Skocz do zawartości
  • 0

Medalik z Reims (?)

bjar_1

Pytanie

Napisano

Na początku przepraszam za koszmarną fotkę.
Jest to coś" o średnicy jakieś 25 mm ,zrobione z mosiądzu ,który ładnie spatynował.

Przód - w środku korona o 9-ciu pałkach (hrabiowska?) ,wokół napis : LOUIS DE BARY * REIMS *

Tył - czysty ,bez żadnych napisów.

U góry widać ślad po urwantm uszku.
Proszę o identyfikację tego medalika". Dodam ,że znalazłem go na polu razem z rosyjskimi monetami i łuskami od Mosina z I wś.

pzdr

bjar_1

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Nie jest to herb rodziny de Bary.
Znane są dwa herby rodzin de Bary:
1. 3 srebrne głowy dzika (region Tournaisis,Belgia,10km na wschód od Lille)
2. 3 srebrne kwiaty bławatka.(Heisse i Bawaria,Niemcy)
pozdrawiam
Monti

Napisano
Nie uważałem tego za herb rodzinny :) Myślę ,że pan Louis był jakims hrabią i dlatego korona o dziewięciu pałkach. Tylko co to za przedmiot?

pzdr

bjar_1
Napisano
Wygrzebalem dwie takie zawieszki", obie kompletne, zatem moge potwierdzic, ze na twojej powinno byc uszko. Tez nie udalo mi sie zidentyfikowac, co to ...
Pozdrawiam,
Lukasz
Napisano
Reims leży w regionie Champagne-Ardenne. W Reims Dom Pérignon z braciszkiem Oudart wymyślili szampana.

Zawieszka pochodzi z butelki szampana, może ratafi lub likieru szampańskiego
Napisano

Na początku przepraszam za koszmarną fotkę.
Jest to coś" o średnicy jakieś 25 mm ,zrobione z mosiądzu ,który ładnie spatynował.

Przód - w środku korona o 9-ciu pałkach (hrabiowska?) ,wokół napis : LOUIS DE BARY * REIMS *

Tył - czysty ,bez żadnych napisów.

U góry widać ślad po urwantm uszku.
Proszę o identyfikację tego medalika". Dodam ,że znalazłem go na polu razem z rosyjskimi monetami i łuskami od Mosina z I wś.

pzdr

bjar_1

Napisano
Dostałem informację ,że firma Louisa de Bary z Reims zajmowała się produkcją win i koniaków. W takim razie co to jest? Jakaś plomba od butelki?

bjar_1
Napisano
Rodzina de Bary nosiła tytuł barona. Pochodziła z Niemiec. Baron Wilhelm de Bary był twórcą jednej z najbardziej znanych marek szampana. Twoje znalezisko ma chyba coś wspólnego z tym szlachetnym trunkiem, ale to tylko moje przypuszczenia.
Ironrat
Napisano
Też trafiłem identyczny,tylko z uszkiem i właśnie ucho jest dziwne.Jest dłuższe niż przy medalikach typu dewocjonalia(jest to tak jakby kilkumilimetrowa rureczka,a nie uszko),a w środku jest jeszcze coś stalowego.
Też nie mam pojęcia co to może być,a teza że to z buteleczki jest prawdopodobna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie