Skocz do zawartości

Minelab Musketeer Advantage vs. Fisher 1236-x2

Kiler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Ktory sprzet jest lepszy do poszukiwan - chodzi mi zarowno o drobnice jak i militaria zarazem. Wezcie pod uwage dyskryminacje (bo chyba obydwa maja), to czy sie czesto wzbudzaja przy udezeniu np. w kamien no i zasiegi oczywiscie. Czy sa to wykrywacze statyczne???
Dziekuje!!!
Napisano
Musketeer to sprzęt dynamiczny. Sam nie posiadam, ale pomacałem" trochę. Pierwsze wrażenie - stanowczo za ciężki. Porządnie wykonany. Jak się pobawić z ustawieniami gruntu i czułością, to zasięgi są naprawdę b.dobre. Myślałem, że najtańszy model będzie miał tragiczne zasięgi, a tu zdziwienie. Niestety to tylko ogólne wrażenia, bo za krótko chodziłem z nim żeby jakieś głębsze wnioski wyciągać.
!!! za ciężki!!!

Pozdrawiam
Napisano
Witam,
Zarówno Minelab MUSKETEER ADVANTAGE, jak i Fisher 1236-X2 to wykrywacze ruchowe. Różnią się głównie zakresem dyskryminacji. MUSKETEER, po włączeniu dyskryminacji, odrzuca automatycznie wszelkiego rodzaju żelastwo. Fisher natomiast, na początku skali dyskryminacji odrzuca drobne przedmioty żelazne, później większe, a dopiero za połową skali dyskryminacji nie będzie łapał żelastwa.
Druga różnica to sąda - DD w Minelabie, cewka typu pająk u Fishera.
Minelab MUSKETEER ADVANTAGE posiada ręczne strojenie do gruntu; 1236-X2 - dostraja się automatycznie.
Fisher 1236-X2 ma możliwość zmian częstotliwości pracy. Wprawdzie jest to minimalny zakres, ale pozwala na wyeliminowanie zakłóceń powstających od pracujących obok siebie wykrywaczy.
Jeśli chodzi o konstrukcję - to bardzo solidna w obu przypadkach.
Zasięgi - zbliżone. MUSKETEER nieco lepszy na kolorowe drobiazgi.

Pozdrawiam,
Grzechutor
Napisano
Grzechutor, piszesz, że Musketeer posiada ręczne strojenie do gruntu, ale nie tylko, prawda?
Ma też funkcję automatycznego strojenia?
Czy coś mi się poplątało???

Pozdrawiam,
RG42
Napisano
Znajdzie znajdzie. Nie raz wyszło mi coś większego stalowego, ale to raczej każdy wykrywacz z ustawioną dyskryminacją wykryje. Np. kawał szyny czy mały właz przy dyskryminacji coś ok godz 11 objawia się charakterystycznym sygnałem gdzie wiem że na pewno jest to stal.
Napisano
Witam,
MUSKETEERA można stroić do gruntu ręcznie, ale można go również ustawić na automat. Wystarszy ustawić pokrętło strojenia do gruntu w pozycji Fix". Czasami jednak, przy silnie zmineralizowanym gruncie, lepsze efekty będzie można osiągnąć dostrajając wykrywacz ręcznie.

Pozdrawiam,
Grzechutor
  • 2 weeks later...
Napisano
czy Minelab Musketeer przy zachaczeniu o jakąś gałąź(szarpnięcie) piszczy" ?.
Proszę o jakieś opinie o tym wykrywaczu.

Zamierzam kupić nowy wykrywacz w cenie ok 1100 zł.
thx

PZDRW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie