Skocz do zawartości
  • 0

czy to jest mina czy coś innego

nww

Pytanie

Napisano

ciekawa konstrukcja w mniejszym otworze było gniazdo zapalnika całość wypełniona była betonem zmieszanym z trocinami

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie wiem czy to była mina, ale jest to prawdopodobne, gdyż spotkałem się z atrapami bomb lotniczych wykonanymi z betonu zawierającymi niewielki ładunek wybuchowy.
Nie podajesz czy znalezisko jest w jakiś sposób ocechowane. Może to być trudne, ale ta skorupa wygląda dosyć solidnie.
Kiedyś czytałem jakiś artykuł o flotyllach rzecznych. Jak to daliśmy popalić ruskim, była tam mowa i o minach.
Pewnie mieli i ćwiczebne. Ta mogła być pływająca, zakotwiczona na pewnej głębokości, niewidoczna na powierzchni wody. Tak sobie domniemywam.
pz comet
Napisano

ciekawa konstrukcja w mniejszym otworze było gniazdo zapalnika całość wypełniona była betonem zmieszanym z trocinami

Napisano
Nie wygląda to na stalowe,raczej mosiądz.Jeśli tak optował bym za czymś związanym z hydrauliką.Poza tym jak na minę ta tuba trotylu i ten kształt.Wszystko to nie trzyma się kupy.pozdr efes
Napisano
Mi tez kojarzy się to z hydrauliką.
Moze to korpus od jakiegoś zaworu?
Wlot i wylot jest,poza tym ta część wystająca jest w kształcie jak na klucz do zakręcania,odkrecania.
Napisano
a czy ktoś z was spotkał się z minami rzecznymi,znalezione to zostało na byłym poligonie i z hydrauliką niema raczej nic wspólnego,a gniazdo z trotylem niebyło umieszczone przypadkowo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie