Skocz do zawartości
  • 0

luska od UR

tosh

Pytanie

Napisano

witam
wygrzebalem taka oto luske, po biciach stwierdzam, ze polska, kaliber luski nad kryza 16,5 mm, wydaje mi sie, ze jest od UR-a...czy ktos moze potwierdzic moje przypuszczenia?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W łusce brak jest spłonki. To niewątpliwie świadczy o niekontrolowanym odpaleniu ładunku prochowego. Denko jakby przypalone. Blacha jednak powinna być wygięta na zewnątrz.
To świadczy o tym, że ktoś przy tym manipulował. Jeżeli nabój wybuchł w ogniu to nie powinno być śladu przypalenia. Jeżeli są to ktoś go wrzucił później, lub mógł wpaść do niego przy pożarze lasu, okopu. Nie dojdziesz.
pz. comet
Napisano

witam
wygrzebalem taka oto luske, po biciach stwierdzam, ze polska, kaliber luski nad kryza 16,5 mm, wydaje mi sie, ze jest od UR-a...czy ktos moze potwierdzic moje przypuszczenia?

Napisano
Tak rozdętej łuski nikt z komory by nie wyciągał , bo komorę też by szlag trafił i musiałaby być tak samo odkształcona.Po co więc sobie zawracać głowę złomem :)
Napisano
no tez prawda, ciekawy jestem jednak co ja tak rozdelo...i czy jest rzeczywiscie od UR, bo srednica mi pasuje, niestety wysokosci z oczywistych wzgledow okreslic sie nie da....
pzdr
Napisano
Łuska ta wystrzeliła(explodowała) najprawdopodobniej w ogniu.
Widziałem wiele takich(mniejszego kalibru),które zostały spalone w 1939r. i też tak wyglądały.
pozdrawiam
Napisano
ciesze sie ze moej przypuszczenia okazaly sie trafne...pogrzebie jeszcze w tym miejscu, moze wyjda mniej zmasakrowane fanty. Dzieki wielkie za diagnoze znaleziska
pzdr
tosh

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie