Skocz do zawartości

SPRAWA HONORU

koMandir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
ostatnio przeczytałem ciekawą książkę L.Olson i S.Clouda pt.SPRAWA HONORU" opisującą szczegółowo,jak to alinaci zachodni(Anglia,USA) potraktowali Polskę w czasie II wojny światowej i mimo wszelkich zobowiązań i obietnic oddali nasz Kraj w ręcę Stalina. Dobrze się czyta,gdyż losy wielu Polaków są przedstawione na przykładzie losów 5 polskich lotników Dywizjonu 303(od kampanii wrześniowej do czasów powojennych).Autorzy odważnie pokazują,że Roosevelt był czasami ignorantem,Churchill był niezdecydowany i m.in. to sprawiło,że Stalin zagarnął Europę Wschodnią po II wojnie.Polecam,dobra,ciekawa lektura!!

Pozdrawiam,koMandir.
  • 3 months later...
Napisano
oki bardzo ciekawa ale.....
wnerwiło mnie to ze Polska była uzbrojana w czołgi które przypominały jezdzace karabiny maszynowe itp.
Ale mimo tego polecam tą lekture wszyskim.
pzdr.omi30
Napisano
wnerwiło mnie to ze Polska była uzbrojana w czołgi które przypominały jezdzace karabiny maszynowe itp"

heheh no w sumie tankietki wlasnie czyms takim było - mozna takową było wyłączyć z akcji za pomoca zwykłego karabinu a tym bardziej rkm czy ckm ... juz nie daj boże granatem ...
Napisano
Wreszcie jacyś Amerykanie napisali nieco prawdy o swoim prezydencie. Co do książki to kawałek dobrej roboty. Dobrze się to czyta.
Napisano
Choć z tego co słyszałem największy rozgłos książka zyskała w Polsce. Natomiast w GB i USA została zignorowana. Nie wiecie może jak to wyglądało?
Napisano
Bolas wiem w co były uzbrojone nasze tankietki :-) ale z tego tekstu wynikało ze oprócz tychże czołgów nie posiadalismy innych, a zapomniano albo raczej nie wiedziano o polskich 7-tp i Vickersach
Napisano
Właśnie kończę ww książkę i chyba już mój nacjonalizm kipi, bo nie mogę czytać jej bez emocji wiem,że nas w zdradzili sprzymierzeńcy" ale jak tu czytam dokładnie opisane wyrachowanie i bezwzględną grę polityczną a na przeciw tego dramat narodu polskiego i jego bezsilność to krew mnie zalewa i dobrze że nie mam w sąsiedztwie angoli ani jaknesów bo pod wypywem emocji byłaby jatka.
p.s.nie chcę uchodzić za Polaka który żyje tylko przeszłością i grzmi o przeprosiny od wszystkich no ale takiej perfidii nie zapomnie i nie daruje!!!
Napisano
łał ostre słowa ale sie nie dziwie kiedys moj pgląd był taki sam ksiązka nic nie zmieniła tylko utwierdziła mnie w przekonaniach.
  • 2 weeks later...
Napisano
Panie i Panowie!
Dlaczego zamiast krecic jakies pierdoly typu Wiedzmin" itp., Polacy nie nakreca jakiegos filmu traktujacego o naszej historii? Mieszkam w Kanadzie i w tutejszej telewizji,z przyjemnoscia a takze pewna doza zazdrosci:-)obejzalem czeski film o czeskich lotnikach walczacych w Wielkiej Brytanii.Trzeba pamietac, ze do szerszej rzeszy publicznosci dotrze wlasnie film fabularny. Niestety nam Polakom pozostaje tylko czytac komentarze takich typow jak doktor z Uniwersytetu New Jersey i... zgrzytanie zebami :-(
Pozdrawiam
Napisano
Hm, był sobie kiedyś taki projekt, tylko że minęło pare lat i nic...
http://www.filmprojekt.pl/
Napisano
niestety ale myślę że lepiej będzie aby polscy reżyserzy nie ruszali tematyki wojennej bo gotowi są stworzyć gniota w stylu Demonów wojny" lub łoto dezerterów", Ogniem i mieczem".Poprzeczka jest podniesiona wysoko po takich filmach jak Szeregowiec Rayan"którego budżet to pewnie roczny budżet wszystkich polskich filmów.Po drugie boje się o zbyt wielką poprawność polityczną w polskich produkcjach, więc lepiej niech tematy i epizody godne odtworzenia na taśmie filmowej czekają na lepsze lata i lepszych reżyserów.
Napisano
Byłem w zeszłe wakacje w UK i raczej wyglądało że książka się dobrze sprzedaje - widzialem ją praktycznie w każdej księgarni.
  • 2 months later...
Napisano
Korzystając z odrobiny wolnego czasu nareszcie przeczytałem. Znakomita rzecz, szczerze polecam wszystkim młodym ludziom (i nie tylko młodym) i .... politykom. Choć to raczej strata czasu.
Pełna patriotyzmu, podnosząca na duchu opowieść o polskich pilotach (i Polakach w ogóle).
Smutna, dająca do myślenia, o polityce, politykach, układach i innych takich...
ic o Was bez Was" powiedziała M.Olbright (?), he he :(
pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie