Skocz do zawartości

Kawaleria rosyjska

Gewer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, ja z zapytaniem a zarazem prośbą czy ktoś moze zna jakieś linki do stron o rosyjskiej kawalerii z II wojny lub ma fotografie takowe.
Interesuje mnie jak wygladał rosyjski kawalerzysta jego ekwipunek ( siodła uprzeze itp) oraz jak wyglądały rosyjskie typowe wozy taborowe.

Za pomoc będę bardzo wdzięczny.

Pozdr. Gewer
Napisano
Dzięki @ndrew heh tak się składa że jestem z Olsztyna.
Moze jeszcze ktoś z kolegów z forum tysponuje zdjeciami czy linkami na temat rosyjskiej kawalerii
Napisano
Na stronce Kawaleria IIRP pokazuje sie czasami pod pseudo 'carski ulan', Mihail. Bardzo sympatyczny, na pewno pomoze. Nie wiem jak u niego z Polskim ale rowniez pisze zupelnie OK po angielsku (no i chyba po Rosyjsku :)).

Napisano
mike110 twoje zdjęcie jest póżniejsze zobacz że zdążyli usunąć tramwajową linię trakcyjną i budynek po prawej stronie chyba całkowicie stracił poszycie dachowe.
pozdr.
Napisano
No kawaleria LWP rózniła sie niecoi ekwpunkiem od kawalderii sowieckiej. Regulaminowo nosiła polskie płąszcze i anjczęsciej rogatywki polowe, choć zdarzały sie i hełmy. Wraz z powoływaniem w 1944 roku byłych podoficerów WP ujednolicano troczenie i starano sie troczyć siodła zgodnie z przedwojennym regulaminem, obok sowieckich rzędów używano polskich i niemieckich, starano sie troczyć szable pod tybinkami - znaleźne polskie. Używano lanc z proporczykami dowódców - Rosjanie ich nie używali. Oczywiście w rzeczywistości nosoznow syztsko co sie dalo, łacznie z niemieckim mundurami:-)
Napisano
Szukajcie tu:
http://www.sztab.canpol.pl/forum/index.php?showforum=49

A poczytajcie tu:
http://slavic-legion.narod.ru/fotoalbum4.html

pzdr.
@ndrew
Napisano

Witam.
Zdjątko które dołączyłem to jeden z nielicznych przykładów zdjęć w 100-u% frontowo - indywidualnych.Zdjątko nie ma nic wspólnego z zdjęciami propagandowymi.Odbitka wykonana z orginalnego negatywu odnalezionego kilka lat temu przez mojrego znajomego.
Zdjątko można śmiało nazwaPrzed bojem"albowiem przedstawiony na zdjęciu gieroj"pochodzi z korpusu gen.Baranowa który nieżle wykrwawił się operując blisko 2-a miesiące po przedostaniu się za linie frontu.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie