woytas Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 mam gdzies podobne- lokam na allegro i przynajmniej jpg zbieram bo ceny kosmiczne :(O tych betonowych slupkach mowilem- mialy jeszcze druty 2 moze 3 lata temu
woytas Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 a czy ktorys z kolegow wie gdzie byla przed wojna Policja? Komisariat Policji Panstwowej- to nie jest zagadka :> PytamStraz wiem gdzie byla
aw68 Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 nie , ne słyszałem , a sprawdziłeś na Ogródki 6a co tam było? ta fota to podobno z Rybnika.....
ramzes94 Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 witam wszystkich bylem dzisiaj zrobilem kilka fotek tylko strasznie ciemne bo szybko ciemno sie robi:))
aw68 Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 bardzo ładnie , a to on z września........ :-))Pozdrowienia widziałeś RAMZES zmoany na www PF ?
ramzes94 Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 pewnie ze widzialem gratulacje byku:))już tak oficjalnie członek PF a mnie jeszce nie ma???
zbyszek545 Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Jedrek z Żor odezwij sie do mnie na maila.
actel Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 witam.jestem tu dziś pierwszy raz, ale już mnie wciągnęło.woytas - to nie była baza transportowa tylko mleczarnia. baza była obok. wjazd był bliżej dzisiejszego ronda i tam była stacja benzynowa, ale dopiero - po praktycznie całkowitym rozpadzie PTHW" (tak się nazywała ta baza).a czy wiecie coś na temat produkcji amunicji na terenie starej Huty Sylesia? jest tam budynek zw. arzędzoiwnia" pod nim (prawdopodobnie) znajduje się piwnica do której nie ma wejścia (teoretycznie). z tyłu budynku znajduje się na najniższym poziomie, (a jest to w porównaniu z przodem budynku poziom tak jakby piwnicy) pomieszczenie w którym kiedyś rozładowywano materiały do obróbki (np. wały żelazne o kosmicznych rozmiarach). i jest tam wyrażny ślad na ścianie zamurowanego wejścia o wym. ok 2mx2m. nie raz chodziłem po tym budynku i prubowałem znaleźć jakieś schody, albo właz - nie znalazłem. pytałem starszych gości, który pracowali tam od kilkudziesięciu lat i nie pamiętali żeby tam było wejście do piwnicy. ciekawe co? ale mówili, że kiedyś tam klepali amunicję. miałem ochotę kiedyś rozwalić tę ścianę ale mi się nie udało - może kiedyś tam wrócę? może wiecie coś na ten temat? podobno też pod Hutą jest jakiś tunel który ma wyjście przy torach gdzieś w okolicy wiaduktu na Żorskiej?ciekawi mnie również co znajduje się w lesie w Golejowie?czytałem że kiedyś ktoś o tym pisał, ale nie uzyskał chyba odpowiedzi. a jest tam kilka ciekawych budynków betonowych, orza płot z drutu kolczastego i betonowych słupków. nie wygląda mi to na czasy wojenne ale jest to całkiem ciekawe. pozdrawiam.
woytas Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 tak na szybko- z baza generalnie chodzi o to samo- o ten budyneka w lesie golejejowskim slyszalem o jakies ruskiej instalacji wojskowej- w trakcie budowy elektrowni wozono tez do lasu beton (slyszalem od osob ktore to robily) - tylko nie wiem po co Actel jutro mamy spotkanie w Tango o 18 - wpadnij - bedzie kolejna osoba zainteresowana. Zobacz watek w spotkaniach o rybniku
actel Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 woytas dzięki za zaproszenie, ale na razie poobserwuje - nie mam obecnie czasu na dodatkowe zajęcie.troche mnie to interesuje, więc będę śledził Wasze poczynania.
woytas Napisano 19 Listopad 2006 Napisano 19 Listopad 2006 jesli widzisz jakies niescislosci w tym o czym mowimy to nas poprawiaj :)
aw68 Napisano 20 Listopad 2006 Napisano 20 Listopad 2006 Witamzobaczcie podobno w 1939 powstało lub miało powstac 5 schronów w Rybniku, dostałem to od goscia z Pszczyny.........co Wy na to ?? na @ priv. moge powysyłac wiekszy jpg...
woytas Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 zawsze i wszedzie Woytas bedzie :>Na fotce z allego ktora umiesciles powyzej to jest moja srednia alma mater- zsme w Rybniku- w trakccie wojny szpital niemiecki
Badylarz Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 WitamAw68, ja też poproszę jotpega. A może gość z Pszczyny, ma plany rozmieszczenia schronów w Żorach albo pod Pszczyną ?Badylarz
Badylarz Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 WitamAw68, ja też poproszę jotpega. A może gość z Pszczyny, ma plany rozmieszczenia schronów w Żorach albo pod Pszczyną ?Badylarz
Dominik Kasprzak Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 Ta mapa wcale nie pokazuje schronów, które miały powstać. Też posiadam tę mapkę. Te zaznaczenia na mapce są przekopiowane z jakiegoś archiwum w Rybniku (teraz nie pamiętam jakiego). Nie wierzcie tej mapce.
Dominik Kasprzak Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 aw68: to zdjęcie archiwalne, które zamieściłeś na 100% nie jest obiektem z Rybnika. Jest to, któryś ze schronów Armii Modlin (najprawdopodobniej Mława).
woytas Napisano 21 Listopad 2006 Napisano 21 Listopad 2006 ja mam znowu 4 grube tomy dziel wybranych- bede w nocy zaglebial sie i jutro jakies ciekawostki skrobne :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.