Skocz do zawartości

Wehrmacht czy...?

kloki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Wyciagnalem w wakacje ten oto fancik. Leżał w rzece obok części do jakiegoś pojazdu, najprawdopodobniej niemieckiego, rury do panzerfausta i ust" MG. Na całym tym odcinku przeprawiał się batalion saperski uciekający przed ruskimi, dlatego wkoło wyłaziło pełno niemieckich gratów. Po wojnie stały tu 2 rozbite transportery. Do tej pory byłem przekonany, że to Wehrmacht. Nadal tak myślę, ale moją pewność podważył pewien znajomy twierdząc, iż może być to rejestracja Warszawska tudzież Wałbrzyska. Co Wy myslicie na ten temat?

Pozdrawiam i proszę o opinię.

Napisano
Zdecydowanie niemecka. W Warszawie to raczej 7 cyfrowych tablic nie mieli. Jeśli chcesz, to porównaj ze starymi zdjęciami. Popatrz także na krój liter.
Ironrat
Napisano
Jak to jest stempel to jaki : badania techniczne, ubezpieczeniowy(landowy), emisja spalin (ciężarowy) no nie wiem czy to powojenny/współczesny jeśli tak to stempel zdecydowanie za duży i do tego powinny być dwa w przypadku osobowych obejmujący badania techniczne oraz ubezpieczenie a ciężarowy plus emisja spalin
Z szacunkiem
Adam
Napisano
WH to na bank Wehrmacht - heer
jednak pierwszy raz widze tablice 7 cyfrową

gdyby był to nr 6 cyfrowy to zakres nr
WH 170 000 do WH 179 999 jest z Wehrkreis XVII Linz(Donau

A tak na marginesie to ta litera w jakas taka nie taka.
IRONRAT twoja tablica ze zdj WL Wehrmach-Luftwaffe
Pzdr Jack61
Napisano
http://www.panzerworld.net/
Photo galleries/Christopher Scheiwes gallery/Stu.G. III and Kübelwagen
mam nadzieję że się zrehabilitowałem
z szacunkiem
Adam
Napisano
jack61 - już wyjaśniam. To W" jest dziwne, ponieważ przy czyszczeniu nie chcący zszorowałem kawałek czarnej farby, drugie ramie tej litery jest jak widać normalne.

No właśnie. Jak to jest z tym moim 7-cyfrowym numerem?

Czekam na wasze opinie. Pozdrawiam!
Napisano

No i jest! Dzięki IRONRAT. Czy po numerach mogę się dowiedzieć skąd ten pojazd był i czy ew. jakiej marki? Pozdr.

Napisano
Nie ma sprawy. Musiałbyś szukać w niemieckich materiałach. Ja zacząłbym od zapytania skierowanego do Bundesarchiv. Jeśli sami takich informacji nie mają, to powinni wiedzieć gdzie szukać.
Ironrat
Napisano
A dokładnie:
Unknown unit emblems/Photogallery of unidentified emblems/ EMBLEMS-MAIN/License plate numbers/General information about license plates and prefixes/Waffen-SS 1940

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie