Skocz do zawartości

zagadka

paul

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

napisałem temat zagadka" ponieważ te fanty znalazłem w miejscu stacjonowania rosjan w 1944 r, dokładnie obok stanowiska artyleryjskiego. Natomiast produkcja jest polska ( podobno z fabryki pocisk" w Warszawie). Ciekawe jak wytłumaczyć to znalezisko?

Napisano
Tak, ze przed Rosjanami stacjonowali tam w 1939 r Polacy. Okolice Studzianek Pancernych to taki sztandarowy przyklad.Przemieszane kiedys fanty polskie z rosyjskimi. ROsjanie w 1944 r zajmowali wrzesniowe okopy.Z takiego okopu wylazla nawet polska 30-ka, choc niekompletna. Wygladalo nawet na to, ze Rosjanie znalezli ja, ale zostawili. Powiedz w przyblizeniu gdzie to, to bedzie wiadomo.
Napisano
Co do samych łusek to
http://www.zakee.ionichost.com/
Producent: Pocisk" S.A., Warszawa; dostawca mosiądzu na łuskę Walcownia Metali, Dziedzice; mosiądz 67 (67% Cu, 33% Zn). Wyprodukowano w 1932 i 1931 roku.
A jak mogły tam trafić?
Jesteś pewien, że tam Polaków nie było? Bo mogli to być zarówno nasi we wrześniu, Niemcy korzystający z przejętych naszych zasobów, czy też powojenny kłusownik polujący z Mauserkiem. Do tego nie dojdzie. Ale dla pewności sprawdź, czy tam się podczas września '39 nic nie działo.
Pozdrawiam
Napisano
w tym miejscu nie działo się nic w 1939. Wiem , bo tuż obok mieszkała moja rodzina.W wykopie o którym pisałem stało jakieś działo które ciągnięto sześcioma końmi" - jak wspomina mój ojciec , a obok na górce było stanowisko obserwacyjne z widokiem na Wisłę i Górę Kalwarię. Teren - las koło Celestynowa.
Napisano
Celestynow? Okolice na poludnie od Otwocka, to jeden wielki kociol we Wrzesniu, kiedy to szosą lubelska i rownoleglymi do niej, wycofywaly sie tysiace cywilow, jednostek tylowych, policjanci, pocztowcy i inne sluzby paramilitarne. We wszelkiej literaturze Wrzesniowej pojawiaja sie opisy zapchanych do granic mozliwosci drog w tamtych rejonach. Druga sprawa: 10 wrzesnia pod Otwockiem doszlo do krotkich, ale gwaltownych starc batalionu z 26pp, ktory wraz z kawaleria KOP usilowaly zepchnac Niemcow za Wisle. Z tego co pamietam, to jakas kombinowana kompania polskich czolgow zlikwidowala w koncu ow przyczolek. Trzecia rzecz: Celestynow to miejsce dzialan i szkolen partyzanckich, wiec i taka opcja jest mozliwa.
Amunicja wyglada na oficerska", bo jest kalibru 7,65 mm, a w tym kalibrze nie bylo zunifikowanego wzoru broni z WP i oficerowie nabywali prywatnie rozne pistolety o tym kalibrze.Od roznego rodzaju FN-ek, poprzez hiszpanskie Cebry, niemieckie Mausery,do wegierskich Frommerow.
Napisano
Miałem taki numer na Donasie, ruska latarka, obok polskie łuski z 39-go, a kawałek dalej części od niemieckiej maski.
pozdrawiam
mac
Napisano
Co na to powiecie? Jedna miejscowka a z niej luski mauzer I wojna, Lebele amerykanskie i francuskie, mazuzery polskie, niemieckie i czeskie, luski nagat:)
Dalej wegierski granat swietlny, angielski guzik, niemiecka pasta do zebow, kawalek radiostacji niemieckiej i wiele innych...
To wszystko na kawaleczku lasu, podwarszawskie tereny nosza slady wszystkich dzialan wojennych XX wieku.
Piorek
Napisano
no nic normalka.ostatnoi z lusek na np niemieckich pozycjach z konca wojny - lebele, masy , steyery, para, ,maus 71, wrendl, lee enfild,maus-manlich, cała paczka do kbksu(?),stg, 7,65 browning,6,35, polskie mausy itp- szczegolnie w koncu wojny wali z czego popadnie
Napisano
zgadzam sie, pod koniec wojny niemcy mieli takie braki w dostawach że używali wszystkiego czego tylko można było używać, tak że nic dziwnego, kolejna sprawa to akładki", pierwsza, wrzesień,partyzanci, styczniowi- niemcy, ruscy, i inne, są miejsca które mają położenie strategiczne, i przy okazji konflitu zawsze się tam coś będzie działo, na mniejszą lub większa skalę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie