koMandir Napisano 27 Grudzień 2004 Autor Napisano 27 Grudzień 2004 Witam, ostatnio przeczytałem ciekawą książkę L.Olson i S.Clouda pt.SPRAWA HONORU" opisującą szczegółowo,jak to alinaci zachodni(Anglia,USA) potraktowali Polskę w czasie II wojny światowej i mimo wszelkich zobowiązań i obietnic oddali nasz Kraj w ręcę Stalina. Dobrze się czyta,gdyż losy wielu Polaków są przedstawione na przykładzie losów 5 polskich lotników Dywizjonu 303(od kampanii wrześniowej do czasów powojennych).Autorzy odważnie pokazują,że Roosevelt był czasami ignorantem,Churchill był niezdecydowany i m.in. to sprawiło,że Stalin zagarnął Europę Wschodnią po II wojnie.Polecam,dobra,ciekawa lektura!!Pozdrawiam,koMandir.
omi30 Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 oki bardzo ciekawa ale.....wnerwiło mnie to ze Polska była uzbrojana w czołgi które przypominały jezdzace karabiny maszynowe itp.Ale mimo tego polecam tą lekture wszyskim.pzdr.omi30
bolas Napisano 15 Kwiecień 2005 Napisano 15 Kwiecień 2005 wnerwiło mnie to ze Polska była uzbrojana w czołgi które przypominały jezdzace karabiny maszynowe itp"heheh no w sumie tankietki wlasnie czyms takim było - mozna takową było wyłączyć z akcji za pomoca zwykłego karabinu a tym bardziej rkm czy ckm ... juz nie daj boże granatem ...
feeder Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 Wreszcie jacyś Amerykanie napisali nieco prawdy o swoim prezydencie. Co do książki to kawałek dobrej roboty. Dobrze się to czyta.
kolekcj Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 Choć z tego co słyszałem największy rozgłos książka zyskała w Polsce. Natomiast w GB i USA została zignorowana. Nie wiecie może jak to wyglądało?
omi30 Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 Bolas wiem w co były uzbrojone nasze tankietki :-) ale z tego tekstu wynikało ze oprócz tychże czołgów nie posiadalismy innych, a zapomniano albo raczej nie wiedziano o polskich 7-tp i Vickersach
Paweł80 Napisano 19 Kwiecień 2005 Napisano 19 Kwiecień 2005 Właśnie kończę ww książkę i chyba już mój nacjonalizm kipi, bo nie mogę czytać jej bez emocji wiem,że nas w zdradzili sprzymierzeńcy" ale jak tu czytam dokładnie opisane wyrachowanie i bezwzględną grę polityczną a na przeciw tego dramat narodu polskiego i jego bezsilność to krew mnie zalewa i dobrze że nie mam w sąsiedztwie angoli ani jaknesów bo pod wypywem emocji byłaby jatka.p.s.nie chcę uchodzić za Polaka który żyje tylko przeszłością i grzmi o przeprosiny od wszystkich no ale takiej perfidii nie zapomnie i nie daruje!!!
omi30 Napisano 24 Kwiecień 2005 Napisano 24 Kwiecień 2005 łał ostre słowa ale sie nie dziwie kiedys moj pgląd był taki sam ksiązka nic nie zmieniła tylko utwierdziła mnie w przekonaniach.
sayonara Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 Jak książka została odebrana w Stanach można zobaczyć m.in. na www.polish-jewish-heritage.org/Pol/marz_04_recenzja.htm
Benny Hill Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Panie i Panowie!Dlaczego zamiast krecic jakies pierdoly typu Wiedzmin" itp., Polacy nie nakreca jakiegos filmu traktujacego o naszej historii? Mieszkam w Kanadzie i w tutejszej telewizji,z przyjemnoscia a takze pewna doza zazdrosci:-)obejzalem czeski film o czeskich lotnikach walczacych w Wielkiej Brytanii.Trzeba pamietac, ze do szerszej rzeszy publicznosci dotrze wlasnie film fabularny. Niestety nam Polakom pozostaje tylko czytac komentarze takich typow jak doktor z Uniwersytetu New Jersey i... zgrzytanie zebami :-(Pozdrawiam
grek Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Hm, był sobie kiedyś taki projekt, tylko że minęło pare lat i nic...http://www.filmprojekt.pl/
Paweł80 Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 niestety ale myślę że lepiej będzie aby polscy reżyserzy nie ruszali tematyki wojennej bo gotowi są stworzyć gniota w stylu Demonów wojny" lub łoto dezerterów", Ogniem i mieczem".Poprzeczka jest podniesiona wysoko po takich filmach jak Szeregowiec Rayan"którego budżet to pewnie roczny budżet wszystkich polskich filmów.Po drugie boje się o zbyt wielką poprawność polityczną w polskich produkcjach, więc lepiej niech tematy i epizody godne odtworzenia na taśmie filmowej czekają na lepsze lata i lepszych reżyserów.
bolas Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Byłem w zeszłe wakacje w UK i raczej wyglądało że książka się dobrze sprzedaje - widzialem ją praktycznie w każdej księgarni.
slw Napisano 18 Lipiec 2005 Napisano 18 Lipiec 2005 Korzystając z odrobiny wolnego czasu nareszcie przeczytałem. Znakomita rzecz, szczerze polecam wszystkim młodym ludziom (i nie tylko młodym) i .... politykom. Choć to raczej strata czasu.Pełna patriotyzmu, podnosząca na duchu opowieść o polskich pilotach (i Polakach w ogóle).Smutna, dająca do myślenia, o polityce, politykach, układach i innych takich... ic o Was bez Was" powiedziała M.Olbright (?), he he :(pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.