marop Napisano 4 Styczeń 2005 Autor Napisano 4 Styczeń 2005 Od jakiegoś czasu próbuje zdobyć orginalne materiały,typu dokumenty ,zdjęcia,pocztówki,pamiątki związane z Twierdzą Dęblin (oczywście z epoki),krótko mówiąc jest ciężko.Czy ktoś może pomóc lub jest też zainteresowany tym tematem ?
Forteca Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Jest tego wbrew pozorom dużo - trzeba tylko szperać w archiwach i na różnych Allegrach i innych E-bayach
Forteca Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Nb., taki wierszyk jednego carskiego oficera mi się przypomniał, opisujący uroki służby i związane z nią atrakcjeIwangorod - ni to kriepost, ni to gorodJak nie znasz, to jeszcze są na ten temat materiały w Fortyfikacja" tom IV i tom XI - wydawnictwa TPF, dostepne chyba w Pelcie (przynajmniej tom XI)
marop Napisano 4 Styczeń 2005 Autor Napisano 4 Styczeń 2005 Dzięki za wszystkie informacje , a wierszyka nie znałem .
marop Napisano 4 Styczeń 2005 Autor Napisano 4 Styczeń 2005 Gdybyś coś wiedział o austriackiej odznace z 1915r,z zarysem bramy lubelskiej to daj znać .Jestem bardzo zainteresowany.
jacenty2004 Napisano 5 Styczeń 2005 Napisano 5 Styczeń 2005 Pewnie jak inne kappenabzeichen przyznawano je na pamiątkę łomotu, który tam dostali od Rosjan.
Forteca Napisano 5 Styczeń 2005 Napisano 5 Styczeń 2005 Nie jestem specem od medalikow itp. - to wyglada na kappenabzeichen, ale z okresu po zajeciu twierdzy i służby na przyczółku mostowym - tak odznaka pamiatkowa.Jak możesz, podeślij skana na priv, popytam znajomych wojskowych z CK monarchii.
jacenty2004 Napisano 5 Styczeń 2005 Napisano 5 Styczeń 2005 Racja. 4 VIII 1915 Niemcy wkroczyli do twierdzy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.