Mikus Napisano 13 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2004 Nie wiem czy ten temat już przewijał się przez forum, ale to dość ciekawa historia. Czy ktoś zna więcej szczegółów ?http://www.nasz.walbrzych.pl/?wczytaj=walbrzych/historia/b-17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikus Napisano 18 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 18 Grudzień 2004 Naprawdę nikt nic nie wie, czy może nikogo to nie interesuje? No przecież są tu ludzie z Wałbrzycha.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marooda Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Mikus, nie denerwuj sie. Sa tu ludzie z Walbrzycha, ale na razie odpowiadam ja, tylko z tym miejscem zwiazany.Przypuszam, ze ktos sie odezwie, moze panowie z WGS? Choc oni to teraz chyba pod ziemia. :-)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marooda Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Mikus, nie denerwuj sie. Sa tu ludzie z Walbrzycha, ale na razie odpowiadam ja, tylko z tym miejscem zwiazany.Przypuszam, ze ktos sie odezwie, moze panowie z WGS? Choc oni to teraz chyba pod ziemia. :-)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 18 Grudzień 2004 Share Napisano 18 Grudzień 2004 Drogi Arku temat znany, kiedys z chłopakami rozmawialismy nt temat ale nikt niec wiecej nie wie jak to co zostało opublikowane. Jasiek WGS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 19 Grudzień 2004 Share Napisano 19 Grudzień 2004 to zdjęcie zabaczyłem po raz pierwszy jakieś 12 lat temu i myślałem że zostało zrobione gdzieś koło Oświęcimia, nie spotkałem sie w żadnych materiałach z fortecą koło Wałbrzycha, ale wszystko jest możliwe a pewne informacje o podobnych przypadkach wychodzą dopiero teraz, na źródłowych materiałach amerykańskich też nie ma co się całkowicie opierać gdyż są BARDZO nie dokładne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikus Napisano 19 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2004 Miałem dziś wybrać się na Sobięcin poszukać lądowiska" ale odstraszyła mnie pogoda ... Chyba dopiero w przyszłym roku zrealizuję swoje plany poszukiwawcze :)A poniżej link do anglojęzycznej wersji aszego" B-17:http://freepages.military.rootsweb.com/~hfhm/Kirtland/Main class/Pierik.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikus Napisano 19 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2004 http://freepages.military.rootsweb.com/~hfhm/Kirtland/Main%20class/Pierik.htmTeraz powinno być poprawnie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marooda Napisano 19 Grudzień 2004 Share Napisano 19 Grudzień 2004 Jasiek, to Ty nie pod ziemia? Podobno mieliscie stary rok tam zegnac, wiec myslalem, ze posiedzicie tam ze dwa tygodnie ;-)))Mikus, napisz jak wypadly Twoje poszukiwania w Hermsdorfie.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikus Napisano 28 Grudzień 2004 Autor Share Napisano 28 Grudzień 2004 W artykule pod: http://www.nasz.walbrzych.pl/?wczytaj=walbrzych/historia/b-17 m.in. napisano: ygfryd S. mieszkający podczas wojny na Konradowie, pamięta, że przed jej zakończeniem na skraju lasu został pochowany - pilot." Otóż wiem już tyle, że pan Zygryd nie ma na imię Zygfryd :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simon1 Napisano 29 Grudzień 2004 Share Napisano 29 Grudzień 2004 Temat Fortecy z Walbrzycha jest drazony przez Aircraft Missing In Action Project (www.samoloty.ow.pl/amiap/). Informacje strony amerykanskiej o Fortecy z gazety walbrzyskiej pochodza faktycznie ode mnie, razem z panem Kobusinskim pracujemy nad poszukiwaniami ewentualnego miejsca pochowku czterech lotnikow.Miejsce wykonanie zdjecia zostalo potwierdzone jako Walbrzych podczas wizji lokalnej.Bede wdzieczny za dodatkowe informacje, ktore moglyby pomoc w ustaleniu losow zaginionych lotnikow. Chetnie odpowiem na wszelkie pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikus Napisano 9 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2005 simon1 napisał:>Miejsce wykonanie zdjecia zostalo potwierdzone jako >Walbrzych podczas wizji lokalnej. A konkretnie to które miejsce? Teren na zdjęciu jest dość płaski co może wskazywać na dwa miejsca: teren łąk za ulicą Piasta ( w pobliżu hałdy Wiesław" ), lub nieco bliżej Sobięcina. Ja słyszałem, że B-17 spadł w okolicach starego cmentarza ewangelickiego znajdującego się za dawną siedzibą Ruchu", wcześniej był to kościół. Tym samym miejsce pochówku załogi bombowca powinno znajdować się w okolicy tego miejsca. Z Sobięcina do Konradowa to jednak kawał drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marooda Napisano 9 Styczeń 2005 Share Napisano 9 Styczeń 2005 Mikus, czy ty to Arek? :-)Tez kiedys uslyszalem o samolocie kolo cmentarza w Sobiecinie, ale rzeczywiscie gdzie Rzym a gdzie Krym. Zreszta logiczne wydaje sie, ze wtedy lotnikow pochowanoby wlasnie na cmentarzu. Moze tak bylo, ale sie nie dowiemy bo cmentarz zostal, delikatnie mowiac, zlikwidowany.A propos, wiesz co sie stalo z niektorymi nagrobkami? Jak znajde czas to podesle ciekawe zdjecie.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikus Napisano 10 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2005 Tak, to ja, Arek :) Nie mam pojecia, co stalo sie z nagrobkami, zapewne zostały rozbite w drobiazgi żeby śladu po nich nie było, choc jeden ciekawy kamień znajduje się przy ulicy II Armii, na górce przy łuku drogi. Z ulicy wygląda to na ... nagrobek. Słyszałem natomiast, że dawny kościół utracił swoją wieżę (widoczną na starych fotach) dzięki rosyjskiemu tankiście, który sobie w nią wycelował i wypalił tuż po wyzwoleniu Waldenburga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marooda Napisano 10 Styczeń 2005 Share Napisano 10 Styczeń 2005 Mikus. W ktorym miejscu na II Armii? Niedaleko od skrzyzowania z 1 Maja? Widac nagrobki znalazly zastosowanie praktyczne - w kazdym razie ja odnalazlem takowe na... smietniku. Jednak nie jako smieci, lecz jako material konstrukcyjny. Nawet trudno byloby rozpoznac gdyby jeden nie zostal, zapewne przez nieuwage (moze robotnicy juz mieli duzo w czubie :-), wmurowny a prawej" stronie. Smietnik ten znajduje sie w Sobiecinie, wiec przypuszczam, ze to nagrobki z tamtejszego bylego cmentarza.Zagadka - wiesz gdzie to jest? A moze ktos z Walbrzycha wie? :-) W ramach podpowiedzi wysle pozniej fotke, bo teraz nie mam czasu szukac.pozdrawiam z Krakowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikus Napisano 15 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2005 Marooda, ostatnio nie chodziłem po śmietnikach ;) więc jeszcze nie wiem, w którym to miejscu, ale zapytam listonosza :) Albo sam znajdę....a co z obiecaną fotką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marooda Napisano 19 Styczeń 2005 Share Napisano 19 Styczeń 2005 Mikus, lepiej pozno niz wcale. Prosze bardzo, oto fotka smietnika. Zanaczony fragment na nastepnym zdjeciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marooda Napisano 19 Styczeń 2005 Share Napisano 19 Styczeń 2005 To ten widoczny fragment nagrobka. Zapewne caly smietnik jest zbudowny z takich plyt, tylko reszta ma napisy z tylu.A gdzie ten smietnik sie znajduje? Sprobujcie odnalezc, nie ma lekko. :-))) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikus Napisano 20 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2005 Ha, ulica Kosteckiego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 25 Styczeń 2005 Share Napisano 25 Styczeń 2005 Z tego co wiem na Piaskowej po wojnie likwidowano cmentarz, takie płyty zawsze mają zastosowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikus Napisano 25 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2005 Na Piaskowej to nawet dwa cmentarze. Na zdjęciu przedstawiony jest dawny cmentarz przy ulicy Miłosnej, ani śladu po nagrobkach. No ale panowie, co tam z naszym B-17 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalot22 Napisano 24 Listopad 2008 Share Napisano 24 Listopad 2008 Ostatnio słyszałem bodajże w TV że tych co przeżyli katastrofę Niemcy uwięzili później w komandzie przy ulicy Wrocławskiej. Teraz jest to I Komisariat Policji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.