Skocz do zawartości
  • 0

Znowu łuski - identyfikacja

Monti

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Łuski 1-5 to 7,62x54R Mosin produkcji rosyjskiej.
Łuski 1-3 pochodzą z fabryki w Tule (Tulskij Patronnyj Zawod), na łusce 4 doczytałem sie tylko końcówki roku, moze pochodzić równie dobrze z Tuły, Petersburga albo z Ługańska (choć skłaniam sie raczej ku dwóm ostatnim), łuska 5 to produkt fabryki z Petersburga
Pozdr
Napisano
A 6 to w ogole luska, moze jakas rurka, bo splonki to ja tam nie wiedze. No chyba, ze luska bocznego zaplonu, niewystrzelona, ze stopionym posciskiem olowianym, ktory splynal na dno.
Napisano
Ten ostatni element pasuje mi na część IWŚ zapalnika od szrapnela.Znalazłem podobne mosiężne.Od strony rozerwanej znajduje się otwór mający połączenie z dwoma owalnymi otworami na obwodzie.pozdr efes
Napisano

Dzieki Jaro5

Napisałem to co na foto 3(tyle co widac),bo ta łuska interesuje mnie najbardziej.Co do K" nie jestem pewien.

To co jest za zerem to chyba nie kawałek 6,ale takie cos,bo ten sam znaczek jest na foto 4 po 9(nie 95).

pozdr
Monti

Napisano
Witam,
to ołowiane coś raczej nie jest łuską, też coś takiego trafiłem na pierwszej wojnie. wydaje mi sie ze to jakis rodzaj olowianego nitu, wykopywalem tez takie pełne.
pzdr
Jadzia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie