Gewer Napisano 11 Grudzień 2004 Autor Napisano 11 Grudzień 2004 Witam, ja z zapytaniem a zarazem prośbą czy ktoś moze zna jakieś linki do stron o rosyjskiej kawalerii z II wojny lub ma fotografie takowe. Interesuje mnie jak wygladał rosyjski kawalerzysta jego ekwipunek ( siodła uprzeze itp) oraz jak wyglądały rosyjskie typowe wozy taborowe.Za pomoc będę bardzo wdzięczny.Pozdr. Gewer
@ndrew Napisano 11 Grudzień 2004 Napisano 11 Grudzień 2004 Mam tylko coś takiego-jak głosi podpis wykonana pod Olsztynem-parada przed gen.por.Oslinowskimpzdr.@ndrew
Gewer Napisano 12 Grudzień 2004 Autor Napisano 12 Grudzień 2004 Dzięki @ndrew heh tak się składa że jestem z Olsztyna.Moze jeszcze ktoś z kolegów z forum tysponuje zdjeciami czy linkami na temat rosyjskiej kawalerii
mike110 Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Tu też masz kawalerię radziecką na terenie Olsztyna.
Gebhardt Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Na stronce Kawaleria IIRP pokazuje sie czasami pod pseudo 'carski ulan', Mihail. Bardzo sympatyczny, na pewno pomoze. Nie wiem jak u niego z Polskim ale rowniez pisze zupelnie OK po angielsku (no i chyba po Rosyjsku :)).
mietek Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Zobacz książkę: Sorga Na drodze stał Kołobrzeg" jest tam o kawalerii LWP, ale nie sądzę aby się zbytnio różniły ekwipunkiem.
mike110 Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Fotograf mógł stać obok i dlatego na mojej fotce nie ma wraku.
osterode Napisano 14 Grudzień 2004 Napisano 14 Grudzień 2004 mike110 twoje zdjęcie jest póżniejsze zobacz że zdążyli usunąć tramwajową linię trakcyjną i budynek po prawej stronie chyba całkowicie stracił poszycie dachowe.pozdr.
jazlowiak Napisano 14 Grudzień 2004 Napisano 14 Grudzień 2004 No kawaleria LWP rózniła sie niecoi ekwpunkiem od kawalderii sowieckiej. Regulaminowo nosiła polskie płąszcze i anjczęsciej rogatywki polowe, choć zdarzały sie i hełmy. Wraz z powoływaniem w 1944 roku byłych podoficerów WP ujednolicano troczenie i starano sie troczyć siodła zgodnie z przedwojennym regulaminem, obok sowieckich rzędów używano polskich i niemieckich, starano sie troczyć szable pod tybinkami - znaleźne polskie. Używano lanc z proporczykami dowódców - Rosjanie ich nie używali. Oczywiście w rzeczywistości nosoznow syztsko co sie dalo, łacznie z niemieckim mundurami:-)
jazlowiak Napisano 14 Grudzień 2004 Napisano 14 Grudzień 2004 Ale nawaliłem byków -wybaczcie to z pośpiechu.
@ndrew Napisano 18 Grudzień 2004 Napisano 18 Grudzień 2004 Szukajcie tu:http://www.sztab.canpol.pl/forum/index.php?showforum=49A poczytajcie tu:http://slavic-legion.narod.ru/fotoalbum4.htmlpzdr.@ndrew
galicya Napisano 18 Grudzień 2004 Napisano 18 Grudzień 2004 Witam.Zdjątko które dołączyłem to jeden z nielicznych przykładów zdjęć w 100-u% frontowo - indywidualnych.Zdjątko nie ma nic wspólnego z zdjęciami propagandowymi.Odbitka wykonana z orginalnego negatywu odnalezionego kilka lat temu przez mojrego znajomego.Zdjątko można śmiało nazwaPrzed bojem"albowiem przedstawiony na zdjęciu gieroj"pochodzi z korpusu gen.Baranowa który nieżle wykrwawił się operując blisko 2-a miesiące po przedostaniu się za linie frontu.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.