Skocz do zawartości

Ile znacie zasypanych sztolni z ciężarówkami

Boruta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja znam jedną, mój dziadek po sytej inprezie" zostawił w 44r.jedna gdzies koło Walimia, a puzniej juz niepamietał biedaczek gdzie.
Pozdr.
Napisano
Hi hi hi ja mam własną sztolnię.dawaj Cięzarówki czołgi etcetera a potem wspólnymi siłami ją zasypiemy to choć jedną Bedziesz znał
Pozdrawiam
Napisano
podobno między Legnicą,a Lubiążem jest wydrążony tunel...jest to taka miejska-ludowa legenda...i w tym tunelu podobno...tak panowie już wiecie...no właśnie,ciężarówki mogły by być do tych legend jedynie skromnym dodatiem,(czego tam nie ma...powiem wam tylko że tylu tygrysów to chyba nawet państwo G.z wrocławskiego ZOO w życiu niewidzieli)...

pozdrawiam
Napisano
A podobno gdzieś Niemcy wysadzili całą góre i tam podobno takie rzeczy są, tylko by trzeba 2 miliony USD wyłożyć, a nikt taką kasą nie dysponuje.
Pozdrawiam
Napisano
Na całym Dolnym Śląsku takich sztolni są setki, przynajmniej w fantastycznych opowieściach. Ciekawe skąd pokonany Wermacht miał tyle ciężarówek na chodzie i tyle paliwa by wszędzie wjeżdzać. Może takie zjawisko istniało ale na dużo mniejszą skalę.
A tak na koniec: bardzo ciekawy jest worek bielicki, kletno, kolorowe jeziorka. Przez pewien czas słynna była szczelina jeleniogórska i złota dolina w Piechowicach.
Ale może niedługo słynna będzie góra ryszarda.

pozdrawiam
Kalfas
Napisano
No to już konkretniej, może by zebrać w tym wątku: miejsce, czas, ilość pojazdów, sposób maskowania i czy ktoś szukał i czy znalazł?
Pozdrawiam
Napisano
Tak kiedyś szukałem na bagnach na Gdańskich Stogach(no fakt to nie była zasypana sztolnia z ciężarówkami)Tygrysów i panter.i co?Tygrysy zabrali do Zoo w Oliwie a pantery zdechły z głodu.Moim zdaniem to ten watek powinien zaczynać się od takiego wstepu:a górami za lasami dawno dawno temu tak dawno ze nawet najstarsi górale nie pamiętają gdzie i kiedy........."Itd itp.
pozdrawiam
I przepraszam ale w bajki przestałem wierzyc wtedy kiedy pocałowałem zabe a ta skubana nie zmieniła się w królewnę
Napisano
Myśl Twain'a adresuję do tych wszystkich, którzy koniecznie, za wszelką cenę i najlepiej cudzym kosztem chcą zaistnieć", poruszając w tym celu ośne" (jak im się wydaje) tematy.

Lepiej milczeć i robić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Pozdrowienia dla:
Podpis elektroniczny: #$@%^&!)(*.
bo to z jego postu
Napisano
Sprostowanie, ta myśl nie jest skierowana w stronę autora postu. Przepraszam jesli uraziłem.
Temat jest ciekawy.
z szacunkiem
Adam
Napisano
Po prostu ostatnio prowadziłem dyskusję z jednym takim, co twierdził, że tego typu zasypanych znanych konwojów jest bardzo dużo na Śląsku i chciałem się przekonać, czy to prawda.
Pozdrawiam
Napisano
Jaca2003 napisał:
kiedyś szukałem na bagnach na Gdańskich Stogach..."

A gdzie na Stogach są bagna?
Pytanie powinno było brzmiec gdzie na Stogach BYŁY bagna?
Były były zanim koledzy poszukiwacze nie wzieli się za bursztyn.Za kościołem Kolego Za kościołem.Tam w latach 70 na bagnach niemcy zostawili caaaaaaaaaaała dywizje Panter i tygrysów.Nie wierzysz?Popytaj sie starszych mieszkańców.
Pozdrawiam
Napisano
Pewnie mało ma to wspólnego ze sztolniami ale chodzi pogłoska że po kapitulacji poznańskiej cytadeli zniszczony przez niemców panzer IV został przy okazji równania z ziemią starych koszar zepchnięty przez ruskich do dołu i zasypany. Na pewno w latach 70 przy sprzątaniu fosy usunięto wrak ciężarówki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie