Skocz do zawartości

Rybnik 1939

saper1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poogladam na wigu moze cos bedzie- bo chyba nie mowisz o tym skrzyzowaniu w Wilczej?
Kolegow ktorzy prosili mnie o zdjecie schronu na Wawoku uprasza sie jeszcze o cierpliwosc :)
  • Odpowiedzi 339
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Witam
mam fotki schronu na Wawoku, nawet jedna jest powyżej , skrzyżowanie w Wilczej? Nie to ma być w lesie. Wysyłam foto schronu w Żorach....
AWo

Napisano
Witam.Dłógo mnie nie było i widze że są małe postępy co do odbudowy schronu.Idzie zima i mam nadzieje ze w pszyszłym roku uda sie zacząć prace przy bunksze.
Mam pytanie do kolegów zajmujących sie rozmowami nad stwożeniem oddziału terenowego do PF w Rybniku.Czy są jakieś nadzieje że ten oddział powstanie w Rybniku?
I jeszcze jedno czy ten szlaban w lesie na drodze do Rud to jest to po prawej srtonie przed przejazdem kolejowym??
Pozdrawiam Marcin
PS.Woytas pisałem do Ciebie na gg.
Napisano
Witam Cie saper- mam zepsutego kompa i nadaje goscinnie :( bez gadu :(
Szlaban jest po prawej stronie- wzdluz lasu byly jeszcze jakis czas temu zasieki z drutu kolczastego- w zwonowicach sa jeszcze slupki graniczne
Napisano
Hej Woytas szkoda bo mom do Ciebie interes;)A co do tych słópków to są to polski czy nimiecki i czy są w lesie czy na polach jak mosz to podeslij fotki.
Dzięki Marcin
Napisano

Co do PF w Rybniku to jest troje ludzi. Dwóch wypełniło deklaracje i za kilka dni będą członkami, zresztą saper rozmawiałeś ze mną o tym, ramzes i jego znajomy. Ja jestem w PF od trzech tygodni. Jeżeli wywalczymy jakiś obiekt w Rybniku lub okolicy to oddział powstanie. Można zrobić oddział Rybnik – Pszczyna, tam też są obiekty i chętni ludzie do działania. My nie będziemy im tam remontowali schronów, tylko możemy stworzyć jedna grupę. Ale to są jeszcze plany.....
A teraz zagadka, obiekt z Rybnika, gdzie stoi?
AWo

Napisano
Prosilbym Dominika(?) K. albo damiana :P o odezwanie sie do mnie mailem- wieczorem bede wysylal fotke schronu z wawoka a utracilem ksiazke adresowa- jesli ma jescze inaczej na imie to przepraszam :)
Napisano
woytas napisal:
[...] Czy ktorys z kolegow ma moze ksiazke adresowa albo telefoniczna przedwojenna i wojenna? Skan xero ?

Mam Ksiege Adresowa Polski na 1930 rok, porobie zdjecia (skanera nie mam) wszystkiego, co dotyczy Rybnika i wkleje tu. Jesli sie uda przy sztucznym swietle, to dzis wieczorem, jesli nie, poprosze o troche cierpliwosci, czyli bedziecie musieli zaczekac do weekendu.
Napisano
Woytas, foto z Wawoka niesamowite, jak je zdobyłeś? Powiedz mi czy ślady ostrzału na murze z cegły za sanepidem, za tą drogą która prowadzi do toru rowerowego i „kostnicy” to ślady wrześniowe czy z czasów „wyzwolenia”?
AWo
Napisano
a niewiem- zawsze mnie te slady intrygowaly-po drugiej stronie ulicy byly okopy. Niewiem czy jeszcze sa.
Dzisiaj jak szedlem na cmetarz- wzdluz kotucza od ronda to po prawej stronie drogi juz za szpitalem widzialem tak jakby okopy- wiesz moze cos?
A fotka jest z pewnej ksiazki- chcialbym widziec inne z Rybnika 1939...
Napisano
Nie, nie widziałem nawet , trzeba o tym pogadać, zebrać materiały o śladach wojny w Rybniku, pogadamy w niedziele, może poszperać w archiwum IPN w muzeum rybnickim
Napisano
Skoro juz jestesmy w temacie umocniec w Rybniku. Orientujecie sie co znajduje sie w lesie (po prawej stronie) jadac od ronda lewina w kierunku Raciborza?
Slyszalem ze sam tam jakies dziwne dziury" w ziemi (betonowe). Tamtomieszkancy mowili rowniez ze w tym miejscu stal front podczas wojny (chociaz nie widzialem wyraznych okopow).

Pozdrawiam.
Napisano
a niewiem i pierwszy raz od Ciebie slysze o tym czyms" trza bedzie zobaczyc
Ogladalem wigowke pod wzgledem tej granicy w wilczej i nic tam w lesie nie widac ciekawego.
Napisano
znam goscia z Wilczej, popytam o przejscie - ja gdzies to wyczytałem w necie,
co do lasu,( uwaga kolegi sti_22 ) to fakt jest troszke dziwny, ale go nie badałem, trzeba połazic.......zreszta woytas powinien to wiedzieć...
Napisano
Szanowni Koledzy

Zbieram bunkry na razie mam dwa /prezenty od kolegów/ - wychodzę z założenia że bunkier w domu zawsze się przyda, lub jak mawiają: Lepiej mieć bunkier niż nie mieć. Jeżeli znacie miejsce gdzie są jakieś niepotrzebne /w granicach możliwości transportu/ to proszę o kontakt. Podobają mi się te pomiędzy Bierawą z drogi na Koźle bo mają bardzo ładny fason - lecz właściwe tym bunkrom urzędy nie chcą się ich pozbyć.
Pozdrawiam Dyzio

Ps: nie udało mi się wkleić zdjęcia. spróbuję później
Napisano
Dyzio co Ty piszesz? Bunkry to są podziemne silosy, a przy drodze i w samym K.Koźlu są jedno osobowe straznice lub wieżyczki strelniczo-obserwacyjne zwane z niemiecka kochbunkier.Wiem gdzie jest składowisko kochbunkrów....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie