woytas Napisano 4 Październik 2006 Napisano 4 Październik 2006 nie dostalem- a ja wyslalem Ci juz 2 :P
woytas Napisano 4 Październik 2006 Napisano 4 Październik 2006 saper chodziles kolo tego toru rowerowego moze? i przy bunkrze gdzie zabili tego bezdomnego? Z wykrywka czy bez?Kolo sanepidu-tzn po drugiej stronie drogi- gdzie buduja teraz ten market byl kawalek okopu ale chyba juz zakopany jest :(
arek-strazak Napisano 4 Październik 2006 Napisano 4 Październik 2006 jak bede w polsce to pogadamy nie chce tutaj z glowy walic poniewaz sami wiecie ze to powazne tematy co pamietalem to napisalem,reszta w grudniu jak bede.
Badylarz Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 WitamGwoli uzupełnienia:Batalion ON Rybnik" podczas mobilizacji otrzymał nr 54 i wszedł ostatecznie w skład 203 pułku piechoty rezerwowej jako III batalion.Obsada:Dowódca batalionu: mjr Tadeusz KwiatkowskiDowódca 7 kompanii: kpt. Edward RychłowskiDowódcy plutonów: por. Kurtz, ppor. Władysław Pawlikowski (zg. 1.09 w Rybniku), ppor. Matuszewski (zg. 7.09 w Proszowicach)Dowódca 8 kompanii: kpt. Stanisław UrbanowskiDowódca 9 kompanii (prawdopodobnie rybnickiej): kpt. Jan KwaśniewskiDowódcy plutonów: ppor. Leon Talarczyk, por. Konrad SłaninaDowódca 3 kompanii ckm: por. Bolesław Piotrowski
Badylarz Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 Sorry, znowu pomyłka. Adiutantem I/75 pp był ppor. Otton ROCZNIOK.Tu link do notki biograficznej:http://pl.wikipedia.org/wiki/Otton_RoczniokBadylarz
woytas Napisano 5 Październik 2006 Napisano 5 Październik 2006 ostatnnio czytuje Dubiela i takie wnioski mi sie na mysl nasowaja, ze w sierpniu to strach bylo mieszkac w Rybniku i okolicach...Same napady Freikorpsow i innych band a potem atak na wycofujace sie wojska i cywilow przez niemieckich mieszkancow miasta...Jak bylo w Rybniku przed wojna? Sielanka czy takie napiecie?
arek-strazak Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 lipiec i sierpien w powiecie Rybnickim o byla plonaca granica" niemiecka ludnosc zamieszkujaca te obszary dokonywala aktow sabotarzu na polskich placowkach jak i domo0stwach,niestety polska ludnosc nie pozostawala im dluzna.MOzna sobie wyobrazic co sie dzialo,akty podpalen,oblewania farba sklepow i njie tylko itd.Utrzymanie porzadku w tym rejonie bylo niezwykle trudne.
saper1939 Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 Woytas to mój nr gg 6672465.odezwij sie to pogadamy.
woytas Napisano 8 Październik 2006 Napisano 8 Październik 2006 saper jutro sie odezwe bo narazie brak czasu i dostepu do gg
zbyszek545 Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 Witam.Badylarz skad masz informacje ze ppor.Pawlikowski zginal w Rybniku??
Badylarz Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 WitamRównież od Przemszy-Zielińskiego, tyle, że nie z tej książki, co podałem. Jak wiadomo, był to pierwszy tom planowanej monografii o pułkach śląskich. To był bodajże rok 1989, no i wszystko się rozsypało. KAW nie chciał współpracować z autorem, bądź odwrotnie, i J.P-Z wiele lat później wydał w taką książeczkę o pułkach śląskich, ale już wszystkich. Okładką nawiązywała ona do zeszytów wydawanych przez Ajaks-Egros. Kiedyś zrobiłem sobie z niej ksero, no i mam. Tak więc informacja o śmierci ppor. Pawlikowskiego pochodzi stamtąd.Jak ją odszukam, dam pełne dane.PozdrowieniaBadylarz
zbyszek545 Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 Ja jestem z Żor i z tego co sie orientuje to ppor.Pawlikowski walczyl i zginal w żorach i tu jest pochowany.No chyba ze sie myle:)
SCout Napisano 11 Październik 2006 Napisano 11 Październik 2006 WitamJa też jestem z Żor. I też z tego co pamiętam to ppor. W. Pawlikowski walczył i zginął w Żorach.Mam skany tej książkę, w tekście pisze że walczył i zginął w Żorach, a w wykazie personalny pisze że zginął w Rybniku.PzdrSC
Badylarz Napisano 12 Październik 2006 Napisano 12 Październik 2006 WitamNo właśnie, pomyłki się zdarzają. Sorry, popełniłem błąd bezkrytycznego przepisywania.Rozumiem, że ppor. Pawlikowski ma grób w Żorach. To by się zgadzało, bo jego kompania walczyła właśnie w Żorach.Ale czy coś wiadomo na temat okoliczności jego śmierci ?PozdrowieniaBadylarz
zbyszek545 Napisano 12 Październik 2006 Napisano 12 Październik 2006 Podobno zginal gdzies w okolicy bylej cegielni.Jest wzmianka na ten temat w ksiazce p.Cimaly pt.Dzieje Żor.
woytas Napisano 12 Październik 2006 Napisano 12 Październik 2006 potwory wychodza z ukrycia...Witam wszystkich z naszych pieknych okolic :)Coraz wiecej ludzi zaczyna pisac- tak robcie :)
zbyszek545 Napisano 13 Październik 2006 Napisano 13 Październik 2006 Wychodza,wychodza bo halloween juz blisko:))
arek-strazak Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 witam> pytanko lazil ktos z wykrywaczem moze wzdluz okopow w szczejkowicach???jak jedzie sie z drogi zory rybnik na szczejkowice za torami sa okopy z 1945 r
zbyszek545 Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Jesli chodzi o te w okolicach bunkra po obu stronach drogi to juz przekopane nie raz:)
woytas Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Widzialem dzisiaj w albumie o Rybniku zdjecie bunkra na wawoku z pazdziernika 1939- troche postrzelany i wokolo to krajobraz ksiezycowy- samo pole- On stal tak goly na polu? Jaki kolor mial? Betonu czy pomalowany ?
arek-strazak Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Dokladne ogledziny jakie przeprowadzilem w zeszlym roku schronu na ul Janiego(wawok)1 schron w stanie dobrym2 brak nasypu czolowego3 zachowane oryginalne drewniane drzwi4 kolor pozostalosci czarnej farby lub smoly czy innych podobnych materialow znalazlem w okolicach przelotni,od strony nasypu czolowego(co moze sygerowac iz to zabezpieczenie przed wilgocia)farba siega do okolo metra nad poziomem wylewki schronu.5 zachowane rynny betonowe z odwodnienia stropu6 slady wylamanych swinskich ogonkow7 na stropie zwenetrznym napis WP 39 (rok budowy schronu)8 srodek sluzy jako skald rupieci dla wlasciciela posesjii9 srodek w stanie bardzo dobrym jednak aby stwierdzic dokladniej tzreba by te rupiecie usunac.10 wyloty strzelnic jedna w strone drogi Rybnik - Gliwice 2 w strone osiedla Nowiny Na droge Rybnik - Rudypolozenie schromu oraz skierowanie strzelnic sugeruje iz spodziewano sie uderzenia wlasnie z tych kierunkow. Zdjecia niestety mam w Polsce jak rowniez dokladny opis tego schronu.
woytas Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Dogadales sie z wlascicielem czy na zywca?
woytas Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Wczoraj wypozyczylem z biblioteki ksiazke Jerzego Klistaly dzialacze rybnickiego zwz/ak w obozach koncentracyjnych" Po wstepnym przegladnieciu- naprawde ciekawa pozycja. Duzo opisanych spraw wrzesnia i konspiracji po wrzesniowej- nawiska adresy itp itd. Czy ktorys z kolegow ma moze ksiazke adresowa albo telefoniczna przedwojenna i wojenna? Skan xero ?
Badylarz Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 A co, będziesz dzwonił do nieboszczyków ? Daj spokój bohaterom...
woytas Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 E nieW ksiazce padaja rozne nazwiska- kojarze je ale nie dokonca jakis lokalizacji knajp zakladow rzemieslniczych. Poprostu tak sie pozmienialo w Rybniku- kilkanascie lat temu wszystko bylo praktycznie jak przed wojna- knajpa to knajpa a teraz buty sprzedaja...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.