Skocz do zawartości

Pytanie o granicę 1939r.

kocur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !

Zwracam się po raz kolejny do FLE (Forumowej Loży Ekspertów)z prośbą o pomoc. Otóż często jeżdżę z Warszwy do Wrocławia i zastanawim się w którym miejscu przebiegąła nasza granica w 1939r. na tej trasie. OK. wiem, że za Wieluniem kilka kilometrów ale mnie to nie wystarcza. Chciałbym wiedzieć szczegóły i poznać gdzie DOKŁADNIE.

Pozdrawiam !

P.s. Odpowiedzi w stylu kup se mape " - bardzo zdroworozsądkowe zresztą będą ingnorowane !

:-)

Pozdrawiam !
Napisano
Jeżeli chodzi o współczesną szosę nr 8, to granica przecinała ją między miejscowością Słupia pod Bralinem a Sycowem. Ok. 1,5 km za Słupią, po północnej stronie szosy (naprzeciwko cegielni) był polski urząd celny, zaś niemiecki - ok. 2,5 km dalej, też po północnej stronie szosy.
Napisano
a czy przypadkiem miejsca granicy z 1939 r. na trasie Warszawa - Wroclaw nie okresla betonowa płyta stojaca przy tej drodze ?
Napisano
Trasa A25, Antonin Oleśnica. Międzybórz, stoją tam dwie bardzo podobne do siebie kamienice (patrząc w prawo, gdy jedziesz od Wrocka), to dawne urzędy celne. Tam przebiegała granica niemiecko-polska.
Pozdrawiam!:-)
Napisano
Jestem w posiadaniu pracy doktorskiej na temat Granic zachodnich w 1939 roku skombinuje skaner i wrzuce na forum;)
a jest co ogladac same mapki bardzo szczególowe opisane ......... nawet rowy graniczne sa zaznaczone!
pzdr
Napisano
hehe zgadza sie mam jusch kopie ponad 500 stronic ksiegi:)
ale takiej roboty to jeszcze mie widziałem analiza terenu z 1918 roku 1939 roku oraz 1997 roku to jest dopiero czad :)
i na wykopki sie przydaje heheh
pzdr
Napisano
Do Marka123 - czy mógłbym poprosić o jakieś wskazówki bibliograficzne na temat tej pracy? Bo nie ukrywam, że bardzo chętnie bym ją przeczytał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie