Skocz do zawartości

Chojnice, sherman, wyciagają

Gość wojwoj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Dzis w Chojnicach (Bory Tucholskie, północ Kujawsko Pomorskiego) zaczęto wydobywać czołg. Sprzęt ma byc zatopiony w jakimś stawie i ma to być ruski sherman. Tyle podało lokalne radio.
Cos wiemy więcej? Przyznać się - kto tam grzebie? :D
Pozdr
Wojtek
Napisano
Ale to jest 100 km od mojej bazy... :-/
Z nowych informacji - wyciąga go miasto za własne pieniadze. Ma byc na terenie parafii, która właśnie się buduje. Oczywiście niczego nie wyciągają, bo wszystko zmarzło.
Miejscowi mówią pomoć że to już czwarty czołg na ich terenie... Wcześniejsze poszły na złom... hmmm
Jutro jakieś szczegóły
Napisano
Akurat sherman to fajny czołg tylko że małoatrakcyjny, bo można sobie prawie nówkę kupić z demobilu, chyba, że z ładunkiem złota ;-)).
Pozdrawiam
Napisano
A tak na marginesie to też kiedyś słyszałem o zatopionym czołgu w stawie, tylko nikt nie wierzy, że on tam może być.
Pozdrawiam
Napisano
Jakby się trafił M4A2(w)76 to byłby to rzadki egzemplarz - Rosjanie swoje skutecznie złomowali, a byli ich jedynymi użytkownikami.
Niedawno jakieś wydobyli, ale i tak rarytas.

Cenny nabytek dla każdego muzeum lub kolekcjonera :-)
Napisano
Taaa.... A pamiętacie Shermana vonAdamskiego? Wg moich informacji te fragmenty wieży z przestrzeliną małego kalibru, które były na zdjęciach ciągle tam leżą... Sherman ma to szczęście (?), że nie jest Panterą, ale coraz więcej osób o nim wie, więc wreszcie ktoś to sprzątnie...
Napisano
Ja bym się na Twoim miejscu martwił, bo po tę wieżę to łatwo podjechać. Więc jak chcesz mieć komplet, to lepiej ją już zabierz.
Trzymam kciuki także za resztę, bo słyszałem też nieco inną historię (tzn., że poza resztkami wieży nic tam nie ma).
Napisano
tylko ten kawałek wiezy nic więcej.i chba juz go niema z tego co słyszałem jest w prywatnej kolekcji
Napisano
Witam
zgopdnie z obietncą - szczegóły" :-/

podczas prac melioracyjnych przy parafii na os. Kolejarz firma "Edmel natrafiła na dużą żelazną przeszkodę podczas osuszania stawku na polach od ul. Człuchowskiej.
Podobno zatopione są tam jakieś militaria, a z ustnych przekazów wynika, że może to być czołg Sherman. Poszukiwań ze względu na mrozy nie wznowiono, ale znaleziskiem zainteresowało się Muzeum Narodowe w Gdańsku"

Tyle konkretów napisała lokalna mutacja Gazety Pomorskiej".

Wiem, że latali z wykrywaczem, żeby zobaczyć, jakie to jest duże. Efektów nie znam. Ale poznam. zamieszania zdaje sie narobił burmistrz, który jest pewnie, że to sherman :) chce z niego zrobic pomnik :)

Over
pozdr
Wojtek

• 4 weeks later...
Napisano
Witam
Nic sie nie zmieniło, cokolwiek tam jest, to leży, jak leżało. Ziemia zmrożona, to mul i błoto sprzed 50 lat :)
Pojawił się gość o nazwisku Sebastian Teusz, historyk, który twierdzi że jst to najprawdopodbniej sherman M4A2 z 76 mm. GP opublikowała jego list.
Pilnuję, cos drgnie, to dam znać

pozdr
Wojtek
  • 1 month later...
  • 2 months later...
Napisano
Witam.Byłem w Chojnicach 2 tygodnie temu,znalazłem gościa który mieszka 100 metrów od tego miejsca i czytuje Odkrywcę.Według niego sprawa prezentuje się tak:Zeczywiście natrafiono na coś w trakcie kopania w torfowisku ale dotychczas nikt nie zrobił żadnych badań.Miejscowi twierdzą,że może to być reszta urządzenia do kopania torfu ,a robiono to w tym miejscu przed wojną.Artykuł o którym pisał Wojwoj ukazał sie chyba 1 września,ktos chciał chyba zrobic jakiś kawał z tej okazji/tak twierdzą /.Woda jak to w takim bagienku jest ciemnobrunatna a nad wode nic nie wystaje-byłem parenaście metrów od tego miejsca.Gość obiecał że zadzwoni jak cos sie ruszy .Pozdrawiam Ryszard
Napisano
już po ptakach!!!! to były jakieś blachy ale na pewno nie od szermana...
Napisano
Jeśli były to jeszcze są,nic narazie nie wyciągnięto/2tyg.wstecz/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie