Skocz do zawartości
  • 0

Carskie naboje?????????????

wnusio

Pytanie

Napisano

Witam wpadly mi ostatnio pod saperke takie naboje.Mają one ołowiany czubek o durzym kalibrze i nie mam zielonego pojęcia od czego są i z jakiego okresu.Czy mogli byście mi pomóc z ich identyfikacją,z góry dziękuje.Pozdro wnusio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Musisz obejrzeć denko ,przy pierwszowojennych jest ono czyste (bez żadnych sygnatur). Drugowojenne miały już bicia (cyfrowy kod fabryki i dwie cyfry roku prod.).

pzdr

bjar_1
Napisano
wracam jeszcze do naboi. czy ktos mógłby zamieścić dla porównania fotke naboju do mausera1871? ewentualnie fotkę leżących obok siebie naboi :berdana i mausera 1871.
Napisano

Sprawdzalem,to na pewno sa naboje do Berdana,na splonce sa bicia wsrod ktorych na kazdym jest po rosyjsku napis tulskij i chyba rok produkcji 92

Napisano

Mam jeszcze prosbe do szanownych kolegow,co to moze byc,znalezione niedaleko od okopow,jeszcze nie czyszczone,podaje wymiary,gl.13cm,srednica duzego otworu 4cm,dwa mniejsze otwory po 2,5 cm/na klucz to mi nie wyglada/

Napisano

A czy ktoś z was szanowni koledzy wie co to za sygnatura/znajduje się ona na miedzianej zapalniczce na benzyne znalezionej razem z tymi gratami

Napisano

Witam wpadly mi ostatnio pod saperke takie naboje.Mają one ołowiany czubek o durzym kalibrze i nie mam zielonego pojęcia od czego są i z jakiego okresu.Czy mogli byście mi pomóc z ich identyfikacją,z góry dziękuje.Pozdro wnusio

Napisano

Aha,naboje te zostały znalezione niedaleko tej carskiej klamry i carskich mośkow z okrągłymi czubami.I jeszcze jedno czy mógł by ktoś powiedzieć co to za klamra,to znaczy mniej więcej który rok i jaka jednostka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie