Skocz do zawartości

Rybnik 1939

saper1939

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 339
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
mam gdzies podobne- lokam na allegro i przynajmniej jpg zbieram bo ceny kosmiczne :(
O tych betonowych slupkach mowilem- mialy jeszcze druty 2 moze 3 lata temu
Napisano
witam.
jestem tu dziś pierwszy raz, ale już mnie wciągnęło.
woytas - to nie była baza transportowa tylko mleczarnia. baza była obok. wjazd był bliżej dzisiejszego ronda i tam była stacja benzynowa, ale dopiero - po praktycznie całkowitym rozpadzie PTHW" (tak się nazywała ta baza).
a czy wiecie coś na temat produkcji amunicji na terenie starej Huty Sylesia? jest tam budynek zw. arzędzoiwnia" pod nim (prawdopodobnie) znajduje się piwnica do której nie ma wejścia (teoretycznie). z tyłu budynku znajduje się na najniższym poziomie, (a jest to w porównaniu z przodem budynku poziom tak jakby piwnicy) pomieszczenie w którym kiedyś rozładowywano materiały do obróbki (np. wały żelazne o kosmicznych rozmiarach). i jest tam wyrażny ślad na ścianie zamurowanego wejścia o wym. ok 2mx2m. nie raz chodziłem po tym budynku i prubowałem znaleźć jakieś schody, albo właz - nie znalazłem. pytałem starszych gości, który pracowali tam od kilkudziesięciu lat i nie pamiętali żeby tam było wejście do piwnicy. ciekawe co? ale mówili, że kiedyś tam klepali amunicję. miałem ochotę kiedyś rozwalić tę ścianę ale mi się nie udało - może kiedyś tam wrócę? może wiecie coś na ten temat?
podobno też pod Hutą jest jakiś tunel który ma wyjście przy torach gdzieś w okolicy wiaduktu na Żorskiej?
ciekawi mnie również co znajduje się w lesie w Golejowie?
czytałem że kiedyś ktoś o tym pisał, ale nie uzyskał chyba odpowiedzi. a jest tam kilka ciekawych budynków betonowych, orza płot z drutu kolczastego i betonowych słupków. nie wygląda mi to na czasy wojenne ale jest to całkiem ciekawe.
pozdrawiam.
Napisano
tak na szybko- z baza generalnie chodzi o to samo- o ten budynek
a w lesie golejejowskim slyszalem o jakies ruskiej instalacji wojskowej- w trakcie budowy elektrowni wozono tez do lasu beton (slyszalem od osob ktore to robily) - tylko nie wiem po co
Actel jutro mamy spotkanie w Tango o 18 - wpadnij - bedzie kolejna osoba zainteresowana. Zobacz watek w spotkaniach o rybniku
Napisano
woytas dzięki za zaproszenie, ale na razie poobserwuje - nie mam obecnie czasu na dodatkowe zajęcie.
troche mnie to interesuje, więc będę śledził Wasze poczynania.
Napisano

Witam
zobaczcie podobno w 1939 powstało lub miało powstac 5 schronów w Rybniku, dostałem to od goscia
z Pszczyny.........
co Wy na to ??
na @ priv. moge powysyłac wiekszy jpg...

Napisano
zawsze i wszedzie Woytas bedzie :>
Na fotce z allego ktora umiesciles powyzej to jest moja srednia alma mater- zsme w Rybniku- w trakccie wojny szpital niemiecki
Napisano
Ta mapa wcale nie pokazuje schronów, które miały powstać. Też posiadam tę mapkę. Te zaznaczenia na mapce są przekopiowane z jakiegoś archiwum w Rybniku (teraz nie pamiętam jakiego). Nie wierzcie tej mapce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie