakcie kopania w torfowisku ale dotychczas nikt nie zrobił żadnych badań.Miejscowi twierdzą,że może to być reszta urządzenia do kopania torfu ,a robiono to w tym miejscu przed wojną.Artykuł o którym pisał Wojwoj ukazał sie chyba 1 września,ktos chciał chyba zrobic jakiś kawał z tej okazji/tak twierdzą /.Woda jak to w takim bagienku jest ciemnobrunatna a nad wode nic nie wystaje-byłem parenaście metrów od tego miejsca.Gość obiecał że zadzwoni jak cos sie ruszy .Pozdrawiam Ryszard
Gość Napisano 17 Maj 2003 Napisano 17 Maj 2003 już po ptakach!!!! to były jakieś blachy ale na pewno nie od szermana...
Gość Napisano 18 Maj 2003 Napisano 18 Maj 2003 Jeśli były to jeszcze są,nic narazie nie wyciągnięto/2tyg.wstecz/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.