Kiler Napisano 14 Grudzień 2004 Autor Napisano 14 Grudzień 2004 Witam!Czym w rzeczywistosci sa elementy oznaczone w tej instrukcji jako A32 i A33. Umieszczone sa one na klapie silnika wersji B. Czy to jest jakis dodatkowy pancerz czy jakies filtry powietrza, czy jeszcze cos innego???
Kiler Napisano 14 Grudzień 2004 Autor Napisano 14 Grudzień 2004 Drugie pytanie. Dlaczego niektore PzKpfw I ausf. A maja ten wizjer a inne nie? Czy to jest jakas podwersja" czy co?
Kiler Napisano 14 Grudzień 2004 Autor Napisano 14 Grudzień 2004 A tu mamy Pz I ausf. A bez tego wizjera.
Kiler Napisano 14 Grudzień 2004 Autor Napisano 14 Grudzień 2004 A tu mamy Pz I ausf. A bez tego wizjera.
Kiler Napisano 21 Grudzień 2004 Autor Napisano 21 Grudzień 2004 Witaj Piryt!!!Ja tez szukam tej wersji B z oslonami tych wlotow i nic. Teraz na swieta bede w domu, wiec przejrze swoje zasoby. Jak je uporzadkuje to moze rzeczywiscie sie wymienimy fotami? Pozdrawiam!!!
Kiler Napisano 16 Grudzień 2004 Autor Napisano 16 Grudzień 2004 Gaski, kolka jezdne a nawet napedowe nie pasuja zbytnio. Ale najbardziej rozwala mnie ta belka usztywniajaca zawieszenie czy jak to sie nazywa przeniesiona z ausf. B. Zupelnie tu nie pasuje, lepiej oddali by ja do Kubinki, bo tam chyba nie maja.Zdjecie tylu pojazdu zamieszczone przeze mnie tez jest jakies dziwne. Nie widac wlazu dla kierowcy, tlumik bez oslony a i pancerz boczny jakis nienaturalnie wysoki mnie sie wydaje.No, no wlasnie, poszukaj ausf.B z tymi oslonami bo ja tez nie moge a psycha siada juz mi coraz bardziej.
Kiler Napisano 10 Październik 2007 Autor Napisano 10 Październik 2007 Po kilku latach poszukiwan znalazlem PzKpfw I ausf.b wlasnie CHYBA z takimi oslonami. To ta z pierwszego planu.
Kiler Napisano 15 Grudzień 2004 Autor Napisano 15 Grudzień 2004 Witam jedynego rozmowce!!!Pozycje pierwsza mam, a czwarta przegladalem. Dwoch pozostalych nie mialem przyjemnosci. Jest tez jeszcze TBiU o PzI, ktorej nie wymieniles, choc obawiam sie, ze jest to powtorka pozycji 1.Ale ja jeszcze odnosnie tych oslon wlotow powietrza. Wszystkie wymienione przez Ciebie pojazdy to sprzet przebudowany badz zmodernizowany na bazie PzKpfw I ausf. A lub B. Wiec znow wracam do punktu wyjscia twierdzac, ze nie znalazlem zdjecia czolgu PzKpfw I ausf.B z takimi wlasnie oslonami, a producent modelu proponuje budowe takiego wariantu.Co do wymiany zdjec, jak najbardziej chetny jestem. Ale interesuja Cie tylko foty z czogiem czy tez z wozem dowodzenia, haubica 15cm, dzialem 4,7 cm, wozem amunicyjnym, ambulansem, dzialkiem plot, podkladaczem ladunkow wybuchowych itp.???Tutaj (nie jestem w domu obecnie, tylko na studiach) nie mam wszystkich zdjec, ale w domu bywam dosc czesto, wiec wymiane mozemy uskutecznic.Aha, a zdjecia modeli, elementow rzeczywistych czy z muzeow tez Cie interesuja???
piryt Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Nie wymieniłeś jeszcze tego... :DJasne, że interesi mnie wszystko. A odnośnie KIPzBfWg, to wyczytałem, że zbudowano (nie przebudowano) 200 tych pojazdów. Zdanie jest oczywiście wyrwane z kontekstu, ale wiadomo o co chodzi.
piryt Napisano 14 Grudzień 2004 Napisano 14 Grudzień 2004 Zacznijmy od początku; 1. Widzę, że masz wątpliwości, co do instrukcji montażu modelu 1:35 Zvezdy. Jak wiesz w modelu B" PzKpf I zastosowano 6-cio cylindrowy, chłodzony cieczą silnik rzędowy Maybach NL 38 TR o pojemności 3791 cm/sześciennego i mocy 100 KM. Poprawiły się dzięki temu własności trakcyjne ale też wzrosła temp. w przedziale silnikowym. producent postanowił temu zaradzić. W dwóch pokrywach silnika wyciął podłużne otwory, które czymś musiał zadaszyć, by silnik nie stał się przypadkiem jednostką podwodną". Inaczej mówiąc, te elementy to osłona wlotu powietrza.2. Zdjęcie PzKpf I Ausf A, które przedstawiasz (podziwiam za spostrzegawczość) w rzeczywistości nie jest typowym wizjerem, dlatego że podobnie jak i jego odpowiednik po tej samej stronie - były ślepe". Stawały się one funkcjonalne dopiero po ich otwarciu. Ten o którym piszesz, był zupełnie niefunkcjonalny, gdyż mechanikowi widok lokował" siedzący dwódca, a dowódca nie musiał go używać, gdyż miał swój wizjer na tą stronę w wieży jedynki". Nawet jeżeli wódz" chciałby z niego skorzystać, musiałby zejść z wygodnego krzesełka" i uklęknąć na podłodze! Na szczęście szybko to wyłapano" i zaprzestano wycinania zbędnych dziur" w pancerzu. Nie potrafię powiedzieć ile czołgów tak załatwiono, ale pewność mam, że były to jedna z pierwszych serii. Później w miejscu gdzie był wizjer zamontowano półkę dla 6 amunicyjnych magazynków pudełkowych".PozdrawiamPs.liczę na inne zdania w tej sprawie.
Kiler Napisano 15 Grudzień 2004 Autor Napisano 15 Grudzień 2004 Wiem, wiem, kilku nie wymienilem, z pamieci pisalem.Dalej nekam o PzKpfw I ausf.B z tymi oslonami na klapie silnika. Masz jakies przykladowe fotki?Zamieszczam juz obiecane zdjecie, ale juz chyba wiem o co w nim chodzi.
Kiler Napisano 15 Grudzień 2004 Autor Napisano 15 Grudzień 2004 Nie wiem czy ten sam, ale tez podejrzany.
Kiler Napisano 14 Grudzień 2004 Autor Napisano 14 Grudzień 2004 Dzieki Piryt za odpowiedzi. Co do PzKpfw I ausf.A to Twoje wyjasnienie jest logiczne. Zbieram zdjecia PzKpfw I (i sprzetu na jego podwoziu) i ausf.A spotkalem zarowno z tym wizjerem jak i bez.Ale odnosnie pytania pierwszego, nigdy nie widzialem zdjecia archiwalnego z takimi wlasnie oslonami. Nie mam w tej chwili dostepu do wszystkich zgromadzonych zdjec, ale sobie nie przypominam zebym nawet takie widzial. Moze Ty Piryt zatem masz jakies pod reka. Choc Twoje wyjasnienie tez brzmi logicznie, to jak tlumaczyc brak tych oslon na zdjeciach archiwalnych? Czyzby zagrzewaly sie im silniki? Moze dopiero po doswiadczeniach z konkretnych dzialan bojowych wyciagnieto takie wnioski i kiedy sprzet remontowano, wyposazano go juz w te oslony. Moze czolgi ostatnich serii byly w nie wyposazone?Jutro wstawie ciekawe a zarazem podejrzane zdjecie PzKpfw I.Zbieram tez fotki SdKfz 221, 222 i 223.Pozdrawiam Piryta!!!
piryt Napisano 14 Grudzień 2004 Napisano 14 Grudzień 2004 Kiler... spokojnie. Zaproponuję Ci na początek 3 pozycje:1. Panzer I, aut. Janusz Ledwoch, Wydawnictwo Militaria, Warszawa 1993, str. 10 (rys. KIPzBfWg), str. 12 (fot. 4,7 cm Pak (t) Sfl auf PzKpfw I Ausf.B - zdjęcie z prawego profilu).2. Legkij tank Panzer I, pod redakcją A.S.Raguzin, Broniekollekcija 2(29)/2000 r. - Moskwa 2000, str. 22 fot. Pazerjager I w zakładach Skody, str. 24, 25 rysunek i foto Panzerjagera I (foto. z 25 str. - doskonała jakość).3. Die Panzer-Kampfawgen I und II und ihre Abarten, aut. Walter J. Spielbierg, wyd. Motorbuch Verlag Stuttgard, Sttutgard 1997 r.,str. 60 - fotka lepszej jakości ale ta sama co w poz. 1 ze str. 12, na str. 61 powtórka fotki z zakładów Skoda, str. 70 - porzucony lub zniszczony (w Afryce! :-) ) wóz dowodzenia (lewy profil).I uważaj - niespodzianka dla Ciebie.4. PzKpfw I/ KIPzBfWg, Militaria in detail 9, Marcin i Waldemar Jędrzejewscy, Wydawnictwo Militaria, Warszawa 2001, str. 34 - 37 współczesne fotki - po renowacji - wozu dowodzenia o którym pisałem wyżej (str. 70). To ten sam, nawet przestrzeliny widać no i masz tam swoje (przykładowe znaczenie I" w Afryce).Kiler... myślę, że te pozycje powinieneś mieć koniecznie w swojej kolekcji... ja chętnie bym pomógł, ale nie mam skanera... Może żona mi na gwiazdkę kupi to pogadamy. :DFotki z poz. 4 robione były w Muzeum Broni Pancernej w Bovington (Wielka Brytania)Pozdrawiam.
piryt Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 tez mnie gryza gaski i kolka... a odnośnie tych osłon, to masz po czesci racje... tez ich szukam (od wczoraj) i nie bardzo moge znalezc...Pzdr
piryt Napisano 14 Grudzień 2004 Napisano 14 Grudzień 2004 Mam propozycję. ewrzyjmy szeregi" w poszukiwaniach fotek.Jężeli możesz wrzuć mi co masz do skrzynki falka72@interia.pl , a ja postaram się uzupełnić Twoją kolekcję o brakujące ogniwa". Co Ty na to?
Kiler Napisano 14 Luty 2005 Autor Napisano 14 Luty 2005 Piryt, wyslalem Ci porcje PzKpfw I ausf. A i czekam na odpowiedz.
ubenfurer Napisano 14 Luty 2005 Napisano 14 Luty 2005 A co Killer składasz czołg?odbierz poczte internetowa lub odczytaj wiadomośc na ggubenfurer
piryt Napisano 21 Grudzień 2004 Napisano 21 Grudzień 2004 Oto i rozwiązanie zagadki cudaka"! Jakiś znawca tematu - artysta - plastyk, zmontował z kilku czołgów jeden - takie jest moje zdanie, no i przy okazji przegonił mnie po internecie :DZamieszczam oryginalne foto eksponowanego PzI. Komentarze pozostawiam zainteresowanym.Ps. Kiler, dalej szukam!
Pytanie
Kiler
Witam!
Czym w rzeczywistosci sa elementy oznaczone w tej instrukcji jako A32 i A33. Umieszczone sa one na klapie silnika wersji B. Czy to jest jakis dodatkowy pancerz czy jakies filtry powietrza, czy jeszcze cos innego???
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.